Bližata se tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske na Ljubnem ob Savinji. Ta konec tedna (16. in 17. februar) bo močna slovenska reprezentanca pod vodstvom Matjaža Triplata naskakovala nove vrhunske rezultate. Dekleta so tako svoja pričakovanja pred domačimi tekmami razkrila na novinarski konferenci v Nakupovalni galeriji v Kristalni palači v ljubljanskem BTC-ju. Na tekmah bodo nastopile Urša Bogataj, Maja Vtič, Eva Logar, Katja Požun, Anja Tepeš, Špela Rogelj, Manja Pograjc in Barbara Klinec.

Jože Mermal, predsednik uprave BTC: “Skakalke ste zaslužne za tako dobre rezultate v letošnji sezoni. Še enkrat čestitke za osvojeno zlato medaljo na mladinskem svetovnem prvenstvu in Katji Požun za bronasto medaljo na posamični tekmi. To so vrhunski rezultati, ki obetajo tako v nadaljevanju sezone kot prihodnje leto v Sočiju. Brez medijev ne bi bilo uspešnih predstav in promocije najvišjih tekmovanj. Ljubno je ponovno v vrhunski formi. Na svoj način nam je naklonjeno vreme, saj je padlo veliko snega. Skakalnica je generalno pripravljena. Potrudili smo se, da bo okolica veliko bolje pripravljena kot preteklo leto. Že lani je bilo vse zelo dobro organizirano. Veliko bo tudi družabnega programa. Otroci se bodo lahko drčali s tubami. Zagotovljene je veliko zabave in glasbe v živo. To ne bo le praznik za dekleta, temveč za vse. Ljubno bo ponovno zelo gostoljubno. Imeli se bomo zelo lepo, v kar ne dvomim. Lani je bilo zelo prijetno. Pridejo kurenti iz Ptuja in menim, da bomo dva dni uživali. Verjamem, da se bodo dekleta odrezala z lepimi skoki, ker vedo, da je to domača tekma. Domači gledalci jih imajo radi. Tekme bodo odlična popotnica za nadaljevanje sezone. Srečno.”

Rajko Pintar, predsednik organizacijskega odbora: “Ocenjujem, da se sedemletni trud na tekmah celinskega pokala in lansko letna premierna tekma svetovnega pokala, obrestuje. Veliki in pomembni koraki so bili storjeni v teh letih. Iz neznane športne discipline, za katero so mnogokrat zmajevali z roko, da skoki niso za ženske, se je rodila športna zvrst, ki ima vedno več gledalcev. To jo počasi uvršča med najbolj gledane športne dogodke na televiziji. Ljubno je pripravljeno na še en velik izziv, na tekmi ta konec tedna. Prijavljenih imamo 14 držav s skupno 50 skakalkami. Če je imelo Ljubno še lani en velik zaostanek na področju infrastrukture za ostalimi prireditelji tekem svetovnega pokala za ženske, moram povedati, da smo naredili izredno velik korak naprej. Največja pridobitev je ledena smučina. Na Japonskem pretekli teden so bile velike težave, ker niso bile pripravljene ledene smučine. S pomočjo Smučarske zvez Slovenije, s katero zelo dobro sodelujemo, in z glavnim sponzorjem BTC-jem, smo uspeli namestiti ledeno smučino. Bogatejši smo tudi za nov teptalni stroj in za nov sistem zasneževanja. To nam je omogočilo pripraviti pogoje primerljive z vsemi najboljšimi centri. Pomembno novost smo napravili tudi na področju namestitve. Vse ekipe, od 80 do 90 ljudi, bodo nastanjene v Logarski dolini na enem mestu. To je velika pridobitev. V samem centru Ljubnega smo predvčerajšnjim odprli povsem nov hotel s 14 zelo kvalitetnimi sobami, kjer bodo bivali delavci Mednarodne smučarske zveze (FIS). V Šport center hotelu Prodnik pa bomo v petek zvečer poskrbeli za družabno srečanj funkcionarjev, trenerjev in še koga. To je edinstveno srečanje v svetovnem pokalu. Je zelo dobro obiskano. To je tisto, kar nas loči od ostalih organizatorjev. Nominirani smo že za organizacijo tekmovanj prihodnja leta, zato tudi vsa ta vlaganja v infrastrukturo. Naš končni cilj je postati nacionalni center za ženske skoke v Sloveniji. Mislim, da bomo v tem uspeli. Že v preteklem letu smo izpolnili vse cilje, letos stopamo še stopničko višje, kakor je tudi naš slogan. Prepričan sem, da se bodo najboljši rezultati deklet zgodili na Ljubnem. To je naša velika želja. Na Ljubnem je dobro poskrbljeno tudi za novinarje. V gostišču Pevc, ki se nahaja ob vstopu v Ljubno ob bencinskem servisu, boste lahko prevzeli akreditacije. Napovedano je veliko število tujih novinarjev, samo iz Japonske jih je 11. Dobrodošli vsi na Ljubnem.”

