Ljubljana, 08. junij 2009 – Danes je slovenski ultra-maratonski kolesar Marko Baloh s spremljevalno ekipo in s partnerji pri projektu, podjetjem BTC in farmacevtsko družbo Glaxo Smith Kline d.o.o., predstavil svoje 5. sodelovanje na najtežji športni preizkušnji na svetu – Dirki preko Amerike (RAAM) 2009.

RAAM je s strani strokovnjakov ocenjen kot najtežja športna preizkušnja na svetu, pred Ironman Triatlonom in čezoceansko jadralno tekmo. RAAM je 4.862 km dolga legendarna dirka z zahodne na vzhodno obalo ZDA z več kot 35.000 m višinske razlike (www.raceacrossamerica.org). Start dirke je v mestu Oceanside v Californii, cilj je v glavnem mestu Marylanda Annapolisu, vmes pa dirka vodi preko 14 ameriških zveznih držav in 53 časovnih postaj.

Prvo sodelovanje na RAAM je bilo za Marka Baloha v letu 2003. Po prevoženih 4.300 km je moral slabih 700km pred ciljem priznati poraz – odstopil je zaradi krvnega strdka v pljučih. Tudi leto 2005 ni bilo Markovo leto, po dobri polovici dirke je moral v Kansasu odstopiti, tokrat zaradi pljučnice.

Na RAAM se je vrnil naslednje leto in v letu 2006 končno dosegel svoj cilj. Dirko je prevozil v 10 dneh in 9 urah in dosegel drugo mesto v Enduro konkurenci za bivšim profesionalcev Jonathanom Boyerjem (ZDA). Lansko leto se je prvič podal na dirko kot član ekipe in s Tomažem Perčičem sta uspela kot prva slovenska ekipa zmagati v konkurenci dvojic s časom 7 dni in 2 uri. Po uspešnem naskoku na svetovni rekord v 24-urni vožnji v začetku septembra, je v Marku dozorela odločitev, da se ponovno preizkusi na RAAM-u v posamični konkurenci, saj je prepričan, da lahko svoj čas izboljša najmanj za 12 ur, ob idealni izvedbi dirke pa celo za blizu 24 ur. To bi pomenilo tudi približanje tako želeni zmagi na najtežji športni preizkušnji na svetu.

Marka bo med dirko oskrbovala in mu nudila vso podporo spremljevalna ekipa:

ANDREJ PETROVIČ – vodja ekipe, voznik

ANDERS ŠTRAUS – voznik, pomočnik vodje

MATIC ŠMON – maser, voznik

ŠPELA PUNGERŠEK – medicinska oskrba, prehrana

VINKO RIBIČ – kuhar, voznik

BORUT OSOJNIK – voznik, prehrana

MARKO MASTROVIČ – voznik, prehrana

IRMA BALOH – voznica, internet

ANA BALOH – navijač,

ERIK BALOH – navijač.

Vsi člani ekipe so hkrati Markovi motivatorji, snemalci, fotografi…

Marko Baloh je pred odhodom povedal: »Pripravljal sem se po najboljših močeh v okviru danih možnosti. Da sem poleg redne službe in družine uspel v pripravah prevoziti skoraj 14.000km, štejem za zelo uspešne priprave. Če ne bilo dogodka na DOS-u, ko sem zaradi astmatičnega napada ostal brez drugega mesta, bi se na dirko podal z neizmernim optimizmom. Še vedno sem seveda optimist in prepričan sem, da lahko čas iz leta 2006 izboljšam najmanj za 12 ur, če se vse poklopi pa celo za 24 ur ali več. Zaradi moje bolezni bo treba biti previdnejši, vsekakor pa bom dal vse od sebe za čimboljši rezultat. Hvala vsem sponzorjem, ki so podprli projekt in članom spremljevalne ekipe, ki mi bodo stali ob strani.«

»Družba BTC je pred štirimi leti podprla idejo Marka Baloha o dobrodelnem kolesarjenju in od takrat dalje je tudi glavni pokrovitelj tega dogodka, ki pomaga Društvu astma in šport pri zbiranju sredstev za letovanje otrok z astmo. Marko znova in znova potrjuje znani rek, da je lahko zdrav duh le v zdravem telesu in da se da s športnimi aktivnostmi in aktivnim življenjskim slogom premagati marsikatero težavo in oviro v življenju, kot je dokazal Marko Baloh, tudi astmo. Nanj smo zelo ponosni in z veseljem smo podprli njegovo udeležbo na dirki čez Ameriko in seveda upamo, da mu bo uspelo. Želimo mu vso srečo in navijamo zanj«, je povedal Jože Mermal, predsednik Uprave BTC d.d.

& &

Potek dirke bo možno spremljati preko Markove spletne strani www.markobaloh.com, na katero bodo novičke dodajane nekajkrat dnevno, javljali pa se bomo tudi preko FaceBook -a in preko Twit ter-ja na naslovu http://twitter.com/markobaloh.