Na tiskovni konferenci, ki je potekala danes ob 11. uri v sejni sobi Občine Lenart v Lenartu v Slovenskih goricah, je bil predstavljen projekt – podiranje svetovnega rekorda v 24-urni neprekinjeni vožnji s kolesom. Postavljanje svetovnega rekorda je glavni cilj sezone za enega najboljših svetovnih ultra-kolesarjev, Marka Baloha. Gre za najtežjo kolesarsko preizkušnjo – 24-urni kronometer (!), ki ga bo Marko izvajal v soboto in nedeljo 6.-7. septembra 2008 na hipodromu POLENA v Lenartu v Slovenskih goricah, s pričetkom v soboto ob 14. uri.

Vožnja bo potekala po pravilih in pod nadzorom tako svetovne ultra-kolesarske zveze (Ultra Marathon Cycling Association – UMCA) in Guinnessove knjige rekordov. Sodniško ekipo bo vodil Anglež Chris Hopkinson, s pomočjo kolesarskih sodnikov Mire Gašparič in Matjaža Jelovčan ter podžupana Občine Lenart Franca Krivca. Markova vožnja bo potekala tudi pod budnim nadzorom zdravniške ekipe pod vodstvom dr. Svetca. Seveda ne gre brez spremljevalne ekipe na čelu z Andrejem Petrovičem, ki bo skrbela za vse Markove potrebe v 24 urah vožnje.

»Veseli smo, da se je Marko odločil izvesti ta projekt skupaj z domačim Kolesarskim klubom TBP Lenart na hipodromu Polena v Lenartu. To je športni objekt, namenjen za konjeniške, kolesarske in ostale prireditve, hkrati pa je na voljo rekreativcem za vadbo. Po najboljših močeh bomo pomagali pri organizaciji projekta, sama vožnja je pa tako odvisna od kolesarja samega. Prepričan sem, da bo Marku uspelo prevoziti 858 km v 24 urah, kolikor potrebuje za izboljšanje obstoječega rekorda.« je izjavil župan Občine Lenart Janez Kramberger.

Marko Baloh pa je povedal: »Ta svetovni rekord je na vrhu spiska mojih ciljev že nekaj let, vendar do sedaj nekako niso bili izpolnjeni vsi pogoji za projekt. Poleg zmage na RAAM-u je to gotovo najbolj prestižen cilj vsakega ultra-kolesarja. Ko sem od prijatelja Andreja Petroviča izvedel za objekt, ki ga imajo na razpolago v Lenartu, sem takoj pomislil, da bi to lahko bil prava lokacija za rekord. Guinnessova knjiga rekordov je namreč precej toga pri pogojih za kolesarske rekorde in prizna samo take, postavljene na zaprtih krožnih stezah. Pripravljen sem odlično, kar so pokazale tudi zadnji treningi in dirke (zmaga na 24-urni dirki Schotz Race v Švici in odlična vožnja ter 7. mesto na Svetovnem prvenstvu veteranov). Upam, da nam bo vreme naklonjeno (brez dežja in s čim manj vetra) in da se nam bo ob stezi pridružilo čim več navijačev, ki mi bodo dajali potrebno energijo predvsem v najtežjih zadnjih urah vožnje. Vabljeni vsi na hipodrom Polena v Lenart, tisti ki nimate časa pa na mojo domačo stran www.markobaloh.com, kjer bo vožnja ažurno spremljana.«

Poleg informacij, ki bodo na domači strani, lahko novinarji med samo vožnjo dobite vse informacije s strani članov spremljevalne ekipe na telefonski številki 041/437-734. Takoj po končani vožnji bo organizirana tudi tiskovna konferenca za medije.

Kolesarski pozdrav,

Marko Baloh

Ultra-kolesar

&