BTC POKROVITELJ MEDNARODNEGA KONJENIŠKEGA WESTERN TURNIRJA, KI SE BO ODVIJAL V LIPICI v soboto, 13. in nedeljo 14. maja 2006

BTC je pokrovitelj Mednarodnega western turnirja v disciplinah reining, trail in horsemanship, ki se bo odvijal v Lipici 13. in 14. maja 2006.

Western jahanje je v Sloveniji sicer novo področje v konjeništvu, vendar s hitrimi koraki pridobiva vedno več privržencev. Kljub temu je Slovenija na tem področju šele na začetku, predstavniki te zanimive konjeniške disipline pa se šele učijo pri naših najbližjih sosedih, kot so Italija, Avstrija pa tudi Nemčija, Francija in druge države, kjer je western jahanje že nekaj let v samem vrhu priljubljenih jahalnih disciplin.

Reja za western jahanje primernih pasem konj – Quarter Horse in Appaloosa je tesno povezana s tekmovanji, zato je slovensko združenje SIQHA (Slovensko Quarter Horse združenje) v okviru mednarodne organizacije že lani in predlani priredilo nekaj tekmovanj, v letošnjem letu pa bo teh tekmovanj še več.

V ta namen je bil ustanovljen Konjeniški klub Western Show Horses (KK WSH). WSH bo organiziral western turnir v disciplinah TRAIL, HORSEMANSHIP in REINING.

&

(trail = premagovanje različnih ovir; reining = izvajanje določenega vzorca v hitrem in počasnem galopu, sliding stop (drseči stop), spin (hitro obračanje konja na mestu); horsemanship = izvajanje zapovedanega vzorca manevrov, sestavljenih iz koraka, kasa in galopa v ravnih linijah, zavojih ali kombinirano.

Zanimanje tujih tekmovalcev (Italijani, Avstrijci, Nemci) je že zdaj veliko, ker se jim z našim vstopom v EU odpira tudi novo tržišče.

Turnir bo snemala tudi slovenska nacionalna televizija kar kaže na to, da stvar postaja zanimiva tudi v Sloveniji.

S tekmovanji je povezana tudi reja in število konj v Sloveniji. Več bo tekmovanj, več bo konj in vaša podpora bo obenem posredna pripomogla k razvoju konjereje in ohranjanju pašnih površin v Sloveniji.

Če ne veste, kam bi se odpravili prihodnji vikend, potem vas vabimo, da si ogledate turnir kavbojskega jahanja – western turnir v prelepi okolici kraškega bisera Lipice.

&