Vodna skulptura »Mati Zemlja« pred vodnim mestom Atlantis je del projekta »Evropski univerzitetni mostovi«

Projekt zaenkrat združuje Prago, Dunaj, Krakov in Ljubljano – Mecen vključitve Ljubljane v evropski projekt je BTC

Ljubljana, 12. maj 2006 – Ljubljana je od včeraj bogatejša za posebno vodno skulpturo »Mati Zemlja«. Bronasta vodna skulptura, ki stoji pred Vodnim mestom Atlantis, je sestavni del projekta »Evropski univerzitetni mostovi«, katerega osnovni namen je združevanje evropskih mest, v njegovem okviru pa so bile posebne skulpture že postavljene tudi v Pragi, na Dunaju in v Krakovu, Ljubljana se je v projekt vključila na pobudo podjetja BTC, ki je tudi mecen celotnega projekta. Tako vodno skulpturo »Mati Zemlja« kot tudi vse ostale skulpture v okviru projekta »Evropski univerzitetni mostovi« je zasnoval mariborski kipar Andrej Gaberi, vlili pa so jih v Livarni umetnin ALU v Zagrebu.

Na slavnostni prireditvi ob postavitvi skulpture, ki jo je povezoval igralec Pavle Ravnohrib, so sodelovali, ljubljanska županja Danica Simšič, avtor skulpture Andrej Grabrovec Gaberi, prof. dr. Ivan Rozman, podžupan mesta Maribor Bogdan Čepič ter Jože Mermal, predsednik uprave BTC ter številni ostali gostje.

Jože Mermal, predsednik uprave BTC d.d., ki se zaveda družbene odgovornosti in pomena takšnih in podobnih projektov za razvoj mesta in dobrega počutja njegovih prebivalcev, je ob tem poudaril, da »vsi živimo na našem edinem in skupnem planetu Zemlja, dihamo isti zrak in pijemo isto vodo. Tudi ta skulptura s svojim sporočilom kot Mati Zemlja naj v nas vzbuja ljubezen in upanje ter hkrati odpušča.«
Poudaril je, da umetniško delo še bolj povezuje mesto in meščane, ne samo v gospodarskem in političnem, temveč predvsem kulturnem, družbenem in ustvarjalnem smislu, še bolj pa poglablja tople in plemenite medčloveške odnose.

Projekt »Evropski univerzitetni mostovi« sta v sodelovanju z evropskimi univerzami zasnovala srednjeevropska iniciativa Harfistično omizje in kipar A. G. Gaberi. Leta 2000 so tako pred novo Karlovo univerzo v Pragi postavili bronasto skulpturo »Praška muza«, leta 2002 na Tehnično univerzo na Dunaju skulpturo »Rektorski stol«, leta 2005 pa pred Jagiellonsko univerzo v Krakovu kiparsko kompozicijo »Most«.

_______________________________________________________
Dodatne informacije: BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje; tel.: 01 585 13 19, e-pošta: maja.oven@btc.s