Z dogodkom se je ob Vodnem mestu Atlantis v BTC Cityju Ljubljana odprl edinstveni in največji predstavitveni prostor za kreativno industrijo in umetnost v Sloveniji. Otvoritveni dogodek so z obiskom počastili predstavniki organizatorja in drugi visoki gostje: predsednik uprave družbe BTC Jože Mermal, vodja Zavoda AAMI in odgovorni organizator 1. Art Expa Ljubljana Miha Murn, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Podpirati razmah kulture na slovenskem je usmeritev, ki je združila družbo BTC in Zavod AAMI ter spodbudila nastanek projekta Art Expo Ljubljana. Ta letos poteka prvič. Gre za novost, ki Sloveniji in BTC Cityju Ljubljana daje novo razsežnost. Združuje vse vrste kreativne industrije in umetnosti na enem mestu ter pomaga mladim umetnikom pri prodoru na trg. Ponuja platformo za promocijo kulture ter razvoj in druženje domačih in tujih ustvarjalcev, kulturnih organizacij, ljubiteljev in podpornikov kulture iz 15-ih držav.

Vzporedno z dogodkom se lahko obiskovalci vselej podajo na ‘Art Tour’ oziroma sprehod med umetninami po BTC Cityju Ljubljana, ki živi tudi kot mesto kulture in umetnosti. »V družbi BTC smo umetnost za svojo sprejeli že v samih začetkih našega delovanja. Dokaz tega je SiTi Teater, podpora dogodkov in ustvarjalcev ter naša zbirka umetnin, med katerimi so nekatere razstavljene na območju BTC Cityja Ljubljana. S projektom Art Expo Ljubljana tako BTC City Ljubljana združuje kulturo 15 držav na enem mestu, hkrati pa krepi svojo kulturno dimenzijo in ponudbo. Podpora družbe BTC je izkaz spoštovanja ustvarjalcem in naša pomoč mladim, neuveljavljenim umetnikom,« je podporo dogodku, kulturi in umetnikom izrazil Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC.   

Družba BTC je vpletena v različne pore družbenega življenja. Že vse od svojega nastanka v letu 1954 podpira ustvarjalnost na različnih področjih, tako v glasbi, gledališču, kot tudi v likovni umetnosti, oblikovanju, arhitekturi in drugih zvrsteh kulturnega ustvarjanja. Družba BTC je ustanoviteljica gledališča SiTi Teater in podpornica umetnikov z različnih področij. Ponaša se z obsežno zbirko brezčasnih umetniških del domačih in tujih avtorjev in jo nenehno dopolnjuje. Danes zbirka sestoji iz več kot 400 umetniških del, nekatera med njimi prepredajo celotno območje ljubljanskega BTC Cityja. Obiskovalci se lahko na 1. Art Expu Ljubljana še bolj zbližajo z umetnostjo in doživijo kulturno vsebino ‘Art Toura’ s sprehodom med razstavljenimi umetninami v prijetnem okolju BTC Cityja Ljubljana.

Projekt Art Expo Ljubljana bo z bogatim programom v 14 dneh omogočil predstavitev več kot 140 umetnikom in 70 podjetjem ter obiskovalcem ponudil preplet glasbenih in drugih kulturnih dogodkov. Zaključni dogodek projekta bo 1. oktobra 2017.

  • Program dogajanja na 1. Art Expu Ljubljana je objavljen na uradni spletni strani.
  • Zemljevid umetniških del, ki so v okviru ‘Art Toura’ razstavljena na območju BTC Cityja Ljubljana, si lahko ogledate ob Vodnem mestu Atlantis v BTC City-ju Ljubjana, Šmartinska cesta 152, kjer se nahaja ART Expo.

 O Zavodu AAMI

Zavod AAMI s svojim delovanjem odpira nove možnosti za razširitev dejavnosti umetnikov in projektov ter spodbuja razvoj vseh fizičnih ter pravnih oseb, ki delujejo na področjih kulture in umetnosti. Namen zavoda je pomagati različnim ustvarjalcem, da se predstavljajo trgu. Nudi jim prostore za razstavljanje, promocijo in prodajo del. Sestavni del delovanja zavoda je ozaveščanje in izobraževanje širše javnosti o umetnosti. Delovanje zavod širi tudi izven meja ter spodbuja umetniške izmenjave in razvoj umetnikov s podružnico v Pragi in z letom 2018 v Hong Kongu. 

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;