Organizatorji pričakujejo, da se bo na najmnožičnejši športno-rekreativni kolesarski prireditvi pri nas, na 32. Maratonu Franja BTC City, ki bo letos potekal med 7. in 9. junijem, pomerilo prek 7.000 kolesarjev vseh generacij. Tudi v letošnjem letu je Maraton Franja BTC City del UCI World Cycling Toura, tako da organizatorji na startu v BTC City Ljubljana pričakujejo številne kolesarje iz tujine, med katerimi ima prireditev velik ugled. Letošnji praznik kolesarstva je dobra napoved in generalka za avgust 2014, ko bo v Ljubljani potekalo Svetovno prvenstvo za rekreativne kolesarje.

Tako kot lani, ko je Maraton Franja BTC City prvič potekal tri dni, bodo maraton tudi letos otvorili tekmovalci v kronometru oziroma vožnji na čas, v kateri se bodo pomerili tako rekreativni kot profesionalni kolesarji, saj bo dirka štela za državno prvenstvo. Na petkovi (7. junij) 18,6 km dolgi preizkušnji za ženske in 38 km dolgi preizkušnji za moške organizatorji pričakujejo okoli 300 udeležencev.

V& soboto, 8. junija, in v nedeljo, 9. junija, bo program Maratona Franja BTC City s startom in ciljem v BTC Cityju Ljubljana klasičen. V soboto se bodo ob 16. uri na 25-kilometrski E. Leclerc Družinsko-šolski maraton Kluba Polet za vsakogar odpravile družine, ob 16.30 pa bo sledila Generali Preizkušnja za otroke – 1450 m dolga krožna vožnja po BTC Cityju. Najmlajši se bodo lahko preizkusili na t.i. poganjalčkih Badabu. Na sobotnem družinsko-kolesarskem dnevu organizatorji pričakujejo okoli 2.500 udeležencev.

Nedeljski start (9. junij) 32. Maratona Franja BTC City bo ob 9. uri pred Kristalno palačo v BTC City. 156-kilometrska preizkušnja bo potekala po klasični progi od Ljubljane, Vrhnike, Logatca, Godoviča, Idrije, Cerknega, Kladja, Sovodenj, Škofje Loke, Vodic, Tacna do Ljubljane. Ob 10.30 se bodo kolesarjem na 97-kilometrski progi od Ljubljane, Dobrove, Horjula, Vrzdenca, Lucine, Gorenje Vasi, Škofje Loke, Vodic, Tacna do Ljubljane pridružili udeleženci Malega Maratona Franja BTC City. Organizatorji pričakujejo, da bo v nedeljo kolesarilo okoli 4.500 udeležencev.

Predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City Jože Mermal je prepričan, da bo letošnji praznik kolesarstva ponovno upravičil svoj sloves. “Prepričan sem, da bomo Slovenci tudi letos dokazali, da smo narod kolesarjev. Ni pomembno, s kakšnim namenom pridete: ne glede na to, ali želite le uživati na progi in preizkusiti svoje sposobnosti ali pa, če je vaš cilj zmaga – na Maratonu Franja BTC City, je dobrodošel prav vsakdo,” poudarja Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC.

Maraton Franja je že zdavnaj prerasel osnovno idejo in ne živi le na trasi po BTC Cityju, Ljubljani in okolici, pač pa je mnogo več. Organizatorji skupaj s partnerji vsako leto poskrbijo za številne novosti, letos so te neposredno povezane z zgodovino, kulturo in umetnostjo. Letos Maraton Franja BTC City tesno sodeluje z razstavo v Mestnem muzeju, imenovano Kolo, 5200 let. Najstarejše leseno kolo z osjo, staro 5200 let je bilo namreč najdeno v Sloveniji na Ljubljanskem barju. Od 24. maja dalje si ga lahko prvič ogledate v ljubljanskem Mestnem muzeju.

Kulturno so se letos v okviru Maratona Franja udejstvovali tudi otroci. Družba Butan plin, eden izmed dolgoletnih sponzorjev Maratona Franja, je letos poleg donacije odsevnih koles najmlajšim v vrtcih prvič izvedla tudi vseslovenski razpis Varno na kolesu, v katerem so sodelovali osnovnošolci, ki so vse leto skozi igrive in kreativne dejavnosti pripravljali ter ustvarjali različne izdelke na temo varnosti kolesarjev v prometu.

Napovednik: Svetovno prvenstvo za rekreativne kolesarje – Ljubljana 2014&

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi