Maraton Franja BTC City, ki predstavlja vsakoletni praznik kolesarstva, prerašča svoje okvire in je v Tednu mobilnosti na pobudo BTC-ja v sodelovanju z Ljubljansko kolesarsko mrežo pobarval nevarne kolesarske odseke po Ljubljani in na ta način opozoril na (ne)varnosti v prometu. Prav v tednu mobilnosti se od Kavarne Evropa do Šubičeve zapira Slovenska cesta, ena najbolj prometnih cest v središču Ljubljane, ki bo sedaj na voljo le kolesarjem, pešcem in javnemu prevozu.

Gorazd Penko, vodja projekta Maraton Franja BTC City pri kolesarskem klubu Radenska Rog je ob tem povedal, da so ob dovoljenju Mestne občine Ljubljana sprejeli tako pobudo prav z razlogom opozarjanja na pomen kolesarstva in varnosti v prometu. »Kolesarjenje velja za enega najbolj množičnih športov v Sloveniji, kar z več kot 7.000 kolesarji vsako leto dokazuje tudi Maraton Franja BTC City. Glede na to, da drugo leto v sodelovanju z BTC pripravljamo še Svetovno prvenstvo rekreativnih kolesarjev, smo se odločili, da bomo aktivno pripomogli k opozarjanju na pomen kolesarjenja za vsakega posameznika. Verjamem, da bomo z novo pobarvanimi kolesarskimi stezami pripomogli k boljši varnosti v prometu in posledično spodbujali h kolesarjenju kot eni izmed odličnih športnih panog za vsakodnevno rekreacijo, ki skrbi za zdrav duh v zdravem telesu in ne onesnažuje okolja«.

Maraton Franja BTC City je rekreativno tekmovalna prireditev z najdaljšo tradicijo pri nas, ki se je letos junija odvila že 32. leto zapored. S svojo izbiro kolesarskih prog je namenjena vsakomur, tako najboljšim kolesarjem kot povprečnim rekreativcem, družinam, ter tistim, ki si za kolo bolj poredko najdejo čas.  Vendar pa Maraton Franja BTC City ni samo to, temveč je v vseh teh letih tradicionalnega obstoja postal pravi vseslovenski praznik kolesarstva pri nas.

Cilji za prihodnost pa sežejo še dlje, saj želijo s svojimi aktivnostmi izpostaviti kolesarjenje kot športno panogo, ki omogoča zdrav način življenja, ki ne obremenjuje okolja. Hkrati se zavedajo, da je kolesarska steza po Ljubljani zelo prekinjena. »Maraton Franja BTC City je že dolgo nazaj prerastel okvire športnega tekmovanja in je postal Vseslovenski praznik kolesarstva. Tudi iz tega razloga smo si v Tednu mobilnosti v BTC želeli opozoriti na pomen kolesarjenja kot zdravega načina življenja, ki obenem pripomore k bolj čistemu okolju. Kolesarska mreža v Ljubljani ima še vedno precej »škrbin«, zato upamo, da bodo naše oznake konkretno pripomogle tudi k varnosti v prometu,« je povedala Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi v družbi BTC, ki maraton, kot vseslovensko kampanjo o zavedanju pomena kolesarstva, podpira že kar nekaj let. Letošnja glavna tematika Tedna mobilnosti je sicer prizadevanje za čistejši zrak ter tako za zmanjšanje pojavnosti številnih bolezni, povezanih z onesnaženostjo zraka, k čemur kolesarjenje vsekakor prispeva.

Da Slovenija postaja država prijazna za kolesarje pa dokazuje tudi Svetovno prvenstvo rekreativnih kolesarjev, za katerega je prejel kandidaturo Maraton Franja BTC City in se bo prihodnje leto odvilo pri nas. Gostilo ga bo Kolesarsko društvo Rog, potekalo pa bo na tradicionalni progi Maratona Franja BTC City.

 

Dodatne informacije:

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi