Letos mineva natanko 20 let, odkar je na današnjem območju BTC CITY Ljubljana pričela poslovati prva trgovina na drobno. V letu 1990 so s preobrazbo ekonomskega sistema dotedanje skladiščne kapacitete družbe Blagovno Transportni Center za potrebe gospodarstva postale prevelike, tako da se je v tem letu izpraznilo kar 50.000 kvadratnih metrov površin. V BTC so zato pričeli s celovitim preoblikovanjem svoje poslovne dejavnosti ter skladiščne prostore hitro in intenzivno preurejati za potrebe privatnih skladišč in trgovin. V letu 1990 je tako družba sklenila pogodbe o najemu z 11 najemniki, ki so prodajali blago na drobno, in 46 najemniki, ki so prostore uporabljali za diskontna skladišča. S tem se je pričelo novo obdobje v zgodovini podjetja, ki je lansko leto praznovalo 55-letnico obstoja.

Prve trgovine so bile v kleti današnje Dvorane A, v kleti dvorane D in E ter v halah 4 in 8. V iskanju in potrjevanju podjetniške svobode se je podjetje najprej odločilo za spremembo imena ter se preobrazilo v delniško družbo, ki je postala odgovorna za izbiro novih, dobičkonosnih, kompatibilnih in konkurenčnih programov ter poslovnih vsebin.

Danes lahko obiskovalci v okviru BTC CITY na enem mestu nakupujejo v več kot 450 trgovinah, katerih ponudba sega od prehrambenih izdelkov, kozmetike, oblačil do opreme interierja. BTC CITY Ljubljana je največje evropsko poslovno, nakupovalno, rekreativno-zabaviščno in kulturno središče, ki ga letno obišče 21 milijonov ljudi iz Slovenije in tujine. Celotna površina BTC CITY-ja meri 475.000 kvadratnih metrov, čvrsto jedro poslovnega središča pa tvori prek 3.000 podjetij iz Slovenije in tujine, ki ustvarjajo sinergije z nakupovalnimi, rekreativno-zabaviščnimi ter kulturnimi vsebinami. BTC CITY je danes razgibano mesto z zanimivo sodobno pozidavo, ki jo je sooblikovalo prek 40 domačih in tujih arhitektov ter urbanistov. Da je BTC CITY pravo mesto, dokazuje tudi 9 novih ulic in 2 trga, ki se imenujejo po državah in prestolnicah, ki so najbolj zaznamovale poslovno središče, svet in Evropo.

Dinamični razvoj BTC CITY-ja, spodbujan z nenehnim prizadevanjem po dopolnjevanju in plemenitenju že obstoječe ponudbe, je ob povečevanju števila obiskovalcev privedel do odločitve o izvedbi novih projektov s kakovostno arhitekturno. Eden izmed takšnih je gradnja poslovnega nebotičnika Kristalna palača, ki ga BTC gradi na zahodnem robu BTC CITY-ja med dvorano A ter obstoječim poslovnim nebotičnikom. Kristalna palača je 24. septembra 2010 dosegla svojo končno višino, in sicer 89 metrov, s čimer je postala najvišja stavba v Sloveniji. Kristalna palača, v katero se bodo kupci in najemniki lahko vselili junija 2011, bo sodobna in energetsko varčna stavba ter hkrati tudi sončna elektrarna s 100 kWp (Watt peak) vršne moči.

Dodatne informacije:

BTC d.d., Ljubljana, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si