Električna mobilnost in souporaba vozil (Avant2GO) - BTC d.d.
7674
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-7674,bridge-core-2.2.9,,qode-page-loading-effect-enabled,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-2.0.0,qode-theme-ver-21.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
Category
Mission: Green

Trajnostna mobilnost

Pomen trajnostnih oblik mobilnosti za prihodnost prepoznavamo tudi v družbi BTC, kjer izvajamo številne aktivnosti v podporo hitrejšemu razvoju tega področja. Te zajemajo ureditve in posodobitve prometne infrastrukturne, vpeljavo digitalnih rešitev, pozornost pa posvečamo tudi vpeljevanju inovativnih načinov mobilnosti. Tako s številnimi investicijami v infrastrukturo, urejanjem enosmernih ulic (po konceptu »shared space«), pešpoti in kolesarskih stez mesto ohranjamo dostopno vsem obiskovalcem in zaposlenim. Obiskovalci nas lahko dosežejo tudi z javnimi avtobusi, za premagovanje krajših razdalj na samem območju BTC Cityja Ljubljana pa je na voljo električni brezplačni City Bus. Imamo vzpostavljen sistem pametnega parkiranja, kjer preko talnih senzorjev omogočamo hitrejši pregled prostih parkirnih mest za učinkovitejše parkiranje. Gre za ukrepe, s katerimi obiskovalcem BTC Cityja Ljubljana zagotavljamo prijaznejšo nakupovalno izkušnjo, pretočnejši promet ter zmanjševanje emisij izpušnih plinov v ozračje. Na štirih različnih lokacijah v BTC Cityjih imamo 8 polnilnih mest za električna vozila. V družbi BTC se zelo aktivno zavzemamo tudi za vpeljavo alternativnih načinov mobilnosti, ki jih razvijamo in uvajamo s poslovnimi partnerji, med katerimi je v zadnjem času tudi v družbi BTC priljubljena souporaba vozil in koles (»car sharing«, »bike sharing«).

Z namenom izvajanja raziskovalno-razvojnih projektov na področju trajnsotne mobilnosti smo ustanovili podjetje AV Living Lab. Doslej smo izvedli že več kot 30 projektov s področja mobilnosti in logistike, komunikacij, fintecha, pametnih omrežij in pametnih mest. Na področju mobilnosti smo v okviru dogodka Dan prihodnosti preizkušali samovozeče vozilo za prevoz potnikov in sistem za komunikacijo med avtonomnimi vozili in potniki. Za Daimler smo preizkušali mobilno aplikacijo, ki mobilnost nadgrajuje z izkušnjo odkrivanja mest in nakupovanja. Konec aprila letos smo v sodelovanju z AV Living Labom organizirali mednarodno konferenco City as a Lab Summit 2019 na temo novega ekosistema za storitve in aplikacije v prihajajočih avtonomnih vozilih. Z družbama Toyota in AV Living Lab smo uspešno uresničili projekt Toyota DriveMe, ki predstavlja novo obliko mobilnosti in poslovnim najemnikom prinaša nove storitve, hkrati pa zmanjšuje potrebo po parkirnih prostorih. Gre za storitev souporabe vozil, ki jo ponujamo 6 partnerjem kot »hišno« storitev souporabe vozil. S hibridnimi vozili Toyota in Lexus ta storitev tudi spodbuja ekološko prijaznejšo in bolj učinkovito izrabo prevoznih sredstev, ki temelji na deljeni ekonomiji in ne lastništvu.