Matjaž Triplat, glavni trener: “Vrnili smo se iz Japonske, tako da smo se z dekleti pred novinarsko konferenco pogovarjali, da bi se lahko ponoči dobili in odigrali kakšno igro balinčkov, namreč nismo še naspani zaradi časovne razlike. Imamo še dva dneva za regeneracijo, kar je najpomembnejše. Danes smo opravili trening moči. Organizatorji zagotavljajo, da se skakalnico že da preizkusiti, vendar bomo to pustili. Ne nazadnje skakalnico poznamo. Osebno bi rad videl, da bi se dekleta osredotočila na svoje skoke. Lani smo na tem področju naredili nekaj napak. Ni lahko nastopati pred domačimi navijači. Stvar je zelo enostavna. Potrebno se je za vsak nastop skoncentrirati. Kadar smo 100% osredotočeni na nastope, smo močni. Če nam malenkosti pobegnejo iz glave, pa smo lahko povprečni. Verjamem, da so dekleta to sposobna narediti.”

Barbara Kürner Čad: “Domača tekma je vrhunec športnih dogodkov. Vesela sem, da jih je letos že nekaj bilo, nekaj pa jih še bo. Lansko leto smo bili v takšnem času nekoliko skeptični, kako bo s potekom te tekme, je letos povsem drugače. Organizatorji so se izjemno izkazali, letos pa so delo še nadgradili. Prepričana sem, da bo to ena boljših tekme v letošnji sezoni. Posebno se moramo zahvaliti največjemu sponzorju, druži BTC. Veliko pomagajo. Pripomogli so tudi za medijsko odmevnejši dogodek, ki postaja znan. Brez naših skakalk tekme ne bilo. Trudimo se, da bi jim pomagali s čim boljšimi pogoji za trening. Želim jim, da na domači tekmi dosežejo najboljši rezultat. Držimo pesti. Dobrodošli vsi na Ljubnem.”

Urša Bogataj: “Zaenkrat sem z letošnjo sezono še kar zadovoljna, saj mi je v letošnji sezoni šlo še kar dobro. Upam, da mi bo to uspelo stopnjevati tudi do konca sezone. Na Ljubnem imam cilj le to, da se na nalogo 100% osredotočim ter narediti skoke, ki jih znam.”

Anja Tepeš: “Po tekmah na Ljubnem bomo videli ali mi je uspel preboj med najboljše. Moj cilj je predvsem, da uživam pred domačim občinstvom ter naredim skoke, ki jih znam.”

Špela Rogelj: “Do danes sta bila zapolnjena dva avtobusa navijačev, ki bodo prišli na Ljubno navijati zame. Želim si čim bolj glasne navijače. Osredotočena bom v nalogo. Z dobrimi skoki so mogoče stopničke.”

Katja Požun: “Japonska turneja je bila naporna, tudi tekme so bile težke. Če se bo na Ljubnem pripeljala v takšnem položaju kot na Japonskem, ne bo dobro. Skakalnica na Ljubnem je težka z ostrim radiusom. Nekoliko bolj moram biti torej pozorna na počep.”

Eva Logar: “Na Ljubnem pričakujem predvsem veliko navijačev in odlično vzdušje. To nam bo vsem dalo še dodatno energijo.”

Maja Vtič: “Najprej se moram še do konca regenerirati. S pripravljenostjo sem zadovoljna, skoki pa so dokaj solidno. Navzven deluje slabše, kot dejansko je, vendar se mi dva skoka skupaj še nista poklopila. Upam, da bo temu drugače na Ljubnem.”