BTC City je od danes bogatejši za posebno skulpturo Vedra jutra, ki je posvečena mladim. Avtor je priznani hrvaški kipar Joakim Gregov.

Skulptura& v bronu meri 3 krat 3 metre, uprizarja pa igro 8 otrok in mladostnikov ter njihovo odraščanje. V letošnjem letu je to& ena večjih skulptur, umeščenih v javni prostor in prispeva k večji humanizaciji in kulturi prostora, kar je tudi ena skupnih ciljev MOL in BTC.

BTC vsako leto poskrbi za praznično vzdušje v decembru, ki je namenjen predvsem obdarovanju in praznovanju, ki se ga najbolj razveselijo naši najmlajši. Letos& BTC& pripravlja posebno presenčenje, saj se bodo decembrski dogodki& na Miklavžev dan& (5. decembra) začeli s prav posebno obdaritvijo, namenjeno otrokom in mlajši generaciji.& Ob sprevodu Miklavža bo na trgu med Dvorano A in tržnico& ob 19.uri odkritje skulpture& Vedro jutro priznanega hrvaškega avtorja Joakima Gregova.

Joakim Gregov, rojen 1952 na otoku Pašman, je pater v frančiškanskem samostanu na Hvaru, je kipar, restavrator in teolog. Naslov kiparja je pridobil po zaključenem študiju v Rimu. Njegov umetniški opus je velik. Ustvarja doma na Hrvaškem, kakor tudi v Nemčiji, Italiji, Ameriki in Kanadi. Ena od njegovih zadnjih odmevnih razstav je imela simbolen naslov Objem morskega vala. Skulpture kot Prometej, Pobiralka grozdja, Ribič, Haron, Vedro jutro in druge kot npr. Medjugorski križ, Sveti Nikolaj, Pieta..kažejo na to, da se umetnik poglablja v različne situacije človeka in da svoje inspiracije išče tudi v zgodovinskem izročilu, herojskih kompozicijah z nacionalnim nabojem ter sakralni tematiki.

Slavnostnemu odkritju skulpture Vedra jutra bodo prisostvovali ljubljanski župan Zoran Jankovič, predsednik uprave BTC d.d., Jože Mermal, avtor Joakim Gregor ter nekateri vidni predstavniki gospodarstva, kot tudi otroci in mladina.

Jože Mermal, predsednik uprave BTC d.d., ki se zaveda družbene odgovornosti in pomena takšnih in podobnih projektov za razvoj BTC Cityja in dobrega počutja njegovih prebivalcev, je ob tem poudaril, da smo bili vsi enkrat otroci, ta skulptura prikazuje igro otrok in mladih, ki ponazarja razvoj BTC Cityja, ki je prešel vse faze, od otroške igre do zrelih in premišljenih odločitev. Tudi ta skulptura s svojim sporočilom kot otroci naj v nas vzbuja ljubezen in strpnost in usmerjenost v svetlo prihodnost.
Poudaril je, da umetniško delo še bolj povezuje mesto in meščane, ne samo v gospodarskem in političnem, temveč predvsem kulturnem, družbenem in ustvarjalnem smislu, še bolj pa poglablja tople in plemenite medčloveške odnose.

_______________________________________________________
Dodatne informacije: BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje; tel.: 01 585 13 66, e-pošta: maja.oven@btc.si