To najvišje priznanje Ljubljane, ki ga prejmejo posamezniki, zaslužni za ugled, pomen in razvoj občine ter za razvoj njenih dobrih medmestnih in mednarodnih odnosov, sta Jožetu Mermalu na Ljubljanskem gradu v imenu Mestne občine Ljubljana, izročila župan Zoran Janković in predsednica Komisije za priznanja MOL Nada Verbič.

Na predlog Komisije za priznanja na Mestni občini Ljubljana je Mestni svet MOL odločitev o podelitvi naziva dvema kandidatoma sprejel 24. aprila 2017. Jože Mermal je postal častni meščan Ljubljane kot predsednik uprave, ki že 24 let uspešno vodi gospodarsko družbo BTC in je avtor vsestransko široko zasnovanega projekta BTC City, ki je poslovni unikat v mednarodnem merilu. Naziv častni meščan namreč prejmejo posamezniki za izjemne dosežke življenjskega dela, ki ga odlikujejo vizionarstvo, dobrobit, sodelovalnost ali skrb za blaginjo ali promocijo MOL.

»Ponosen sem na priznanje, za katerega menim, da temelji na številnih uresničenih poslovnih načrtih, s katerimi smo iz nekdanjih skladišč uspeli narediti BTC City, javni, poslovni in demokratični prostor. Ob tem se zavedam, da je k sooblikovanju le tega, največ prispevalo sožitje z Mestom Ljubljana, kajti iz te izkušnje so se rodile poslovno čvrste in dolgoročne zamisli, kot npr. velik urbanistični projekt Partnerstvo Šmartinska (iz tega projekta sta realizirana že dva izjemna arhitekturna in gradbena projekta : Kristalna palača in hotel Plaza Radisson Blu), projekt intermodalnega logističnega terminala Ljubljana ter umestitev  trgovskega centra IKEA z 2,5 ha velikim parkom,« izpostavlja Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC.

Iz obrazložitve Komisije za priznanja izhaja, da se je družba BTC  pod vodstvom Jožeta Mermala v dvajsetih letih razvila iz organizatorja prvega slovenskega nakupovalnega središča v Sloveniji v upravljavca enega največjih evropskih poslovnih, nakupovalnih rekreativno-zabaviščnih središč, njegova rast je slonela na velikih naložbah v nadaljnji razvoj. Pomemben mejnik je tudi letošnji podpis sporazuma o novi cestni infrastrukturi, ki je pogoj za izvedbo 300 milijonov evrov naložb na širšem območju BTC Cityja. Sporazum o skupnem in sočasnem razvoju naložb, ki je bil podpisan letos meseca marca med Ministrstvom za infrastrukturo, MOL, DARS in BTC, bo generiral 2000 novih delovnih mest. Med dosežki, ki so botrovali podelitvi naziva častni meščan, so še številne družbene in poslovne vloge Jožeta Mermala, med drugim: predsednik nadzornega sveta družbe Krka d.d., predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja, predsednik častnega odbora FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske v Ljubnem ob Savinji, častni konzul Sultanata Oman ter častni član Gimnastične zveze Slovenije. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim tudi Manager leta 1997, nagrado Primus, naziv Mecen leta 2011 v kulturi, leta 2012 nagrado Vision Manager, nagrado Marjana Rožanca za dosežke na področju športa za leto 2013, nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke leta 2013, Zlato plaketo združenja Manager, nagrado Naj Manager na podelitvi priznanj najboljšim evropskim managerjem v Sarajevu leta 2016.

Celotna obrazložitev o podelitvi naziva časti meščan Jožetu Mermalu je na voljo na tej povezavi

• T: 01/585 13 15
  • E: maja.oven@btc.si