Organizatorji pričakujejo, da se bo na najmnožičnejši športno-rekreativni kolesarski prireditvi v Sloveniji, 31. Maratonu Franja BTC City Museeuw Classic, ki bo letos potekala med 8. in 10. junijem, pomerilo prek 7.000 kolesarjev vseh generacij. Letošnja najpomembnejša novost je vožnja na čas, ki bo na sporedu v petek, 8. junija, in v kateri se bodo skupaj z rekreativnimi kolesarji pomerili tudi naši najboljši kolesarji v vseh starostnih kategorijah. Tudi v letošnjem letu je Maraton Franja BTC City Museeuw Classic del UCI World Cycling Toura, tako da organizatorji na štartu v BTC Cityju Ljubljana pričakujejo tudi številne kolesarje iz tujine, med katerimi ima prireditev velik ugled.

Letošnji praznik kolesarstva, kot ga radi poimenujemo, bo prvič potekal tri dni. Po letu 2005, ko se je s Festivalom kolesarstva Maraton Franja razširil na dva tekmovalna dneva, bodo tako letos prvič tekmovanja potekala tudi v petek. Sobotnemu družinsko-šolskemu maratonu in preizkušnji za otroke ter nedeljskima preizkušnjama na 156 km in 97 km se bo v petek, 8. junija, pridružila še vožnja na kronometer, oziroma vožnja na čas. Ob 16. uri se bodo na Intersportovo vožnjo na čas podali tako rekreativni kot profesionalni kolesarji, saj bo dirka štela za državno prvenstvo. Na petkovi 18,6 km dolgi preizkušnji za ženske in 38 km dolgi preizkušnji za moške organizatorji pričakujejo okoli 300 udeležencev.

V soboto, 8. junija, in v nedeljo, 9. junija, bo program Maratona Franja BTC City Museeuw Classic s startom in ciljem v BTC Cityju Ljubljana klasičen. V soboto se bodo ob 16. uri na 25-kilometrski E. Leclerc Družinsko-šolski maraton Kluba Polet za vsakogar odpravile družine, ob 16.30 pa bo sledila Generali Preizkušnja za otroke – 1.450 m dolga krožna vožnja po BTC Cityju. Najmlajši se bodo lahko preizkusili na t.i. poganjalčkih Badabu. Na sobotnem družinsko-kolesarskem dnevu organizatorji pričakujejo okoli 2.500 udeležencev.

Nedeljski start 31. Maratona Franja BTC City bo ob 9. uri pred Kristalno palačo v BTC Cityju. 156-kilometrska preizkušnja bo potekala po klasični progi od Ljubljane, Vrhnike, Logatca, Godoviča, Idrije, Cerknega, Kladja, Sovodenj, Škofje Loke, Vodic, Tacna do Ljubljane. Ob 10.30 se bodo kolesarjem na 97-kilometrski progi od Ljubljane, Dobrove, Horjula, Vrzdenca, Lucine, Gorenje vasi, Škofje Loke, Vodic, Tacna do Ljubljane pridružili udeleženci Malega Maratona Franja BTC City. Organizatorji pričakujejo, da bo v nedeljo kolesarilo okoli 4.500 udeležencev.

Predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City Museeuw Classic in predsednik uprave družbe BTC Jože Mermal je prepričan, da bo letošnji praznik kolesarstva ponovno upravičil svoj sloves. »Prepričan sem, da bomo Slovenci tudi letos dokazali, da smo narod kolesarjev. Ni pomembno, s kakšnim namenom pridete: ne glede na to, ali želite le uživati na progi in preizkusiti svoje sposobnosti ali pa je vaš cilj zmaga – na Maratonu Franja BTC City je dobrodošel prav vsakdo«.

Dodatne informacije:

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

&