Večkrat nagrajeni pospeševalnik, katerega soustanoviteljica je družba BTC, je lani obeležil že 5-letnico delovanja, start-upi, ki delujejo pod njegovim okriljem, pa so v celem letu zbrali kar 4,8 milijona evrov investicij. Poleg zavidljivega zneska zbranih sredstev se mnogi start-upi lahko pohvalijo še z drugimi pomembnimi poslovnimi uspehi in nagradami. V ABC pospeševalniku so si tudi za letošnje leto zadali cilj pomagati slovenskim in tujim zrelim start-upom, ki želijo pospešiti svojo rast, sodelovati pri reševanju sodobnih izzivov in sooblikovati prihodnost.

Za največji uspeh minulega leta v ABC pospeševalniku štejejo prevzem tehnologije avstrijskega zagonskega podjetja App Ray, ki izhaja iz druge generacije start-upov. Njihovo tehnologijo je kupilo mednarodno podjetje Guardsquare, vodilno na področju varnosti in zaščite mobilnih aplikacij.

Najvišjo investicijo v minulem letu je pridobil italijanski start-up Soplaya, ki upravlja s spletno prehransko tržnico. S pomočjo ABC pospeševalnika je pridobil kar 3,5 milijona evrov sredstev. Slovenski start-up Chess Universe z inovativno igro šaha je s strani družbe BTC in mednarodnih investitorjev tveganega kapitala pridobil kar 600.000 evrov investicij. Prav tako sta slovenska start-upa Froc, ki je razvil inovativen otroški stolček, in Vision Anchor s sistemom za varno sidranje plovil, pridobila vsak po 100.000 evrov investicije. Portal 3minuteJob za hitro iskanje nove zaposlitve je pridobil 50.000 evrov za širitev na nove trge. Dodatno je tuji investitor vložil še 500.000 evrov v slovensko podjetje s področja optimizacije procesov dela z namenom razvoja posla in produkta.

Kljub mnogim izzivom, s katerimi so se podjetja spopadala v letu 2020, so se uspehov razveselili še drugi slovenski start-upi, med njimi Cafelier s produktom inovativnega čiščenja kavnih aparatov, ki je prejel zlato priznanje s strani Gospodarske zbornice Slovenije, ter start-upa Flexkeeping in Beeping, ki več kot uspešno tako na slovenskem kot tujih trgih še naprej širita svoje storitve in povečujeta bazo uporabnikov.

Mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor družbe BTC: »V družbi BTC smo ponosni na dosežke ABC pospeševalnika in zagonskih podjetij, ki sodelujejo z njim. Leta 2015 smo pospeševalnik zasnovali skupaj s partnerji s ciljem, da v Sloveniji ustvarimo naprednejše poslovno okolje in inovativnim podjetniškim idejam pomagamo do mednarodnih investitorjev, s tem pa jim omogočimo vstop na globalni trg. Veseli nas, da te cilje dosegamo in prispevamo k uspehom podjetniških idej, ki odgovarjajo na izzive današnjega časa, obenem pa ustvarjamo edinstveno mrežo povezav, ki presega meje držav, povezuje poslovi in akademski svet, mala podjetja in multinacionalke, različne panoge in generacije.«

»Na dosežke smo ponosni tudi v ABC pospeševalniku. V letu 2020 smo pomagali pri pospešitvi kar 25 start-upov. Potrditev, da delamo dobro, smo prejeli tudi s strani ene najmočnejših spletnih platform za povezovanje start-upov Vestbee, kjer so nas razglasili za pospeševalnik meseca,« je povedal Grega Potokar, direktor ABC Acceleratorja.

Tudi za leto 2021 je njihov cilj pomagati slovenskim in tujim zrelim start-upom. Poleg pomoči pri pridobivanju investicij so za leto 2021 s podjetji in korporacijami pripravili posebne izzive za start-upe, ki nagovarjajo aktualno poslovno problematiko in oblikujejo našo prihodnost. Grega Potokar je ob tem izpostavil: »Opažamo, da se največ izzivov pojavlja na področjih nakupovanja s pomočjo sodobnih tehnologij tako v spletnih kot tudi fizičnih trgovinah, spreminja se prihodnost spletnega bančništva ter mikro logistike«.

Prijave start-upov, ki si želijo pospešiti svojo rast ali sodelovati pri reševanju sodobnih izzivov, zbirajo na naslovu: https://abc-accelerator.com/apply/

 

ABC pospeševalnik

Foto : ABC pospeševalnik