Letošnji kolesarski Maraton Franja, ki je potekal od petka 7. junija do nedelje, 9. junija, je bil že 32. po vrsti in je dosegel rekordno udeležbo s strani ljubiteljskih kolesarjev. Skupno je pedala vrtelo okoli 7.200 kolesarjev iz Slovenije in tujine. Kolesarski praznik, ki tradicionalno združuje rekreativne in profesionalne kolesarje vseh generacij, je tudi zaradi prepoznavnosti in priljubljenosti tako pri nas kot v tujini postal primer izvrstne organizacije športno-rekreativne prireditve.

32. Maratona Franja BTC City je po mnenju mnogih doživel najlepšo izvedbo v svoji zgodovini. Tudi komisarka Svetovne kolesarske zveze Andrea Mercellini iz Brazilije je ugotovila, da je Franja za zgled Svetovni kolesarski zvezi in tudi organizatorjem drugih maratonov po svetu.

V petek in soboto se je tridnevnega maratona udeležilo 3.800 kolesarjev – 3.500 jih je kolesarilo na sobotnem družinsko-šolskem maratonu in preizkušnji za otroke, 300 pa na petkovem kronometru. Nedeljskega velikega (156 km) in malega (97 km) maratona se je udeležilo še dodatnih 3.400 kolesarjev.

Trasa glavne dirke je potekala po klasični progi od Ljubljane skozi Vrhniko, Logatec, Godovič, Idrijo, Cerkno, Kladje, Sovodenj, Škofjo Loko, Vodice in Tacen do Ljubljane. Uspešen kolesarski dogodek je bil dobra generalka za Svetovno prvenstvo za rekreativne kolesarje, ki bo v ljubljanskem BTC Cityju potekalo prihodnje leto od 28. do 31. avgusta.

Tekmovanje je v vseh treh dneh spremljal zanimiv spremljevalni program v BTC Cityju. Obiskovalci so lahko prisluhnili številnim uglednim gostom iz sveta kolesarjenja. Med njimi kolesarje Gilberta Simonija, Luko Mezgeca, Tanjo Žakelj in Polono Batagelj, legendarnega srbskega kolesarja Miodraga Marinkoviča, profesionalnega slovenskega kolesarja Boruta Božiča, nekdanje vrhunske kolesarje Janeza Zakotnika, Bojana Ropreta, Draga Freliha, Primoža Čerina in Jureta Pavliča ter podjetnika Mirka Tuša. Zbrane so nagovorili tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič, predsednik organizacijskega odbora in predsednik uprave BTC City Jože Mermal in predsednik kolesarske zveze Slovenije Tomaž Grm. Na veliki maraton se je prijavila tudi močna zasedba iz Avstrije, in sicer deželni glavar Koroške Peter Kaiser in župan Bad Kleinkirchheima.

Predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City Jože Mermal je v svojem nagovoru pred uradnim pričetkom nedeljskega maratona dejal, da se je Maraton Franja do danes zapisal kot eden najpomembnejših športnih dogodkov v Sloveniji: »V družbi BTC smo ponosni, da smo del te tradicionalne prireditve, ki združuje rekreativne in profesionalne kolesarje vseh generacij. Kljub temu, da so priprave dolge in naporne, organizacija pa skrbno načrtovana in razdelana do zadnje podrobnosti, so vsi napori poplačani, ko na startu opazuješ kolesarke in kolesarje, kako se polni dobre volje odpravijo na preizkušnjo, ki so si jo izbrali.«

Letošnji Maraton Franja je posebno pozornost namenil tudi osveščanju za večjo varnost kolesarjev v Ljubljani. Mestna občina Ljubljana, BTC City in Helios so namreč zasnovali oznake na kolesarskih stezah v Ljubljani, ki voznike opozarjajo na nevarne kolesarske točke v prestolnici ter na upoštevanje cestno prometnih predpisov, hkrati pa so bile nameščene tudi na nekaterih odsekih na letošnji trasi Maratona Franja.

K uspešnosti prireditve so pomembno prispevali redarji, policisti, reševalci, motoristi in veliko prostovoljcev. Skupaj je bilo v organizacijo vključenih prek 1.300 prostovoljcev. Prireditev pa je ob trasah spremljalo več kot 200.000 gledalcev po vsej Sloveniji.

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi