V četrtek, 28. septembra 2017, bo ob 20.30 uri v BTC Cityju Ljubljana odkrita skulptura Renske nimfe. Dogodek poteka v okviru projekta Art Expo Ljubljana in v času, ko se BTC City Ljubljana krepi kot mesto kulture in umetnosti. Umetnostno delo kiparja Andreja Grabrovca – Gaberija bo postavljeno v prvem krožišču pri uvozu na območje BTC Cityja Ljubljana s Šmartinske ceste. Renske nimfe bodo že 12. skulptura, postavljena na območju, in tako prosto dostopna za ogled vsem obiskovalcem.

Družba BTC že dolga leta na različne načine spodbuja umetnike in umetnost, v sodelovanju z Zavodom Atelje Art Murn International, ki je glavni organizator dogodka Art Expo Ljubljana, pa nastajajo nove možnosti za predstavitev in delovanje vseh, tako mladih kot tudi že uveljavljenih, domačih in tujih umetnikov. Najpomembnejši cilj pa je približevanje umetnosti ljudem. Z umestitvijo skulpture Renske nimfe na območje BTC Cityja Ljubljana tako družba BTC znova izkazuje posluh in podporo slovenskim likovnim ustvarjalcem. Avtor mednarodno uveljavljene skulpture Renske nimfe je priznan mariborski umetnik, kipar Andrej Grabrovec – Gaberi. Ta je navdih za skulpturo našel v Hoffmanovih pripovedkah francoskega skladatelja Jacquesa Offenbacha.

BTC City Ljubljana kot mesto kulture in umetnosti  

Odkritje Renskih nimf poteka v okviru mednarodnega sejma umetnosti Art Expo Ljubljana, ki BTC City Ljubljana preplavlja z umetnostjo. Sejem poteka med 18. septembrom in 1. oktobrom, na njem pa se predstavlja 142 razstavljavcev iz 15 držav. Ta svojevrsten umetniški sejem je do sedaj privabil številne obiskovalce in goste. Med j bil tudi velik ljubitelj umetnosti, izredni in pooblaščeni veleposlanik Japonske, Nj. eks. gospod Keiji Fukuda.

Tako odkritje nove skulpture Renske nimfe, ki je izzvala zanimanje petične kulturne in strokovne sredine že v tujini, kot sejem Art Expo Ljubljana kažeta na številne možnosti za razmah umetnosti v Sloveniji. Sejemsko dogajanje bogati različne trgovske in poslovne vsebine na območju BTC Cityja Ljubljana. Hkrati povezovanje umetnosti in podjetništva prispeva k uveljavitvi BTC Cityja Ljubljana kot mesta kulture in umetnosti ter krepi kulturni razvoj mesta Ljubljana.

Družba BTC je dolgoletni zbiratelj umetniških del. V svoji zbirki jih ima že več kot 400, od tega je 12 skulptur postavljenih na javnih mestih po vsem BTC Cityju Ljubljana. Največji doprinos družbe h kulturnemu dogajanju je lastno gledališče SiTi Teater BTC, ki deluje že 17 let. Gledališče se preko gostovanj v tujini in s prireditvami tujih gledaliških predstav na domačem odru mednarodno povezuje. V gledališču so izvedli že 15 predstav v lastni produkciji, v eni sezoni pa gledališče na domačem odru in na gostovanjih obišče več kot 35.000 gledalcev. V družbi BTC tako dokazujejo, da gospodarstvo in umetnost skupaj ustvarjata in ohranjata kulturo. Ne nazadnje, zgodovina uči, da podjetja, ki podpirajo umetnost, omogočajo umetniškim delom brezčasnost in presežnost.

Potovanje Renskih nimf iz pariškega Grand Palaisa, preko zagrebške Mimare v BTC City

Skulptura Renske nimfe je mednarodno priznano umetniško delo, ki je bilo februarja letos, na povabilo ene najbolj znanih svetovnih galerij Grand Palais v Parizu tam tudi razstavljeno in sicer v sklopu svetovne razstave. Ob tej priložnosti je Andrej Grabrovec – Gaberi kot tretji slovenski umetnik in prvi slovenski kipar za svojo skulpturo prejel visoko priznanje Mention, ki ga za svetovne dosežke na likovnem področju podeljuje združenje francoskih likovnih umetnikov. Renske nimfe so spodbudile veliko zanimanja tudi na Hrvaškem, saj so bile avgusta letos predstavljene na samostojni razstavi Muzeja Mimara v Zagrebu, kar je še ena mednarodna potrditev umetniškega ustvarjanja kiparja. Javne postavitve avtorjevih skulptur so sicer vidne še pred starimi evropskimi univerzami na Dunaju, v Pragi, Krakovu, Vilni in Budimpešti, kipar pa pripravlja še dve skulpturi za univerzi v Berlinu in Moskvi.

Dodatne informacije

 

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi