V družbi BTC se že vrsto let posvečajo programom trajnostnega razvoja. Eden prvih je bila uvedba lastne ekološke postaje. Poleg tega vztrajno zmanjšujejo porabo elektrike in izpustov CO2, vzpostavili so lastno sončno elektrarno in pridobili energetski standard ISO 50001. Posebna nadgradnja teh prizadevanje je osveščevalni projekt Misija:zeleno.

Trajnostni razvoj je že nekaj časa na agendi družbe BTC. Veliko pozornosti posvečajo konkretnim projektom in programom trajnostnega razvoja. Eden izmed prvih projektov je bila uvedba lastne ekološke postaje, ki omogoča sortiranje 24 frakcij različnih odpadkov, ki se zberejo v celotnem BTC-ju. Ta dosežek zadovoljuje najvišje okoljske standarde. Seveda pa ni eden in edini – trudijo se zmanjšati porabo električne energije in izpustov CO2, zgradili so tri lastne sončne elektrarne, ki letno proizvedejo 2 M kWh, pridobili so tudi energetski standard 50001.

Nagrada za družbeno odgovornost

V kategoriji velikih podjetij je družba BTC v juniju 2013 prejela Evropsko nagrado družbeno odgovornih podjetniških praks za projekt »BTC City in smučarski skoki za ženske«, ker so kot dolgoletni pokrovitelj in podpornik Smučarsko-skakalnega kluba Ljubno BTC podprli organizacijo tekme prvega svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske in prevzeli generalno pokroviteljstvo obeh tekem na Ljubnem ob Savinji. Slovesnost ob podelitvi Evropske nagrade je bila v Bruslju pod pokroviteljstvom podpredsednika Evropske komisije Antonia Tajanija, ki je imel tudi svečan nagovor. Nagrada pa je bila izročena Petri Novak, vodji poslovne pisarne in protokola v Kabinetu Uprave BTC. S tem projektom je družbi BTC uspelo dvigniti prepoznavnost ženskih smučarskih skokov, ki so bili dolgo časa izredno zapostavljena nordijska disciplina. Uspelo jim je narediti skoraj nemogoče. Športno panogo, ki je bila do takrat neprepoznavna, so popularizirali in približali širši mednarodni športni publiki.

Hiter razcvet mednarodnih ženskih smučarskih skokov zgolj v dveh zaporednih sezonah svetovnega pokala

Od zniževanja porabe energije do vetrne elektrarne

Družba BTC si vztrajno prizadeva zmanjševati okoljski vpliv. Samo v zadnjih desetih letih so v okoljske projekte vložili več kot 30 milijonov evrov. Prvi sadovi dela se že kažejo, saj so v letu 2012 dosegli občutno znižanje porabe električne energije. Optimizacija električne energije se kaže tudi v tekočem letu – beležijo za cca. 1 milijonov kWh nižjo porabo kot v enakem obdobju lanskega leta. V prihodnjem mesecu pa bo Ljubljana dobila prvo vetrno elektrarno višje zmogljivosti, ki bo v BTC Cityju v krožišču ob Šmartinski cesti delala z močjo 50 kW ter proizvedla letno 241.312 kWh električne energije. Vetrnica bo tudi ozaveščala ljudi, da BTC City veliko pozornosti namenja okoljskemu in trajnostnemu razvoju in da spoštljivo ravna z okoljem.

Z delavnicami in mladimi talenti do novih arhitekturnih idej

Družba BTC pa ne udejanja svoje družbene odgovornosti le v športu, ampak tudi v številnih družbenih dejavnostih, kot so izobraževanje, kultura, znanost ter humanitarne zadeve. Od 8. do 19. julija bodo sodelovali kot pokrovitelj arhitekturnih delavnic, ki se jih bo udeležilo 32 študentov arhitekture iz sedmih držav skupaj z njihovimi mentorji, univerzitetnimi profesorji iz Ljubljanske fakultete za arhitekturo, Barcelone, Pariza, Lizbone, Rima, Soluna, Oldenburga in Istanbula. Program Smanful bo potekal v Ljubljani, letošnja osrednja tema pa je »citizacija« območja BTC, ki se konceptualno navezuje na dosedanje prizadevanje in oblikovanje BTC mesteca. V avli Kristalne palače bodo ob zaključku delavnice razstavljene vse rešitve in bodo na ogled tako strokovni kot splošni javnosti. Vodstvo družbe BTC se že veseli novega navdiha in idej, ki jih bodo ob koncu projekta spodbudile k novemu, drugačnemu in inovativnemu razmišljanju.

Podjetniški inkubator za perspektivo mladih

Družba BTC želi biti aktiven člen širše družbene skupnosti in želi vračati družbi. Eden izmed zadnjih projektov je BTC Campus, ki se je izvajal od februarja do maja letos in je dober primer podjetniškega inkubatorja. Projekt je mladim pomagal pri iskanju zaposlitve v teh težkih časih, ki smo jim vsi priča. BTC je skupaj s Centrom za poslovno odličnost Ekonomske Fakultete v Ljubljani in z Zavodom za zaposlovanje RS z dodatnim izobraževanjem pomagal nezaposlenim mladim pri iskanju zaposlitve in pri začetku njihove samostojne podjetniške poti. Poleg tega je projekt prispeval h krepitvi samozavesti in iskanju priložnosti za mlade. Skupina 30 udeležencev je v prvih treh mesecih izvedla 12 programskih modulov, skozi katere, kot navaja Jože Mermal, predsednik uprave BTC, »smo jim posredovali konkretna znanja in veščine ter jim odpirali poglede na različne načine razmišljanja, ki jim bodo koristila tako v njihovem osebnem življenju kot na poslovni poti.« V času od začetka projekta do danes so nekateri že pridobili svojo prvo zaposlitev ali pa pridobili delo in prve poslovne pogodbe na osnovi svojih ponudb in pridobljenih referenc.

Praznik kolesarstva

Družba BTC ni le generalni pokrovitelj Maratona Franja BTC City, ampak je v organizacijo maratona vključeno kar 50 zaposlenih, ki na svoj način prispevajo k dobri organizaciji, varnosti in odlični izvedbi maratona. Maraton Franja BTC City je definitivno največji praznik kolesarstva, ki je letos potekal tri dni in je združil tako rekreativne kot profesionalne kolesarje iz vse Slovenije. Letos je bilo kolesarjev resnično veliko – rekordnih 7200. Med udeleženci smo opazili tudi nekaj znanih obrazov. Tako sta se maratona udeležila deželni glavar Koroške dr. Peter Kaiser in Matthias Krenn, župan Bad Kleinkirchheima. Maraton Franja BTC City je po mnenju mnogih letos doživel najlepšo izvedbo v svoji zgodovini. Celo komisarka Svetovne kolesarske zveze Andrea Mercellini iz Brazilije je poudarila, da je Maraton Franja zgled Svetovni kolesarski zvezi in organizatorjem drugih maratonov po svetu. To je najlepša popotnica za pridobljeno zaupanje tudi organizacije svetovnega prvenstva za rekreativne kolesarje, ki bo konec avgusta prihodnje leto potekalo v Ljubljani oz. v BTC Cityju v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Direktoratom za turizem v sklopu vlade RS. Pričakuje se 1500 kolesarjev iz vseh kontinentov, kar je velika priložnost za nas vse v Sloveniji.