Na vabilo slovenskega blockchain podjejta OriginTrail je Slovenijo obiskala Matilda Ho – ustanoviteljica tehnološkega pospeševalnika Bits x Bites in spletne trgovine Yimishiji iz Šanghaja ter ena najvidnejših spletnih podjetnic v Aziji. V Poslovnem klubu BTC v Kristalni palači je na ekskluzivnem dogodku zaprtega tipa v četrtek, 3. maja, predstavila svojo življenjsko in poslovno pot ter sodelovanje s podjetjem OriginTrail na področju uvedbe tehnologije blockchain v prakso. Spletna trgovina z ekološkimi pridelki Yimishiji povezuje zaupanja vredne pridelovalce s kupci v urbanih predelih, pospeševalnik Bits x Bites pa je usmerjen v nišo povezovanja tehnologije in prehrane. Z njima Matilda Ho kroji trajnostno prihodnost hrane in rešuje globalne izzive.

Prehranska varnost je na Kitajskem velik izziv, zato so kupci čedalje bolj pozorni na to, od kod prihaja njihova hrana. Na Kitajskem so denimo leta 2016 zabeležili več kot pol milijona incidentov na področju prehranske varnosti. Yimishiji je začel svojo pot kot majhna spletna tržnica, zdaj pa je vodilni ponudnik organske hrane v Šanghaju. Tehnologija za upravljanje podatkov s pomočjo blockchaina, ki jo razvija OriginTrail, pri tem odpira nove možnosti za ustvarjanje zaupanja tako med poslovnimi partnerji kot pri kupcih,” je Matilda Ho dejala ob predstavitvi sodelovanja v Ljubljani. Svojo zavzetost za prihodnost dobre hrane je v preteklosti razložila tudi v navdihujočem TED govoru, ki beleži več kot milijon ogledov.

Soustanovitelj podjetja OriginTrail, Žiga Drev je ob obisku dejal: “V OriginTrailu smo za kitajsko spletno tržnico Yimishiji uvedli sistem sledenja živilom na osnovi blockchaina, ki kupce dodatno opolnomoči, da lahko zaupajo, od kod prihaja njihova hrana. To sodelovanje je edinstvenega pomena ne le za našo ekipo, temveč tudi za slovenska podjetja, saj jim omogočamo most do rastočega kitajskega trga in priložnost, da s pomočjo naše tehnologije izpostavijo prednosti svojih proizvodov.” Članice EU letno na Kitajsko izvozijo za 8 milijard evrov živil.

Poslanstvo Matilde Ho, ki se zavzema za reševanje izzivov prehranske varnosti s pomočjo novih tehnologij, je tesno prepleteno z delom ekipe OriginTrail in potencialom slovenskega gospodarstva, da končnemu kupcu lahko zagotovi kakovost produktov s pomočjo preverbe porekla in transparentnosti dobavne verige. To velja tudi za področje logistike, kjer si podjetje OriginTrail obeta intenzivno sodelovanje z BTC Logističnim centrom. Podjetji sta namreč nedavno napovedali razvojno sodelovanje za implementacijo blockchain tehnologije pri logistiki izdelkov vsakdanje rabe (FMCG). S tem se po besedah mag. Damjana Kralja, člana uprave ter direktorja za trženje in marketing v družbi BTC, tudi na področju logistike odpirajo obetavne priložnosti v okviru BTC Living Lab ekosistema, ki omogoča razvoj in testiranje najrazličnejših programskih ter strojnih rešitev.

Srečanje je z nagovorom podprl tudi evropski poslanec Franc Bogovič, s katerim ekipa OriginTrail sodeluje v okviru projekta Pametne vasi. Ta iniciativa si prizadeva za prednosti uporabe novih tehnologij v evropskih ruralnih predelih v okviru nove skupine kmetijske politike v Evropski uniji. V nagovoru je izpostavil pomen novih tehnologij, kot je blockchain, za zagotovitev vidnosti kakovostnih evropskih pridelovalcev hrane ter za boj proti nepoštenim praksam. Žiga Drev je OriginTrail rešitev nedavno predstavil tudi na konferenci Pametne vasi na Bledu, na kateri je sodeloval tudi evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan.

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

OriginTrail in Matilda Ho

Foto :