Družba BTC, Kolesarsko društvo Rog, Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje, Turizem Ljubljana in sedem barjanskih občin je včeraj podpisalo pismo o nameri, s katerim so potrdili sodelovanje pri organizaciji in izvedbi kolesarskega dogodka »Barjanka« in njegovi vključitvi kot mednarodne turistične dirke v sklopu Maratona Franja BTC City. Prva izvedba tega turistično rekreativnega kolesarskega dogodka je na sporedu 9. junija 2018.

Ljubljansko barje je že vrsto let priljubljena kolesarska destinacija za rekreativne kolesarje. Letošnje leto bo še posebej zanimivo, saj se je družina kolesarskih preizkušenj Maratona Franja BTC City povečala za novo kolesarsko traso »Barjanko«. Ljubitelji kolesarjenja se lahko od 8. marca na spletni strani maratona prijavijo na kolesarsko doživetje na Ljubljanskem barju. Gre za turistično športni dogodek na drugi dan Maratona Franja BTC City, ki letos poteka od 8. do 10. junija 2018. Trasa »Barjanke« je dolga približno 83 kilometrov in poteka skozi vse občine v krajinskem parku: Mestna občina Ljubljana, Občina Log – Dragomer, Občina Borovnica, Občina Brezovica, Občina Škofljica, Občina Vrhnika in Občina Ig.

Krajinski park Ljubljansko barje je zaradi ustrezne cestne infrastrukture, bližine mesta Ljubljana, krajinske pestrosti ter kulturne in naravne dediščine primerno območje za organizacijo kolesarskega dogodka. Poudarek trase »Barjanka« je na druženju udeležencev, spoznavanju okolja, lokalnih posebnosti in običajev. Sodelovanje partnerjev projekta je namreč nastalo v želji, da širša javnost čim bolj trajnostno in celostno spozna Ljubljansko barje. Z vožnjo po krajinskem parku bodo udeleženci lahko obujali tudi spomine na začetke kolesarskih dirk, ki so potekale po makadamskih cestah. Poleg tega organizatorji načrtujejo še spremljevalni dogodek v obliki kolesarskega sejma.

Ob podpisu pisma o nameri je Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC, dejal: »V družbi BTC smo podporniki Maratona Franja BTC City že več kot 15 let. V sodelovanju s partnerji se trudimo vsako leto ponuditi nove vsebine. Takšna novost je letos »Barjanka«, ki zaznamuje zeleno, aktivno in zdravo območje Ljubljanskega barja in jo v okviru največjega kolesarskega praznika v Sloveniji z veseljem priporočamo za preživljanje prostega časa na kolesu. Naš cilj je, da kolesarjenje po »Barjanki« postane tradicionalni dogodek v okviru Maratona Franja BTC City s prepoznavno mednarodno udeležbo.«

Aleks Štakul, predsednik Kolesarskega društva Rog, je dejal: »V Kolesarskem društvu Rog Ljubljana se ponašamo z 69-letno tradicijo in tekmovalnimi dosežki vseh selekcij v mednarodnem merilu. Ob podpori Mestne občine Ljubljana in družbe BTC ter številnih drugih pokroviteljev že 37-ič organiziramo mednarodni rekreativni kolesarski Maraton Franja BTC City, ki je del serije svetovnih maratonov. Letos bomo v sklopu tega tridnevnega slovenskega kolesarskega praznika v sodelovanju s sedmimi barjanskimi občinami in Krajinskim parkom Ljubljansko barje prvič izvedli rekreativno kolesarjenje na okoli 90 km dolgi poti, ki jo bogatijo etnografske, kulturne, naravne, gastronomske in zgodovinske znamenitostih milijonov let stare krajine. Cilj je, da projekt »Barjanka« vključimo v svetovni koledar rekreativno kolesarskih prireditev. Hvala vsem podpornikom, ki izkazujejo razumevanje za nadaljnji razvoj kolesarskega in trajnostnega turizma in regije.«

Aleš Čerin, podžupan Mestne občine Ljubljana, je poudaril, da v Ljubljani na različne načine spodbujajo kolesarjenje vseh generacij meščank in meščanov, tako vsakodnevno urbano kolesarjenje, kot tudi rekreativno in športno kolesarjenje. Nenehno dopolnjujejo ter nadgrajujejo kolesarsko infrastrukturo, s čimer skrbijo za večjo varnost in udobje kolesarjev. Dodal je, da v Ljubljani z veseljem pozdravljajo novo kolesarsko progo Barjanka, ki bo razširila kolesarsko mrežo v okolici mesta ter še bolj povezala občine, ki ležijo na Ljubljanskem barju. »Ponosni smo, da smo se že drugič zapored uvrstili na lestvico kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu. Trenutno zasedamo visoko 8. mesto in glede na naše kolesarske aktivnosti in načrte ne dvomim, da bomo to uvrstitev v naslednjih letih še izboljšali«, je še dodal podžupan.

Janez Kastelic, direktor javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje, je dejal: »Veseli smo, da so organizatorji Maratona Franja BTC City prepoznali Krajinski park Ljubljansko barje kot priložnost za organizacijo mednarodne kolesarske turistično rekreativne dirke »Barjanka«. Projekt uživa podporo lokalnih skupnosti, Mestne občine Ljubljana in družbe BTC. Druži nas zavedanje, da je krajinski park priložnost za razvoj trajnostnega turizma, ki temelji na varovanju narave in spoštovanju kulturne dediščine. »Barjanka« bo prispevala tudi k povezovanju lokalnega gospodarstva. Prepričani smo, da bo postala tradicionalni del Maratona Franja BTC City. Tako bomo lahko prispevali k dodatni turistični ponudbi Ljubljane pa tudi širše regije na ombočju krajinskega parka.«

»Barjanka« je že šesta trasa pod okriljem rekreativno-tekmovalnega dogodka Maraton Franja BTC City. Med 8. in 10. junijem 2018 se bodo zvrstili še: veliki Maraton Franja BTC City (156 km), Triglav mali maraton Franja (97 km), vožnja na čas (22 km), Hofer družinsko šolski maraton za vsakogar (22 km) in Vzajemna otroški maraton (1,2 km). Franja, ki bo letos doživela svojo 37. ponovitev, je del svetovne serije maratonov UWCT Grand Fondo. V svoji zgodovini je maraton gostil več kot 100.000 uradno registriranih kolesarjev iz več kot 40 držav sveta. Udeležba v zadnjih nekaj letih presega 7.000 kolesarjev in kolesark ter skoraj 2.000 članov organizacijske ekipe letno. S svojo dolgoletno tradicijo je maraton prepoznaven kot največji kolesarski dogodek v Sloveniji, ki prispeva k promociji kolesarstva in s tem zdravega načina življenja.

 

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektora za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

Podpis pisma o nameri "Barjanka"

Foto : Studio Bomba