V soboto, 27. januarja ob osmi uri zvečer je Marko Baloh v športnem centru Millenium v BTC Cityju v Ljubljani zaključil 2. tradicionalni 12-urni dobrodelni spinning. Po 424 prekolesarjenih kilometrih se je nabralo za približno 1300 evrov donacij s katerimi bo otrokom z astmo omogočeno poletno letovanje v slovenskem obmorskem letovišču. Pobudo društva Astma & Šport in BTC-ja so letos podprli še drugi znani slovenski športniki. Maja Matevžič (tenis), Jani Klemenčič (veslanje), Sašo Jereb (judo) in Dean Podgornik (kolesarjenje) so se na sobnem kolesu pridružili Balohu, ki je tudi sam astmatik in mu omogočili skupaj realizirati to plemenito dejanje. “Vesel sem, da se je letos, na pobudo BTC-ja, dobrodelnega spinninga udeležilo tudi nekaj najboljših slovenskih športnikov, kar je dalo dogodku še večjo težo. Mislim, da športnikom nikoli ni odveč stopiti skupaj, če gre za dobro stvar. Zadovoljen sem, da smo zbrali celo nekaj več sredstev kot lani. Kot astmatik sem bolj občutljiv na cigaretni dim in me zelo moti. Poleg tega mi tudi ni vseeno kakšen zrak dihajo moji otroci. Zato smo skupaj z društvom ta dogodek izkoristili tudi za javno podporo strožjemu protikadilskemu zakonu”, je po zaključku akcije zadovoljno ugotovil Marko Baloh.
&

Z Balohom je vseh dvanajst ur kolesaril tudi njegov ultra-maratonski kolesarski konkurent Jure Robič, ki se je z veseljem odzval povabilu za udeležbo.
“Vsa čast Maretu, da se je spomnil česa takega. Z veseljem sem danes zraven, tako kot drugi športniki, ki so tudi tu. Z Maretom sva tekmeca le na cesti, sicer pa prijatelja. Poglejte naju, oba sva že čez štirideset in sva zdrava kot dvajsetletnika. Sam astme sicer nimam, sem pa na zadnji Dirki preko Amerike – RAAM imel nekaj težav s pljuči, ki so bile posledice stresa pred tekmo. Šport je izjemno koristna zadeva in če lahko pomagam pri promociji športa, to z veseljem naredim. Sploh pa če gre za otroke. Ti so naše bogastvo in upam, da se bo nabralo čim več sredstev. Strožji protikadilski zakon glasno pozdravljam. Skrajni čas je že bil”, je svoje misli na kolesu strnil Jure Robič.

Največji posluh za tokratno akcijo so pokazali v podjetju BTC d.d., saj je izvršni direktor Miha Zupanc društvu Astma & Šport poklonil ček v vrednosti 500 evrov.
“Ni lepšega, kot videti, da toliko ljudi pozdravlja naše pobude. V društvu se zavedamo svoje vloge pri skrbi za astmatike in to je eden od najboljših načinov, da širšo javnost obvestimo o tej najbolj pogosti kronični bolezni med otroci. Poleg rednega uživanja preventivnih zdravil lahko za svoje zdravje naredijo še mnogo več in pri tem celo uživajo. Zahvaljujem se vsem športnikom, ki so nas pri tem podprli in še posebej Marku Balohu s katerim že dalj časa intenzivno sodelujemo. Iskrena hvala tudi vsem, ki so prispevali donacije, posebej pa se v imenu društva zahvaljujem BTC-ju in ŠC Millenium-u, ki nam že drugo leto zapored radodarno poklanjajo svoje prostore ob tem dogodku”, se je vsem zahvalil dr. Milan Hosta, predsednik društva Astma & Šport.

Marko Baloh in društvo Astma & Šport si bodo tudi v bodoče prizadevali za širjenje vedenja o astmi in preko podobnih akcij opozarjali na težave s katerimi se srečujejo astmatiki. Prav gotovo bo ena odmevnejših akcij potekala že ob svetovnem dnevu astme v začetku meseca maja 2007.

Kolesarski pozdrav!