V teh dneh so člani umetniške skupine Društva za sožitje človeka, narave in prostora VITAAA pod mentorstvom kiparja Marka Pogačnika v BTC CITY postavili geopunkturni krog, ki so ga poimenovali Točka miru. Na območju med tržnico BTC in Emporiumom so Točko miru oblikovali kot “kamniti gozd”, ki v nakupovalnem središču mimoidoče opozarja na pomen ohranjanja notranjega miru in tišine. Namen Točke miru je namreč vzdrževanje jedra miru in centra regeneracije tako za človeka kot Zemljo sredi nakupovalnega vrveža. Projekt je v okviru razvojnih usmeritev financirala družba BTC.

Točka miru je sestavljena iz 14 megalitov, na katerih so izklesani kozmogrami. Kozmogrami so posebej za to priložnost oblikovana znamenja, v katerih so kodirani posamezni vidiki miru, znamenja pa so oblikovana tako, da v prostor sevajo ustrezno kakovost miru. Megaliti so postavljeni na takšen način, da lahko vsak obiskovalec BTC City-ja za trenutek stopi mednje, se umiri, poveže s svojim bistvom in ozemlji.

Točka miru je ekološki projekt, saj je izdelana iz odpadnih kamnitih blokov, ki jih sicer v kamnolomu zavržejo, njen princip delovanja pa je homeopatski – košček zemlje, na katerem stoji “kamniti gozd” Točke miru, je del Zemlje kot celote. Kamni so postavljeni natančno tako, da pridejo v resonanco z Zemljino celovitostjo, zato ne delujejo le na dano točko, temveč tudi na širši prostor.

Umetniška skupina VITAAA je nase opozorila v letih 2006 in 2007, ko je izvedla dva projekta, ki ju je sofinancirala Evropska unija, in sicer med Madžarsko in Slovenijo na območju Lendave ter med Hrvaško in Slovenijo na področju gornje Kolpe. Spomladi leta 2008 pa je ob predsedovanju Slovenije Evropski uniji v Ljubljani izvedla projekt “Hologram Evrope”.

O avtorjih

Delo Marka Pogačnika lahko vidimo vedno, ko se srečamo z grbom Republike Slovenije, saj je ravno on tisti, ki ga je oblikoval.

V letih 1993-2007 je Pogačnik v okviru projekta “Umetnost zdravljenja Zemlje” že delal pri revitalizaciji in uravnoteženju prostora v številnih mestih in pokrajinah večine evropskih držav. Za predstavitev litopunkturnih projektov v Moderni galeriji leta 1991 je bil nagrajen z nagrado Prešernovega sklada.

Društvo VITAAA je v letih 2006 in 2007 pod njegovim mentorstvom že realiziralo dva obsežna litopunkturna projekta financirana v okviru programa Evropske Unije INTERREG:

  • Prvi litopunkturni projekt so izvedli na obeh straneh meje med Slovenijo in Madžarsko na območju Lendava-Lenti s 17 litopunkturnimi stebri.
  • Drugi tak projekt pa na obeh straneh meje med Slovenijo in Hrvaško, ki so ga sofinancirale Evropska Unija in občine Kostel, Osilnica, Kočevje, Črnomelj in Metlika na slovenski strani in občine Delnice, Skrad, Brod-Moravice in Čabar na hrvaški strani meje. Na obeh straneh državne meje je bilo postavljenih 27 litopunkturnih kamnov.

Dodatne informacije:

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi