Skrb za okolje in ozračje - BTC d.d.
5106
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-5106,bridge-core-3.1.7,,qode-page-loading-effect-enabled,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-2.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,qode-portfolio-single-template-1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
Category
Misija: Zeleno

Skrb za okolje in ozračje

Vodno mesto Atlantis družbe BTC je s podjetjem Julon iz Skupine Aquafil sklenilo dogovor o oskrbi s toplotno energijo. S preusmeritvijo presežka toplotne energije s podjetja Julon v bazene Vodnega mesta Atlantisa smo 100-odstotno zagotovili potrebam po toplotni energiji Atlantisa. Neposredna bližina partnerjev, pa ni omogočila le znatno zmanjšanje okoljskih vplivov temveč tudi številne okoljske in ekonomske učinke, ki so še dodatno prispevali k bolj zeleni prestolnici. Investicijo v projekt v vrednosti 300.000 EUR sta si delili družbi Julon in BTC in znaša. Nov dogovor obeta zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida za več kot 2.000.000 kilogramov toplogrednega plina na leto in posledično bolj čist zrak v mestu. Za primerjavo, to pomeni, zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida za toliko, kot jih povzroči 1.100 avtomobilov, ki na leto prevozijo 12.700 kilometrov.

Toplotna energija v obliki vroče vode, ki jo uporabljala Vodno mesto Atlantis, v podjetju Julon nastaja v proizvodnem procesu ECONYL®. To energijo podjetje Julon delno ponovno uporabi v proizvodnih procesih, preostanek pa je do sedaj predstavljal neizkoriščen presežek energije.

Ta sistem ogrevanja smo uspešno uvedli v Vodnem mestu Atlantis konec leta 2015, leta 2016 pa še v Športnem centru Millenium. Nov način ogrevanja je v letu 2017 prispeval dodaten prihranek v višini 201.000 kilogramov ogljikovega dioksida letno, z vsemi ukrepi pa na letni ravni k čistejšemu zraku v Ljubljani prispevamo z 2.201.000 kilogramov manj ogljikovega dioksida.

Projekt sistemskega ogrevanja Vodnega mesta Atlantis z odpadno industrijsko toploto iz podjetja Julona je bil leta 2016, v okviru konference 18. Dnevi energetikov prepoznan in nagrajen v kategoriji »Energetsko učinkovit projekt«.

Tvorno sodelovanje Vodnega mesta Atlantis in podjetja Julon na tem projektu potrjuje, da lahko moderna evropska prestolnica svojim prebivalcem ponudi trajnostni življenjski standard. Ta mora združevati zaposlitvene in poslovne priložnosti z naraščajočim povpraševanjem po sodobnih storitvah za zdravo preživljanje prostega časa. S projektnim sodelovanjem družba BTC in Julon spodbujata trajnostno ravnanje vseh deležnikov, saj le skupna prizadevanja vseh vpletenih vodijo v boljši jutri.