Kristalna palača, ki je z 89 metri najvišja stavba v Sloveniji, je od četrtka, 1. septembra, tudi uradno odprta. Otvoritev Kristalne palače, ki je zasnovana kot preplet pestre in raznolike programske ponudbe, in v kateri se stikata vrhunska poslovna in trgovska dejavnost, je pospremil bogat kulturno-umetniški program, slavnostni govorec pa je bil predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk. Ob tej priložnosti sta predsednik uprave BTC, Jože Mermal, in akademski kipar, Mik Simčič, na ploščadi pred Kristalno palačo odkrila tudi skulpturo »Evropa na biku«.

V slavnostnem delu otvoritve je ob predsedniku Republike Slovenije, dr. Danilu Türku, spregovoril še ljubljanski župan Zoran Janković, nastopili pa so Kerry Ellis, zvezda muzikalov iz londonskega West Enda, eden najlepših glasov na svetu – mezzosopran Manca Izmajlova, baletna solista Bolšoj teatra Marion Allash in Vladislav Lantratov, vodilni slovenski pianist svetovnega slovesa Bojan Gorišek, Gal Gjurin ter revijski simfonični orkester pod vodstvom dirigenta in solista Benjamina Izmajlova. Otvoritev, ki se je je udeležilo veliko poslovnih partnerjev in prijateljev družbe BTC, pa tudi obiskovalcev BTC City Ljubljana, je zaključil veličastni ognjemet.

V Nakupovalni galeriji Kristalne palače so kupcem na voljo izdelki prestižnih in uveljavljenih blagovnih znamk, restavracija, banka, wellness center, posebni arhitekturni zanimivosti pa sta galerija v osrednjem delu med pritličjem in nadstropjem ter velika zelena terasa na strehi trgovinskega dela. Privlačnost Kristalne palače še posebej zaznamuje panoramska slaščičarna, umeščena v najvišje 20. nadstropje z dvema panoramskima dvigaloma. V poslovnem delu nebotičnika so poslovni prostori večinoma zasedeni.

Pri gradnji Kristalne palače, 20-nadstropnega nebotičnika, so bili upoštevani najvišji varnostni, konstrukcijski, instalacijski in okoljevarstveni standardi, ki bodo omogočali najboljše delovne in bivanjske pogoje. Poleg tega v njej ni arhitektonskih ovir in je torej brez težav dostopna tudi invalidom.

Ob tem je Kristalna palača energetsko varčna stavba, ki je hkrati tudi sončna elektrarna s 86 kWp vršne moči. V njeno južno fasado so vgrajeni sistemi za proizvodnjo elektrike iz sončne energije, objekt je priključen na daljinski sistem oskrbe s toploto, hlajenju pa so namenjeni ledni akumulatorji, v katerih se ponoči, ko je proste več električne energije, shranjuje led, ki se podnevi uporablja za hlajenje objekta.

Dodatne informacije:

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

&