Projekt PHOENIX H2020 - BTC d.d.
14072
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-14072,bridge-core-3.1.7,,qode-page-loading-effect-enabled,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-2.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,qode-portfolio-single-template-1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
Category
Misija: Zeleno

Projekt PHOENIX H2020

Družba BTC se je kot partnerica pridružila skupni prijavi na klic H2020-SU-DS-2018 digital security ter prijavila na evropski projekt Phoenix, v okviru katerega bo preko sofinanciranja tekel razvoj pametnih števcev električne energije, ki bodo poleg merjenja energije omogočali tudi druge napredne storitve (nadzor nad napravami na daljavo, prilagajanje porabe-demand response, izmenjavo podatkov…). V konzorciju, ki sodeluje na projektu, je pridruženo skupaj 24 podjetij in raziskovalnih ustanov iz različnih Evropskih držav. Triletni projekt se je pričel septembra 2019, končal pa se bo konec leta 2022, Iz Slovenije v konzorciju poleg BTC-ja sodelujejo Inštitut Jožef Stefan s svojim podjetjem Comsensus, Iskra Emeco in Elektro Ljubljana. Družba BTC v projektu sodeluje kot testno območje za novo razvite produkte.

Projekt PHOENIX je skupni projekt, ki ga financira Evropska unija, namenjen izboljšanju kibernetske varnosti evropskih energetskih sistemov (EPES), t. i. pametnega omrežja. PHOENIX si prizadeva za razvoj kibernetske zaščite evropske EPES-infrastrukture, ki bo omogočala kooperativno odkrivanje obsežnih kibernetskih in človeških incidentov in napadov na varnost in zasebnost, zagotavljala neprekinjeno obratovanje ter zmanjševala kaskadne učinke na infrastrukturo, okolje, državljane in končne uporabnike po razumni ceni.

VEČ O PROJEKTU