V četrtek, 28. septembra 2006, bo na tržnici v BTC CITY-ju Ljubljana ob 17.00 uri otvoritev ekološke tržnice. 8 novih stojnic bo obogatilo dosedanjo ponudbo tržnice v BTC CITY-ju, ki bodo odprte vsak delovnik med 8.00 in 19.00 ter ob sobotah med 7.00 in 18.00 uro.

»Za odprtje novega, ekološkega dela tržnice v BTC CITY-ju, smo se odločili, ker je v zadnjem času vse bolj pomembno kako in s čim se prehranjujemo. Glede na to, da smo Slovenci čisto na repu Evropske unije kot potrošniki sadja in zelenjave, smo del tržnice podkrepili s ponudbo ekološko pridelanega sadje in zelenjave ter drugih izdelkov, ki vse bolj pridobiva na svoji pomembnosti in prepoznavnosti.
Eko tržnica je namenjena vsem tistim, ki želijo živeti bolj zdravo in v preobilju ponudbe prepoznati tista živila, ki so zdravju koristna in mu ne škodijo in so hkrati narejena (ali pridelana) po okolju prijaznih postopkih. Danes so na voljo številna opozorila, da so ekoživila po vrsti kakovostnih značilnosti boljša od običajnih. Ekološko kmetovanje označuje različne pristope, ki jim je skupno, da delajo brez umetnih gnojil in sintetičnih zaščitnih sredstev. Pridelava eko živil je nadzorovana s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Mnogi potrošniki eko živila kupujejo tudi zaradi boljšega okusa ter visoke vitalnosti živil, saj je njihova trajnost pri shranjevanju daljša. Živila, ki dalj časa zdržijo v shrambi, dokazujejo, da vsebujejo dovolj antioksidantov in drugih dragocenih snovi, s katerimi se tudi sama varujejo pred vplivi okolja. Da gre za eko živilo, nas opozorijo izrazi: nadzorovana, ekološka pridelava, biloška pridelava ali biopredelava, pa tudi na kratko EKO.
Sam koncept ekološke tržnice bo BTC v prihodnjih letih dopolnjeval in nadgrajeval, kajti naša želja je, da razvijemo kvalitetno in bogato ponudbo ekološko pridelane prehrane, ki bo v prihodnje privabljala obiskovalce iz vse Slovenije,« je povedal Ciril Blažič, vodja tržnice BTC.

Ponudbo na Eko tržnici bodo predstavljali: Kmetija Drago Uršnik, Kmetija Janez Šinkovec, Kmetija Sonja Kastelic, Kmetija Zdravko Kerin, Kmetija Pavel, Bernarda Peternelj, Kmetija Alojz Kastelic, BIOGROZD, Jakomin Darko.

Otvoritev EKO tržnice v Sloveniji bo zaznamoval veseli dogodek

TA VESELI ČETRTEK ali ZDRAVJE DOBER DAN!

V četrtek 28. septembra bodo na stojnicah EKO tržnice BTC znani Slovenci iz poslovnega, političnega, estradnega in športnega življenja prodajali sadje in zelenjavo ter ekološko pridelana živila. Ta veseli četrtek ali zdravje dober dan na tržnici BTC se bo odvijal skozi ves dan, še posebej živahno pa bo od 16. ure dalje, ko BTC z znanimi Slovenci pripravlja kopico zabave in aktivnosti, od nagradnih iger, brezplačne pokušine zdravih obedov, do prvovrstne zabave, za katero bodo poskrbeli vrhunski slovenski izvajalci. Obiskovalci bodo lahko opazovali, kako se bo ultramaratonski kolesar Marko Baloh znašel kot prodajalec sadja, pa bivša slovenska miss Sanja Grohar kot prodajalka zelenjave. Na voljo bodo tudi brezplačni nasveti strokovnjakov za zdravo prehrano o zdravi in varni uporabi ekoloških živil. Akcija TA VESELI ČETRTEK ALI ZDRAVJE, DOBER DAN bo poskušala v zavest Slovencev vnesti nekoliko več skrbi za svoje zdravje in počutje, predvsem pa ljudem približati razmišljanje o tem, kaj je to ekološko in zakaj je tako koristno za naše telo.

Začetek akcije TA VESELI ČETRTEK ALI ZDRAVJE DOBER DAN bo ob 16.00 uri. Tone Fornezzi-Tof bo skupaj z znanimi Slovenci iz poslovnega, političnega, estradnega in športnega življenja pomagal pri prodaji sadja in zelenjave. Zanimiv program od 16.00 ure naprej z nagradnimi igrami za vse obiskovalce bo pripeljal v sam vrh dogajanja, ko bomo točno ob 17.00 uri s predsednikom uprave BTC, Jožetom Mermalom, slavnostno otvorili ekološko tržnico.

»Na Ekološki tržnici bo poskrbljeno za navdušence zdrave prehrane. Kuhali bomo zelenjavno juho, poskušali eko-sendviče in domače sadje. Na posebni stojnici pa bo strokovne nasvete o zdravi prehrani delila strokovnjakinja za zdravo prehrano, gdč. Ulla Hamberger,« je še povedal Ciril Blažič.

Dodatne informacije:
BTC, Ciril Blažič, vodja tržnice BTC; tel.: 01 585 14 56, e-pošta: ciril.blazic@btc.si

&