Slovenija se bo s 1. januarjem 2007 pridružila državam EU, ki imajo plačilno sredstvo evro. Ker se zavedamo, da bo ob prehodu na evro veliko tolarskih kovancev in bankovcev iz različnih razlogov ostalo doma, smo v BTC pripravili dobrodelno akcijo »Zamenjam tolarje za toplo posteljo« s katero bomo te tolarje oplemenitili in jih podarili zavetiščem za živali v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Tako bo od 1. decembra 2006 do 3. marca 2007 v BTC Cityju potekala dobrodelna akcija z zbiranjem donacij za zavetišča za živali. Akcija bo potekala na izbranih lokacijah BTC-ja (poslovna stolpnica BTC City, Kolosej, Arena, Dvorana A, Dvorana D, Merkur, trgovina Mr Pet,Tukano …), kjer bodo lahko obiskovalci prispevali svoj delež k akciji na dva načina:
-& v obliki kovancev ali bankovcev v posebne zbiralnike. Skrinjice bodo postavljene na izbranih lokacijah BTC-ja, kjer bodo obiskovalci lahko prispevali tolarske kovance in bankovce do 1. marca 2007, kasneje do konca leta 2007 pa tudi evro kovance in bankovce. Za praznjenje skrinjic in štetje zbranih sredstev bo mesečno skrbela banka Bank Austria Creditanstalt d.d. Ljubljana.
-& v obliki ‘posvojitve na daljavo’, kjer se obiskovalec odloči za skrb za izbrano žival. Nekatere živali, ki so že prestare ali imajo vedenjske motnje, ki so posledica zanemarjanja in zaradi tega niso primerne za oddajo, preživijo svoj preostanek življenja v zavetišču. S ‘posvojitvijo na daljavo’ lahko darovalci omogočijo tem živalim čim lepše življenje v zavetišču. Akcija ‘posvojitev na daljavo’ bo potekala vsako soboto od 6.1. do 24.2.2007 na predstavitvenih delavnicah, kjer si obiskovalec lahko izbere določeno žival iz zavetišča, za katero bo skrbel s pomočjo enkratne ali mesečnih donacij v obliki denarnih prispevkov prek položnic. Čas trajanja ‘posvojitve na daljavo’ določi obiskovalec sam, posvojitev pa lahko traja do oddaje te živali ali njene naravne smrti. Slovenske novice kot naš medijski sponzor bodo 2-krat tedensko objavljale fotografije živali, ki potrebujejo skrb, ter vse potrebne podatke za posvojitev. ‘Posvojitev na daljavo’ je mogoča v Mariborskem in Koprskem zavetišču. V Ljubljanskem zavetišču pa je povprečna doba za oddajo živali le 17 dni, zato posvojitev ni možna. Zelo veseli pa bodo vsake donacije za nakup hrane za živali, ki je mogoča v enkratnem ali mesečnem prispevku.
-& S pomočjo akcije pa bomo iskali tudi topel dom za vse tiste živali, ki se znajdejo na klinikah za male živali (so poškodovane ali bolne, lastnik pa je neznan). Zavetišča pa takšnih živali ne morejo sprejeti, ker do ozdravitve zahtevajo zdravljenje in posebno nego, ki jo nudijo lahko samo klinike. Tako na kliniki Trsto kosmatih v Ljubljani čaka na posvojitev mlad nemški ovčar, ki so ga poimenovali Rex. Povozil ga je avto, na kliniki so mu rešili življenje, zdaj pa išče prijazne ljudi, ki bi skrbeli zanj.

Poleg zbiranja donacij bodo vsako soboto od 6. januarja do 24. februarja 2007 na različnih lokacijah BTC-ja potekale predstavitvene delavnice, kjer se bodo predstavljale trgovine, klinike (Tristo kosmatih iz Ljubljane, Klinika za male živali iz Novega mesta in Prva – K iz Ljubljane ) in društva za male živali. Delavnice so namenjene predvsem negi in skrbi za domače živali. Tu bodo lahko vsi lastniki in ljubitelji malih živali prejeli brezplačne strokovne informacije o hranjenju, zdravljenju, negi in vzgoji živali. Program izvajanja delavnic bo objavljen na programskih letakih, ki bodo na voljo na različnih lokacijah v BTC-ju in v Slovenskih Novicah.

Donacije se bodo simbolično podelile zavetiščem na zaključnem dogodku 3. marca 2007. Poleg predaje donacij bo potekal tudi zabavni program in žrebanje, kjer bomo izžrebali nagrajence akcije ‘posvojitev na daljavo’.