Jože Ciuha je eden najbolj uveljavljenih, samosvojih in, ne nazadnje, uveljavljenih slovenskih slikarjev. Rojen leta 1924 v Trbovljah, diplomant prve, tako imenovane partizanske generacije na ljubljanski likovni akademiji, ki je nabirala svoje izkušnje pod Jakčevim patronatom še v Bazi 20. Je izjemen risar, grafik, freskant mozaist in slikar, ki je že v študentovskih letih iskanja okusil pridih Bizanca, kasneje pa doživljal utrip sveta, raznolikost civilizacij in ver od Bližnjega in Daljnega vzhoda, do Amerike.

“Jože Ciuha je po nagnenju in življenski poti svetovljan. Ne brezdomni, nikjer zasidrani umetnik, čigar domovina je naša zemlja. Njegova potovanja v najoddaljenejše konce planeta ga vodijo vedno k istemu cilju: k sebi samemu”, je zapisal pred leti Zoran Kržišnik.

Bivanjski trikotnik njegovega sedanjika je zmanjšan na Ljubljano – Pariz – otok Šipanj. Bliža se devetdestim. Razmišlja in ustvarja kot (izkušen) mladenič. Še lani je – kot edini med še živimi tujimi umetniki – postavil veliko pregledno razstavo v znameniti Vili Manin, v Passarianu v sosednji Italiji. Sicer pa ima kar več strani obsežen spisek izbranih razstav z vsega sveta… Trenutno razstavlja tudi na obnovljenem gradu Rajhenburg.

Jože Ciuha: Lepa Vida in druge zgodbe

Razstava v avli Kristalne palače je rezultat dolgoletnega in uspešnega sodelovanja z družbo BTC in bo na ogled do 25. aprila 2013.

Vabljeni