22. decembra je bila v Udinah predstavitev 30. ženskega Gira Rosa, ene najprestižnejših ženskih kolesarskih dirk v koledarju Mednarodne kolesarske zveze, ki je bila to leto posebna tudi zaradi podelitve priznanj. V parlamentarni dvorani na gradu so namreč organizatorji podelili posebno priznanje Gorazdu Penku, KD Rog, mestu Ljubljana ter družbi BTC za prepoznavnost Gira Rosa.

Prireditev, ki velja za enega izmed top 20 športnih dogodkov na svetu, je leta 2015 prvič v 26-letni zgodovini potekala izven italijanskih meja, in to v Sloveniji. Dogodek se je še posebej vtisnil v spomin slovenskih navijačev, saj so lahko med 18 najboljšimi ekipami na svetu ponosno navijali za kolesarke ekipe BTC City Ljubljana. Ob podelitvi priznanja so organizatorji povedali, da takšnega štarta, kot je bil v Ljubljani, ženski Giro še ni doživel.

30. Giro Rosa se bo pričel 5. julija 2019 in tokratna izvedba Gira bo do sedaj najtežja. Kolesarke se bodo povzpele na legendarni vzpon Gavio, dokončno pa se bo Giro odločil v neposredni bližini slovenske meje v 9. etapi. Organizator je 10-dnevno dirko začinil z vzponom na Montaž v predzadnji etapi, kjer je bil leta 2013 tudi cilj moškega Gira. Dirka se bo zaključila v Udinah z zaključnim vzponom na tamkajšnji grad.

 

Predstavitev 30. Gira Rosa

Foto : Facebook BTC City Ljubljana Team