Družba BTC izvaja pomembne premike v smeri implementacije tehnologije veriženja podatkovnih blokov. V sklopu testiranja rešitev v živem testnem okolju je sklenila sodelovanje s slovenskim podjetjem OriginTrail, katerega tehnološke storitve temeljijo na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Čeprav bo sodelovanje osredotočeno na storitve BTC Logističnega centra, so pozitivni učinki pričakovani tudi na ostalih področjih delovanja družbe BTC.

Družba BTC je kot ena izmed vodilnih družb v regiji na področju upravljanja in razvoja poslovnih nepremičnin ter izvajanja logističnih storitev v panogi izdelkov vsakdanje rabe (FMCG), pričela z izvedbo konkretnih korakov na področju vpeljave tehnologije veriženja podatkovnih blokov znotraj lastnih poslovnih aktivnosti. Za to potezo so se v družbi odločili na podlagi predhodnih tovrstnih projektov, nastalih v okviru delovanja mednarodno uveljavljenega ABC pospeševalnika, ki ima mrežo pospeševalnikov v BTC Cityju Ljubljana, Münchnu in Silicijevi dolini.

S slovenskim podjetjem OriginTrail, ki v svoje tehnološke storitve vključuje tehnologijo veriženja podatkovnih blokov, se bo družba BTC povezala na področju testiranja rešitev v živem testnem okolju (t. i. Living Lab). Sodelovanje bo osredotočeno na vpeljavo tovrstnih rešitev za storitve poslovne enote BTC Logistični center, saj ima podjetje OriginTrail ravno na področju logistike pomembne strokovne kompetence. Tomaž Levak, soustanovitelj in direktor družbe OriginTrail: “OriginTrail razvija prvi protokol za dobavne verige, ki temelji na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov in je pobudnik Trace Allience – združenja organizacij in strokovnjakov, ki sodelujejo pri uvedbi OriginTrailove rešitve v podjetja po vsem svetu. Družba BTC je že od nekdaj sinonim za inovativno poslovno okolje. Navdušeni smo nad tem partnerstvom in skupno gradnjo OriginTrailovega decentraliziranega ekosistema za dobavne verige.”

Transport in logistika sta pogosto predstavljena kot ena najboljših panog za uvedbo veriženja podatkovnih blokov, ki omogoča zaupanje med partnerji brez centralne avtoritete. Vendar pa obstoječe rešitve ne omogočajo zadostne ravni učinkovitosti in zaupanja za upravljanje podatkov v dobavnih verigah. OriginTrail protokol ta izziv rešuje z ločenim decentraliziranim omrežjem. Družba je že uspešno izvedla pilotne projekte, med drugim s kitajsko spletno trgovino organske hrane Yimishiji, za katerega je prejela nagrado Walmartovega centra za prehransko varnost.

Tovrstno znanje in izkušnje podjetja OriginTrail se dopolnjujejo tudi s primarno dejavnostjo BTC Logističnega centra, tj. logistika izdelkov vsakdanje rabe (FMCG), za katero so značilni kratki izvedbeni roki in strogi časovni okvirji naročnikov. Robi Košir, direktor poslovne enote BTC Logistični center, izpostavlja: “Zagotavljanje prvovrstnih logističnih storitev pomembnim regijskim partnerjem v prehrambni industriji in trgovini z izdelki vsakdanje rabe je naša zaveza. Zavedamo se, da kakovostno opravljena storitev ne predstavlja odgovornosti le do naših neposrednih poslovnih partnerjev, ampak tudi do njihovih nadaljnjih naročnikov in kupcev. Zato smo odprti za vse pobude, ki omogočajo še bolj učinkovito izvedbo naših logističnih procesov, med katere pa prav na področju logistike zagotovo sodi tudi vpeljava tehnologije veriženja podatkovnih blokov.”

Mag. Damjan Kralj, član uprave, direktor za trženje in marketing v družbi BTC, pa v sodelovanju s podjetjem OriginTrail vidi tudi širše dobrobiti: “Družba BTC je uspela harmonizirano območje BTC City Ljubljana, ki sestoji iz množice različnih vsebin, ciljnih javnosti ter gradbene, prometne in tehnološke infrastrukture, na trgu pozicionirati kot živo testno okolje oziroma t. i. »Living Lab« za razvoj in testiranje vseh vrst programske in strojne opreme. Sodelovanje s podjetjem OriginTrail pa k štirim glavnim področjem, kot so trajnostna mobilnost, energetika, informacijsko-komunikacijska tehnologija in področje trgovine na drobno, dodaja še peto, ki je osredotočeno na panogo logistike. To odpira dodatne priložnosti za pridobivanje novih poslovnih partnerjev, ki želijo skupaj z nami testirati svoje napredne rešitve. Pri tem pa skupni imenovalec vsem petim področjem predstavlja ravno potencial vpeljave tehnologije veriženja podatkovnih blokov. Posledično je zato naš naslednji korak gradnja močne blockchain skupnosti v BTC City Ljubljana, ki bo prinesla koristi ne samo vpletenim poslovnim partnerjem, temveč sčasoma tudi širšemu okolju in družbi.”

 

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi