V petek, 29. februarja, bo 10. uri bo v BTC City doživel svoj krst že četrti balon BTC z imenom Ajda 4. Ob krstu novega balona v BTC City v Ljubljani pripravljajo priložnostni dogodek, ki bo potekal pred Vodnim mestom Atlantis, nastopili pa bodo člani pihalne godbe Bežigrad, ansambel ljubljanskih mažoretk ter navijaška skupina Vičke. Poleg tega za obiskovalce pripravljajo tudi nagradno igro, ki jim bo z malo sreče prinesla polet z novim balonom.

Balon Ajda 4 bo največji balon v lasti družbe BTC, in sicer je visok 32 metrov, njegova prostornina pa znaša 8.000 kubičnih metrov zraka. Balon bo naenkrat lahko popeljal 12 potnikov, košara pa je oblikovana tako, da bodo imeli potniki v njej več prostora in udobja kot pri primerljivih balonih.

V BTC so imeli pred Ajdo 4 že tri balone – Ajda 1, Ajda 2 in Ajda 3. Balon Ajda 1 je doživel svoj krst leta 1996, in sicer ga je ob otvoritvi Mednarodnega balonarskega festivala krstil takratni ljubljanski župan. Za takratne razmere v slovenskem balonarstvu je bila Ajda 1 nekaj posebnega, največja posebnost pa je bila trikotna oblika košare za potnike, ki je lahko v nebo ponesla 9 oseb. Pilot Ajde 1, Grega Trček, je s sopotnikom »v enem kosu« preletel Slovenijo iz doline reke Dragonje do »kokošjega kljuna« južno od Lendave. Za 248 kilometrov zračne črte sta potrebovala pet ur in 25 minut.

Balon Ajda 2 je imel zelo razburljivo življenje.& Bil je večji od Ajde 1, visok 25 metrov, njegova kupola pa je& vsebovala 5.100 kubičnih metrov zraka. Z Ajdo 2 se je Grega Trček povzpel na 8400 metrov in& iz balona odvrgel jadralna padalca, s čimer sta Miha Repovž (pilot tandema) in Primož Lajevec (kopilot tandema) postavila svetovni rekord v višinskem tandemskem skoku z jadralnim padalom z balona.

Balon Ajda 3 je doživel svoj krst v Bovcu, iz njegove perspektive pa so številni domači in tuji turisti uživali v poletih nad Bledom, Ljubljano, Julijskimi Alpami in drugod po Sloveniji.

Namen družbe BTC ob nakupu novega balona je predvsem promocija poslovnega, nakupovalnega in športno zabavnega središča BTC City, z balonom pa promovira družba BTC tudi ekološko bolj sprejemljive polete nad Ljubljano in ljubljanskim barjem, pa tudi drugod po Sloveniji in tujini.

&

Dodatne informacije: BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi, tel.: 01 585 13 15, e-naslov: maja.oven@btc.si

&