Družba BTC se je v mesecu februarju ponovno odločila, da kot generalni pokrovitelj za obdobje štirih let podpre že zelo priznani in prepoznavni Maratona Franja. Dokaz o prepoznavnosti in uspešnosti Maratona Franje je prepoznati tudi v novem uspehu največjega športno-rekreativnega dogodka v Sloveniji, saj je bil Maraton Franja BTC City – Museeuw Classic sprejet v elitno skupino maratonov pod imenom UCI World Cyccling Tour (UWCT). Udeleženci letošnjega Maratona Franja se bodo tako lahko potegovali tudi za uvrstitev na UCI World Cyclist Tour.

Družba BTC nadaljuje z aktivnostmi generalnega pokroviteljstva že tradicionalnega Maratona Franja, in sicer za obdobje naslednjih štirih let. BTC tako nadaljuje svojo aktivno podporo Maratonu Franji, največjemu športno rekreativnemu dogodku v Sloveniji že deveto leto. V družbi so ponosni, da so v sklopu pokroviteljstva Maratona Franje pripomogli k širitvi rekreativnega kolesarjenja v Sloveniji, kar ne dokazuje samo vedno višje število udeležencev Maratona Franje, pač pa tudi porast rekreativnih kolesarjev v Sloveniji.

Maraton Franja je postal prepoznaven in uspešen športno rekreativni dogodek v organizaciji Kolesarskega društva Rog in podjetja SI Sport d.o.o. Njegova prepoznavnost pa je dosegla nov uspeh tudi izven meja Slovenije, saj je Maraton Franja BTC City – Museeuw Classic nedavno dobil posebno priznanje in bil sprejet v elitno skupino kolesarskih maratonov pod imenom UCI World Cyccling Tour. Vključitev Maratona Franja v omenjeno skupino pomeni veliko priznanje tako za organizatorje, pokrovitelje kot tudi za Slovenijo.

Jože Mermal, predsednik uprave BTC je ponosen na dolgoletno sodelovanje: »Veseli nas, da smo z Maratonom Franja pritegnili pozornost mednarodne kolesarske zveze, kot je UCI. Naše sodelovanje je dokaz, da se slovensko rekreativno kolesarstvo razvija v pravo smer, zato bomo še naprej nadaljevali z aktivnostmi, ki spodbujajo slovenske rekreativne kolesarje, k aktivnemu športnemu udejstvovanju.«

Prvi kolesarski maraton je bil izveden leta 1982 pod taktirko slovenskih kolesarskih zanesenjakov Toneta Fornezzija in Zvoneta Zanoškarja, udeležilo pa se ga je 700 kolesarjev. Maratonska preizkušnja se je skozi leta razvijala, leta 2003 pa so njegov start (in cilj) preselil v BTC City. Od leta 2005 se lahko kolesarji preizkusijo v štirih različnih kategorijah:

• Maraton Franja BTC City – Museeuw Classic (156 km)
  • Mali Maraton Franja (97 km)
  • Poletov družinsko šolski maraton za vsakogar (25 km)
  • BTC City preizkušnja za otroke (1500 m).

Preizkušnjo UCI World Cyccling Tour vsako leto prireja mednarodna zveza kolesarjev UCI (Union Cycliste Internationale), namenjena pa je rekreativnim kolesarjem iz vsega sveta. Preizkušnja je sestavljena iz več kvalifikacijskih dogodkov, ki se začnejo na lokalni ravni, vodijo pa do UWCT finala. Zmagovalec preizkušnje za eno leto prejme naziv »World Cycling Champion«, zlato medaljo in mavrični dres. Udeleženci lahko tekmujejo v različnih kolesarskih disciplinah, tekmovanja pa so organizirana v različnih kategorijah – moški, ženske.