Toplotna energija v obliki vroče vode, ki jo bo odslej uporabljalo Vodno mesto Atlantis, v podjetju Julon nastaja v proizvodnem procesu ECONYL®. To energijo podjetje Julon delno ponovno uporabi v proizvodnih procesih, preostanek pa je do sedaj predstavljal neizkoriščen presežek energije.

Znatno zmanjšanje okoljskih vplivov v prestolnici

Nov dogovor o oskrbi s toplotno energijo iz podjetja Julon bo omogočil zmanjšanje količine toplotne energije, ki ga Vodno mesto Atlantis kupi od družbe Termoelektrarna Toplarna Ljubljana. Posledično se bo za enako količino zmanjšala tudi proizvodnja toplotne energije v mestu. Nov dogovor obeta zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida za več kot 2.000.000 kilogramov toplogrednega plina na leto in posledično bolj čist zrak v mestu. Za primerjavo, to pomeni, zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida za toliko, kot jih povzroči 1.100 avtomobilov, ki na leto prevozijo 12.700 kilometrov.

»V družbi BTC vedno iščemo nove načine, s katerimi lahko poslujemo bolj učinkovito, boljše zadovoljimo pričakovanja naših deležnikov in pustimo zelen odtis v okolju. Prav vsem trem kriterijem zadošča nov dogovor, po katerem bo Vodno mesto Atlantis odslej uporabljalo toplotno energijo iz podjetja Julon. Novo sodelovanje je dokaz uresničevanja zaveze družbe BTC za trajnostno rast, krepi partnerske odnose in izpostavlja  pomembno vlogo družbe za dvig kakovosti življenja v slovenskem glavnem mestu,« je pojasnil Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC.

Edi Kraus, generalni direktor podjetja Julon, pojasnjuje pomen iskanja sinergij za trajnostni razvoj: »Trajnostni razvoj med drugim pomeni, da znamo razpoložljive vire energije čim boljše izkoristiti, s čim manj vplivi na okolje. Pri tem nismo izolirana enota ampak delujemo soodvisno od drugih akterjev in skupaj iščemo sinergije. V zadovoljstvo nam je, da smo z družbo BTC za neizkoriščen potencial v obliki toplotne energije našli novo namembnost in zadostili širšim okoljskim prizadevanjem. Veseli nas, če bo ta dobra praksa spodbudila tudi druga podjetja k podobnemu razmišljanju in ravnanju.«

Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, pozdravlja nov dogovor: »Ljubljana bo prihodnje leto ponosna Zelena prestolnica Evrope, kar potrjuje, da smo v prizadevanjih za izboljšanje kakovosti življenja zavezani trajnostnemu razvoju. Evropska komisija je ob podelitvi tega prestižnega naziva izpostavila, da smo edino mesto, ki je v najkrajšem času uvedlo največ sprememb, ki temeljijo na viziji, zastavljeni že leta 2007. Za ohranjanje zelene podobe mesta smo zaslužni vsi, ki tukaj živimo in ustvarjamo. Iz te zgodbe niso izvzeta niti podjetja, zato me veseli dogovor Vodnega mesta Atlantis in podjetja Julon o skupnih prizadevanjih za čistejšo prestolnico.«

Celostna zavezanost družbe BTC k trajnostnemu delovanju

Tako Vodno mesto Atlantis kot podjetje Julon imata certifikat za sistem ravnanja z okoljem ISO 14001. Vodno mesto Atlantis kot glavno zabaviščno-rekreativno središče v prestolnici nenehno izboljšuje pester izbor storitev ter jih dopolnjuje z urejenim okoljem in tehnološkimi izboljšavami za širšo okoljsko in družbeno dobrobit.

Izkoriščanje odvečne toplote je nov prispevek v okoljska prizadevanja družbe BTC pod okriljem Misije: Zeleno. Ta zajema štiri ključna področja delovanja: okoljevarstvo, zeleno energijo, energetsko učinkovitost in družbeno odgovornost. V sodelovanju s partnerji družba BTC uspešno uresničuje vrsto trajnostnih projektov, denimo zbiranje in ločevanje odpadkov, pridobivanje sekundarnih surovin, varčevanje z vodnimi viri in skrb za povečan zeleni promet in varnost na območju BTC City Ljubljana.

Skupina Aquafil, vodilno svetovno podjetje na področju trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva  
Ljubljansko podjetje Julon je največja tovarna mednarodne skupine Aquafil, ki je vodilni evropski in drugi največji proizvajalec poliamidne preje za tekstilne talne obloge na svetu. Skupina Aquafil je z iniciativo Eco Pledge® od leta 2007 zavezana k trajnostnemu razvoju, zato prednost daje investicijam in projektom, ki imajo pozitivne vplive na okolje. O trajnostnem delovanju tudi vsako leto poroča s Poročilom o trajnostnem razvoju (v angleščini).

Eden od najpomembnejših projektov je od leta 2011 proizvodni proces ECONYL® Regeneration System v ljubljanskem Julonu. To je edinstven sistem krožnega gospodarstva v svetovnem merilu, v katerem se iz odpadkov pridobiva sekundarna surovina za poliamidno prejo, ki ima popolnoma enako kvaliteto kot izdelki, pridobljeni iz surove nafte. Znatne okoljske prednosti izdelkov ECONYL® dokazujejo Okoljske deklaracije proizvodov (znane kot Environmental Product Declaration).

Tvorno sodelovanje Vodnega mesta Atlantis in podjetja Julon na tem projektu potrjuje, da lahko moderna evropska prestolnica svojim prebivalcem ponudi trajnostni življenjski standard. Ta mora združevati zaposlitvene in poslovne priložnosti z naraščajočim povpraševanjem po sodobnih storitvah za zdravo preživljanje prostega časa. S projektnim sodelovanjem družba BTC in Julon spodbujata trajnostno ravnanje vseh deležnikov, saj le skupna prizadevanja vseh vpletenih vodijo v boljši jutri.

 

Dodatne informacije

BTC d.d.: Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

Julon d.o.o.: Lucija Aleksić, Vodja zagotavljanja trajnostnega razvoja