Danes ob 20. uri zvečer je v avli Kristalne palače v BTC City v Ljubljani potekala otvoritev razstave del, ki so nastala na arhitekturnih delavnicah programa Smanful. Gre za delavnice, ki se jih je udeležilo 32 študentov arhitekture iz sedmih držav skupaj z njihovimi mentorji, univerzitetnimi profesorji iz ljubljanske fakultete za arhitekturo, Barcelone, Pariza, Lizbone, Rima, Soluna, Oldenburga in Istanbula. Projekt je potekal v partnerstvu družbe BTC in ljubljanske fakultete za arhitekturo v duhu nadgradnje dosedanjih prizadevanj družbe BTC za ekološki trajnostni razvoj. Med sedmimi pripravljenimi rešitvami je zmagovalni projekt postal »Megaline«.
&
Program Smanful je potekal v Ljubljani od 8. do 19. julija na osrednjo temo »citizacije« območja BTC, ki se konceptualno navezuje na dosedanje prizadevanje in oblikovanje BTC mesteca. Končni cilj naloge udeležencev je bil izoblikovati vizijo območja BTC kot polnokrvnega mestnega prostora in strategijo za uresničitev tega cilja. Mladi arhitekturni talenti so v 11 dneh v 7 delovnih skupinah pripravili 7 projektov, ko odražajo velik potencial in izzive za razvoj BTC City-ja v prihodnosti. Največ predlogov je usmerjeno v izboljšanje komunikacije med BTC in mestom, denimo z vzpostavitvijo »shuttla« in več zelenih poti za pešce in kolesarje. Več projektov izpostavlja možnost vodne povezave z Ljubljanico, kar bi prineslo ne le boljšo povezavo temveč tudi nove možnosti zabave in sprostitve obiskovalcev BTC City-ja.

Delavnice se zaključujejo z razstavo vseh idejnih rešitev s strani udeležencev. Otvoritev razstave, ki bo na ogled tako strokovni kot splošni javnosti, je bila 19. julija ob 20. uri v avli Kristalne palače v BTC v Ljubljani. Na otvoritvi razstave je bil razglašen tudi zmagovalni projekt, in sicer projekt »Megaline«, katerega avtorji so J. Tiago Vieira Goncalves, Henning Struve ter Guido Maurizio Urbani. Zmagovalni projekt temelji na nadaljnjem razvoju lokalne in mednarodne prometne ureditve in povezav BTC City Ljubljana z bližnjimi evropskimi središči v smeri trajnostnega razvoja.

Avtorji zmagovalnega projekta Megaline (Foto: Aljoša Rebolj, Studio Bomba)

Vodstvo družbe BTC, ki je pokrovitelj arhitekturnih delavnic, se veseli novega navdiha in idej, ki jih bodo ob koncu projekta spodbudile k novemu, drugačnemu razmišljanju in inovativnim rešitvam za BTC City. Ključna dodana vrednost projekta, ki je potekal v partnerstvu z ljubljansko fakulteto za arhitekturo, je, da aktivno vključuje mlade arhitekturne talente iz različnih držav v nadgradnjo dosedanjih prizadevanj družbe BTC za ekološki trajnostni razvoj.

Ob zaključku projekta je profesor mag. Peter Gabrijelčič, dekan Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani izpostavil: »Profesorji in študenti z velikim veseljem sodelujemo na projektih, kot je Smanful, ki potekajo v okviru intenzivnih univerzitetnih programov, ki ga tokrat gostita ljubljanska fakulteta za arhitektura in podjetje BTC. Gre namreč za odlično priložnost, da mladi strokovnjaki spoznajo praktične izzive in razmišljajo o konkretnih rešitvah. Letošnji izziv, povezan s prihodnjim razvojem BTC City-ja, je bil še toliko bolj privlačen, saj od udeležencev zahteva tudi poznavanje trendov na področju trajnostnega razvoja, ki so še kako relevantni tudi za arhitekte.«

Več informacij o projektu je na voljo na naslovu: http://smanful2013.tumblr.com/