Z današnjo podelitvijo nagrad najboljšim vrtcem in osnovnim šolam se je zaključil natečaj Spodbujamo prijateljstvo, ki ga je skupaj z družbo BTC pripravilo Sobivanje – Društvo za trajnostni razvoj. Ob zaključku natečaja, katerega namen je bil otroke v vrtcih in osnovnih šolah spodbuditi k pozitivnemu razmišljanju o svojih prijateljih, vrstnikih in domačih, so organizatorji otvorili tudi razstavo prispelih del, ki bo v spodnji etaži Emporiuma v BTC City Ljubljana na ogled do 15. junija.

V okviru natečaja so lahko otroci svoja razmišljanja o prijateljih in vsem, kar jim je v zvezi z njimi pomembno, narisali ali pa fotografirali. Na natečaju je sodelovalo prek 1.000 otrok iz 50 slovenskih osnovnih šol in vrtcev, organizatorji pa so prejeli 61 različnih izdelkov. Vsa dela je pregledala komisija, ki je ocenjevala izvirnost ideje, videz izdelka in vloženi trud.

Med vrtci je glavno nagrado osvojila enota Barjanček iz vrtca Vrhnika, drugo nagrado enota Sončnice iz vrtca Zagorje ob Savi, tretjo nagrado pa vrtec Mavčiče. Med osnovnimi šolami so glavno nagrado osvojili učenci OŠ Frana Albrehta iz Kamnika, drugo nagrado učenci OŠ Radenci, tretjo pa učenci OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja iz Ljubljane.
&
»Otroci so v okviru natečaja skozi razmišljanje in razvijanje medsebojnih odnosov spoznavali, kako si lahko pomagajo in komu lahko zaupajo, spodbujali smo jih k razmišljanju o prijateljih in dejanjih, ki so jim v zvezi z njimi pomembne, želeli smo jih spomniti na prijetne trenutke, ki so jih doživeli, ko so pomagali drugim ali ko so drugi pomagali njim, pa tudi na neprijetne, ki jih ne bi želeli nikoli več doživeti. Velik odziv kaže, da je tematika pravilna in trudili se bomo, da jo bomo razvijali tudi v prihodnje,« je ob razglasitvi dejala Nada Pavšer, predsednica Sobivanja – Društva za trajnostni razvoj.

Natečaj Spodbujamo prijateljstvo je del širšega programa Šola sobivanja, ki združuje projekte z različnih področij trajnostnega razvoja, k sodelovanju pa so povabljene številne vzgojno-izobraževalne ustanove, šole in vrtci. Pomen medsebojnih odnosov je le ena izmed celostno obravnavanih tematik v programu, ki se zavzema za pravičnejšo družbo in boljšo kakovost življenja tako mlajših kot starejših.