Ljubljana, 22. januar 2009 – Danes so slovenski ultra-maratonski kolesar Marko Baloh in društvo Astma in šport s partnerji pri projektu, podjetjem BTC in farmacevtsko družbo Lek predstavil 4. tradicionalno dobrodelno kolesarjenje za pomoč otrokom z astmo. Deseturno kolesarjenje na sobnih kolesih bo potekalo v soboto, 24. januarja ,2009, od 9. do 19. ure na Gospodarskem razstavišču Ljubljana, v sklopu sejma Turizem in prosti čas. Marku Balohu se bodo pridružili tudi nekateri slovenski vrhunski športniki, med njimi Mitja petkovšek, Mojca Rode, Gorazd Penko z žensko kolesarsko ekipo.

V Društvu Astma in šport poudarjajo pomen zdravega načina življenja in telesne aktivnosti za boljše življenje z astmo. S projektom tradicionalnega dobrodelnega kolesarjenja želijo v javnosti okrepiti razumevanje najpogostejše kronične nenalezljive bolezen otrok in mladine ter prikazati, kako si lahko oboleli olajšajo življenje na aktiven način. »Za učinkovito zdravljenje astme so zdravila ključna, zdrav način življenja pa pomembno dodatno pripomore k njenemu obvladovanju. Pravilno dihanje, sproščenost ter obvladovanje strahu in tesnobe so izredno pomembni med poslabšanjem astme. Aktivni pristop k nadzorovanju astme se izkaže s podaljšanim obdobjem brez simptomov ali hujših poslabšanj bolezni,« razlaga Uroš Reisman iz društva Astma in šport in dodaja, da tudi vse večja onesnaženost ozračja in kemizacija bivalnega okolja vplivata na vedno večje število obolelih.

Na tradicionalnem dobrodelnem kolesarjenju bo ultra-maratonski kolesar Marko Baloh, ki je tudi sam astmatik, kolesaril nepretrgoma 10 ur. V tem času se mu bodo med drugimi pridružili nekateri slovenski vrhunski športniki. »Sicer pa lahko sodeluje kdorkoli, ki želi združiti prijetno s koristnim, vadbo za zdravo telo in dobrodelnost,« vabi Marko Baloh. Vsak, ki se bo pridružil, bo za eno uro kolesarjenja na sobnem kolesu prispeval 10 evrov, izkupiček celotnega dneva pa bo namenjen otrokom z astmo, ki jim bo društvo Astma in šport omogočilo brezplačno plavanje. Sredstva bosta še dodatno prispevala podjetje BTC ter farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz.

»Dobrodelnemu srečanju s kolesarjem Markom Balohom se bo tudi tokrat pridružilo podjetje BTC, ki je že pred štirimi leti podprlo idejo Marka Baloha o dobrodelnem kolesarjenju in bilo tri leta tudi glavni pokrovitelj in gostitelj dogodka v Športnem centru Millenium. Poleg tega pa bo BTC tako kot doslej tudi letos doniral donacijo v višini 500 eurov Društvu astma in šport za letovanje otrok z astmo ter tako znova potrdil znani rek, da je lahko zdrav duh le v zdravem telesu in da se da s športnimi aktivnostmi in aktivnim življenjskim slogom premagati marsikatero težavo in oviro v življenju, kot je dokazal Marko Baloh, tudi astmo. Kolesarjenja se bodo udeležili tudi športniki, ki jih sponzorira BTC, to sta telovadca Mitja Petkovšek in Aljaž Pegan, ritmična gimnastičarka Mojca Rode ter judoist Sašo Jereb, kot tudi celotna ženska kolesarska ekipa Polet pod vodstvom Gorazda Penka,« je povedala Maja Oven, direktorica tržnega komuniciranja in odnosov z javnostmi v BTC.

Dobrodelnem kolesarjenju se bo pridružila tudi ekipa kolesarjev iz Leka, ki je lani z Markom Balohom prekolesarila 850 kilometrov po Sloveniji v sklopu Lekovega maratona Za boljši dih. Maraton je potekal kot del aktivnosti ob svetovnem dnevu astme in kolesarje je spremljala tudi mobilna ekipa društva Astma in šport, ki je v krajih po Sloveniji organizirala Astma šole. »V Sloveniji po podatkih raziskave iz leta 2000 vse več ljudi boleha za astmo, od tega najmanj 14 odstotkov otrok in mladostnikov. Pristop društva Astma in šport, kjer poleg zdravil kot ključnih dejavnikov pri učinkovitem zdravljenju poudarjajo telesno aktivnost, je zelo pozitiven. Zato smo v Leku prepričani, da lahko v sodelovanju z društvom Astma in šport zelo pomembno prispevamo k osveščanju o pomenu aktivnega in zdravega načina življenja za bolnike z astmo. Z društvom nas veže dolgoročno sodelovanje, ki je že obrodilo sadove z novim programom osveščanja o življenju z astmo – lani smo sodelovali ob svetovnem dnevu astme in skupaj zasnovali Lekov kolesarski maraton Za boljši dih, ki bo potekal tudi letos maja, omogočamo pa tudi en mesec plavanja otrokom z astmo,« razlaga Katarina Klemenc Dinjaški, direktorica korporativnega komuniciranja v Leku, in dodaja, da v Sandozu na podlagi dolgoletnih izkušenj izdelujejo tudi tehnološko zahtevne izdelke za bolnike z astmo, ki jim občutno izboljšajo kakovost življenja, npr. inhalatorji za bolnike z astmo.

Dodatne informacije:

BTC d.d., Maja Oven, Direktorica sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi,

e-pošta: maja.oven@btc.si, tel. 01 585 13 15.