Otroci iz vseslovenskih vrtcev in šol, skupaj jih je bilo več kot 2.800, so tudi letos z navdušenjem sodelovali v natečaju »Spodbujamo prijateljstvo« in do konca marca ustvarili številne risbe, likovna dela in fotografije, s katerimi so izrazili svoja razmišljanja, ter spletli številne nove prijateljske vezi.

Zaključni dogodek, imenovan Festival Sobivanja, je potekal, 20. maja 2016, v BTC City Ljubljana v Vodnem mestu Atlantis. V okviru festivala je potekala tudi podelitev nagrad za projekt Spodbujamo prijateljstvo. Na dogodku so organizatorji mentorjem projekta izročili tudi potrdila o udeležbi natečaja, vsi sodelujoči pa so prejeli posebna priznanja.

Med vsemi sodelujočimi šolami so nagrade v projektu Spodbujamo prijateljstvo prejeli:

Vrtci

  • 1. mesto: Vrtec Brezovica, skupina Navihanci, Brezovica
  • 2. mesto: Vrtec Ciciban, Enota Lenka, Ljubljana
  • 3. mesto: Vrtec Renče, Renče

Šole

  • 1. mesto: OŠ Majde Vrhovnik, 1-5 razred, Ljubljana
  • 2. mesto: OŠ Šenčur, 9. Razred, Šenčur
  • 3. mesto: OŠ Simona Jenka Kranj, 7. Razred, Kranj

Fair Play

Vrtec Vrhovci, Enota Rožnik, Skupina Medvedki

 

Nada Pavšer, predsednica društva Sobivanje, je navdušena: »Natečaj Spodbujamo prijateljstvo zdaj že postaja tradicionalen. Kot vsako leto, smo ga tudi letos nadgradili, tokrat s kategorijo Fair play oziroma poštena igra. Vesela sem, da otroci prepoznajo pošteno ali nepošteno igro in se tudi primerno odzovejo, okolica pa je tista, ki njihovo reakcijo potrdi ali zavrne. Glede na to, da se za odrasle pogosto zdi, da »so izgubili kompas«, je toliko lepše videti otroke, da še vedno soljudi gledajo z dušo in srcem.«

Natečaj in razstavo Spodbujamo prijateljstvo je omogočila družba BTC skozi svoj strateški projekt Misija: Zeleno, ki poudarja odgovoren odnos do okolja. Projekt namreč združuje različna področja, od okoljevarstva, znanosti, izobraževanja, zdravstva, športa, do kulture in humanitarnih dejavnosti. Poleg tega vključuje tudi investicijska vlaganja za vzpostavitev bolj zelenega življenja v naši prestolnici. Vse projekte v BTC-ju izvajajo v partnerskem duhu, zato podpora projektu Spodbujajmo prijateljstvo tudi letos ni naključna.

V letošnjem šolskem letu je društvo Sobivanje v okviru programa Šola sobivanja izvedlo projekte: Živim zdravo, Energetsko znanje za odgovorno ravnanje, Spodbujamo prijateljstvo, Varno v vrtec in šolo, Slovenija – kot jo vidimo otroci in Pestrost slovenskih voda. Z naštetimi projekti se v Sobivanju trudijo razvijati pozitivno in dolgoročno vizijo za pravičnejšo družbo, čistejše, varnejše in bolj zdravo okolje, ki omogoča boljšo kakovost življenja vsem na planetu, nam, našim otrokom in vnukom.

 

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi