Predsednik uprave BTC d.d. je na 4. mednarodni regionalni nepremičninski poslovni konferenci predstavil projekt Partnerstvo Šmartinka.

>>Več o konferenci

Partnerstvo Šmartinka

Dolgoročna urbanistična umestitev BTC Cityja v Partnerstvo Šmartinska je nastala s ciljem:

  • revitalizacije obstoječih in degradiranih industrijskih površin,
  • razširitve in realizacije prometnih poti,
  • uravnoteženja javnih in zasebnih programov
  • ter umestitve parkovnih površin med glavno železniško postajo in vzhodno ljubljansko obvoznico na površini 230 hektarjev.

Ta veliki urbanistični projekt, ki meji na BTC City in ga vodi Mestna občina Ljubljana, je zasnovan na principu javno-zasebnega partnerstva. MOL je zanj razpisal mednarodni natečaj, na katerem je bil izbran arhitekturni biro Hosoya Schaefer Architects iz Züricha. Po doslej izdelanih načrtih naj bi Ljubljana pridobila novo urbano, sodobno mestno četrt s stanovanjsko pozidavo, poslovnimi površinami in javnimi institucijami, povezanimi z razsežnim parkom. V okviru Partnerstva sta že bila realizirana prva projekta: Kristalna palača in hotel Plaza.

Po doslej izdelanih načrtih gre pričakovati, da bo v Ljubljani zrasla nova, presežna mestna četrt po vzoru newyorškega Manhattna, s poslovno-stanovanjsko pozidavo in izobraževalnimi centri, sredi katerih se bo raztezal prostoren park. In kot je videti, bo prostor prehitel čas!