Letošnji, 32., kolesarski Maraton Franja BTC City, ki se je pričel danes in bo trajal vse do nedelje, 9. junija, bo generalka za Svetovno prvenstvo za rekreativne kolesarje, ki bo v ljubljanskem BTC Cityju potekalo prihodnje leto. Ob letošnjem maratonu je Mestna občina Ljubljana s posebnimi šablonskimi oznakami opozorila tudi na nevarne kolesarske točke v prestolnici in BTC Cityju, kjer bo v času trajanja prireditve tudi spremenjena prometna ureditev. Organizatorji maratona tokrat na startu pričakujejo številne kolesarje iz tujine, med katerimi ima prireditev velik ugled.

Maraton, na katerem letos pričakujejo več kot 7.000 kolesarjev vseh generacij, bo pospremil tudi pester spremljevalni program in tekmovanje v vožnji na čas, v kateri se bodo tako rekreativni kot profesionalni kolesarji pomerili v dirki za državno prvenstvo.

Okvirni program na letošnjem Maratonu Franja bo sledeč:

Petek, 7. junij:

  • Ob 16. uri: Intersportov kronometer (18,6 km in 38 km).
  • Pred startom bo potekal pogovor s Tonetom Fornezzijem Tofom in Alenom Kobilico.

Sobota, 8. junij:

  • Ob 16. uri: Leclerc Družinsko šolski maraton za vsakogar (25 km). Pred maratonom bo potekala najava družinskega maratona in pogovor s kolesarjema Gilbertom Simonijem in Luko Mezgecom ter kolesarkami Tanjo Žakelj in Polono Batagelj.
  • Ob 16.30 uri: Generali preizkušnja za otroke (1.500 m). Pred preizkušnjo bo na programu pogovor z najmlajšimi tekmovalci.

Nedelja, 9. junij:

  • Ob 9. uri: Veliki Maraton Franja BTC City (156 km) bo na programu ob 9. uri pred Kristalno palačo v BTC Cityju. Maraton se bo pričel z najavo ob 8. uri in 10 minut, temu pa bo sledil pogovor z VIP udeleženci: legendarnim srbskim kolesarjem Miodragom Marinkovičem, profesionalnim slovenskim kolesarjem Borutom Božičem, nekdanjimi vrhunskimi kolesarji Janezom Zakotnikom, Bojanom Ropretom, Dragom Frelihom, Primožem Čerinom in Juretom Pavličem ter podjetnikom Mirkom Tušem. Zbrane pa bodo nagovorili tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič, predsednik organizacijskega odbora in predsednik uprave BTC d.d. Jože Mermal in predsednik kolesarske zveze Slovenije Tomaž Grm. Na veliki maraton se je prijavila tudi močna zasedba iz Avstrije, in sicer deželni glavar Koroške Peter Kaiser in župan Bad Kleinkirchheima.

Trasa dirke bo potekala po klasični progi od Ljubljane skozi Vrhniko, Logatec, Godovič, Idrijo, Cerkno, Kladje, Sovodenj, Škofjo Loko, Vodice in Tacen do Ljubljane. Ob 10.30 se bodo kolesarjem na 97-kilometrski progi od Ljubljane, Dobrove, Horjula, Vrzdenca, Lucine, Gorenje Vasi, Škofje Loke, Vodic, Tacna do Ljubljane pridružili udeleženci Malega Maratona Franja BTC City.

  • Ob 10.30 uri: Mali Maraton Franja BTC City (97 km). Pred startom bo ob 10. uri potekal pogovor z udeleženci maratona, svoj nagovor pa bosta imela tudi Srečko Katanec, nogometni selektor ter Giuseppe Taccari, komercialni direktor ILLY-a.

Pred malim in velikim maratonom bodo vsem tekmovalcem predstavljena tudi tehnična navodila v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku.

Letošnji Maraton Franja BTC City ima posebno vlogo tudi v smeri osveščanja za večjo varnost kolesarjev v Ljubljani. Mestna občina Ljubljana, družba BTC in Helios so namreč zasnovali oznake na kolesarskih stezah v Ljubljani, ki voznike opozarjajo na nevarne kolesarske točke v prestolnici ter na upoštevanje cestno prometnih predpisov, hkrati pa so nameščene tudi na nekaterih odsekih na letošnji trasi Maratona Franja BTC City.

Od petka, 7. junija, do nedelje, 9. junija 2013, bo na območju BTC Citya, kjer bodo tudi potekale vse prireditve in starti v okviru Maratona Franja BTC City, prihajalo do občasnih popolnih zapor Ameriške in Francoske ulice, ves čas pa bo popolnoma zaprt dvignjeni del parkirišča P4 ob Dvorani A. V tem času bo za vse obiskovalce BTC Cityja urejen obvoz, dogajanje pa bodo budno spremljali tudi reditelji na lokaciji, ki bodo poskrbeli za razumevanje in upoštevanje navodil s strani obiskovalcev.

Dodatne informacije

&

Dodatne informacije:

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi