Mladi vrtnarji so se dela lotili v dopoldanskem času in ga uspešno zaključili v pičlih dveh urah. V projektu so sodelovali učenci iz OŠ Zadobrova, Ljubljana-Polje, OŠ Martina Krpana iz ljubljanskih Fužin in dijaki Gimnazije Jožeta Plečnika.  Družba BTC, ki  je za projekt zagotovila cvetlice in zemljo, je k sodelovanju povabila še strokovnjaka, vrtnarja Andreja Mramorja, ki v tem trgovskem središču sicer redno skrbi za urejanje zelenic. Ob zaključku sta njihovo delo ocenila tudi Gregor Cerar, nacionalni koordinator iz programa Ekošola, in Miha Mermal iz BTC CITY LJUBLJANA, ki je ob tej priložnosti poudaril: ”V družbi BTC v okviru projekta Misija zeleno podpiramo take trajnostno naravnane projekte, zato smo podprli tudi idejo, kako tudi mladostnike v urbanih središčih spodbujati k soustvarjanju zelenega okolja. Svoje delo so danes mladi vrtnarji pred Kristalno palačo opravili več kot odlično, zahvala pa velja vsem, ki so v projektu tudi sodelovali.”

Med sodelujočimi učenci, ki so sodelovali v natečaju Od semena do cvetočih gredic, jih je bila polovica mlajših od 10 let. Učence drugega in tretjega razreda  OŠ Martina Krpana iz ljubljanskih Fužin je v BTC pripeljala mentorica Anja Janežič, ki je uvodoma povedala, da so v program Ekošola vključeni že sedmo leto in so izjemno ponosni na svoj sadovnjak in šolski vrt, na katerem vzgajajo različne vrste zelenjave, zelišč in okrasnih rastlin: ”V projekt zasaditve zelenic v BTC-ju smo se vključili, da bi pridobili čim več veščin in znanja s področja urbanega vrtnarjenja in trajnostnega ustvarjanja zelenega okolja. Seveda so se morali naši mali vrtnarji poprej še poučiti, kako se na primer pripravi načrt zasaditve in kakšne so lastnosti cvetlic Tagetes in Ageratum, ter kakšno oskrbo potrebujejo. Zdaj bomo rastline lahko opazovali pri rasti, to pa velja tudi za živali, ki bodo prihajale v njihovo bližino.”

V OŠ Zadobrova, ki v programu Ekošola sodeluje že 14 let, otroke pri eko projektih usmerja mentorica Mateja Trampuš, koordinatorica v programu Ekošola. Na razredni stopnji tako skoraj vsak razred  ureja svoj šolski vrtiček, v eko krožek pa je vključenih približno četrtina vseh učencev. Tina Pajančič, ki je v BTC spremljala štiri spretna dekleta iz 6. razreda, je povedala: ”Naša šola, ki jo obiskuje že skoraj 500 otrok, je locirana v zelenem okolju in je povsem obdana s travniki in gozdovi.  Ponašamo se z lesenim hotelom za sobivanje z žuželkami, ponosni pa smo tudi na svoje eko detektive in na nedavno pridobljeno nagrado za električni skiro Dobrovoljček.  V projekt zasaditve v BTC-ju smo se vključili zato, ker so naši učenci izjemno aktivni in ekološko dobro ozaveščeni, svoje navdušenje nad zelenim okoljem pa radi izražajo tudi s praktičnim delom izven naše ustanove.”

6 dijakov Gimnazije Jožeta Plečnika sta spremljali mentorici biologinji Maja Pavčič in koordinatorica programa Ekošola Darja Silan, ki je že v šolskem letu 2014/15 koordinirala projekt ureditve šolskega vrta na mali terasi gimnazije, kjer dijaki gojijo zelenjavo, zelišča in druge sezonske vrtnine. Trenutno na GJP urejajo površine z okrasnimi rastlinami tudi na veliki terasi, iz katere imajo dijaki odličen razgled na  parlament na eni in Park Zvezda na drugi strani. Ducat pridnih rok dijakov in dijakinj je tudi tokrat poskrbelo, da je zasaditev v BTC-ju po predhodno pripravljenih načrtih stekla hitro, natančno in kakovostno.

V projektu zasaditve sta sodelovali še podjetji Semenarna Ljubljana, ki je za 180 kvadratnih metrov površin v BTC-ju zagotovila svoja vrhunska gnojila, družba Unicommerce pa je šolarjem priskrbela vrtno orodje. Marijana Dajčman, izvršna direktorica v družbi Unicommerce, ki s programom Ekošola sodeluje že od leta 2012, je ob tej priložnosti povedala: ”Z veseljem smo se odzvali na povabilo k sodelovanju in šolarjem iz programa Ekošola priskrbeli vrtno orodje Fiskars, da so zemljo lahko tudi ustrezno obdelali in vanjo zasadili cvetlice. In glede na čas, ki so ga za to porabili, je več kot očitno, da so bili mladi vrtnarji pri tem nadvse uspešni.” Barbara Lončar Vrhovec, predstavnica Semenarne Ljubljana, je ob zaključku prav tako pohvalila vse učence in poudarila: ”Zelo me veseli, da otroke vrtnarjenje tako navdušuje, da jih zanima, kakšen je razvojni ciklus rastline od semena do cvetlice. S takim pomladkom bomo pri nas  zagotovo zlahka nadaljevali z našo tradicijo.”  

Družba Knauf Insulation je za boljšo rast rastlin za projekt preskrbela zelene kocke Urbanscape, s katerimi bo zaradi njihove izjemne vpojnosti zasajene cvetlice potrebno tudi manj zalivati. Barbara Hafner, direktorica marketinga in odnosov z javnostmi v družbi Knauf Insulation, je poudarila: ”Namen tega natečaja je bil seznanjati mlade z urbanim vrntarjenjem in postopkom načrtovanja sezonskih zasaditev cvetočih rastlin v dislociranem urbanem okolju. Tako smo danes učencem programa Ekošola dodobra predstavili svoj inovativni izdelek Zelene kocke Urbanscape, ki zemljo rahljajo in ji zagotavljajo večjo zračnost, mineralna vlakna pa rastlinam nudijo odlične pogoje za boljšo rast.”  Ob zaključku del je družba Knauf Insulation vsaki od sodelujočih ustanov podelila fotoaparat, da bodo lahko mladi vrtnarji ob ponovnem ogledu lokacije v BTC-ju dokumentirali rast ter ob fotografijah zapisali svoja opažanja in ugotovitve, rezultate uspevanja cvetlic pa zatem tudi analitično obdelali.