Letošnji, 33., kolesarski Maraton Franja, ki se bo pričel danes in bo trajal vse do nedelje, 8. junija, bo generalka za Svetovno prvenstvo rekreativnih kolesarjev v letošnjem avgustu. Novost letošnjega maratona bo kolesarska dirka profesionalnih kolesark za nagrado Ljubljane, na kateri bodo nastopila tudi dekleta ekipe BTC City Ljubljana. Zaradi organizacije prireditve in spremljevalnega programa, bo na glavni lokaciji, v ljubljanskem BTC Cityju, v času trajanja prireditve spremenjena prometna ureditev. Organizatorji tudi tokrat na startu pričakujejo številne kolesarje iz tujine.

Letošnja izvedba Maratona Franja bo ena novih prelomnic dolge tradicije te prireditve, saj bodo v okviru tekmovalnega dela v kronometru prvič nastopile tudi ženske v profesionalni konkurenci. Na tej tekmi tako lahko pričakujemo nastop članic v letošnjem letu ustanovljene prve ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana, ki v mednarodnem merilu že dosega odlične rezultate. Vrhunec tridnevnega kolesarskega praznika bo v nedeljo, 8. junija, ko bo na sporedu Veliki Maraton Franja BTC City. Ta del tekmovanja bodo popestrili nekateri vrhunski kolesarski asi svetovnega ranga, med katerimi bo ponovno tudi Luka Mezgec, letošnji zmagovalec nedeljske etape Gira d’Italia v Trstu. Maratona se bo z ekipo desetih kolesarjev prav tako že tradicionalno udeležil koroški deželni glavar Peter Kaiser.

Kolesarski program letošnjega Maratona Franja BTC City, ki ga bo spremljalo pestro spremljevalno in zabavno dogajanje, bo sledeč:

  • 6. junij, ob 16.00: Kronometer — vožnja na čas
  • 7. junij, ob 16.00: E. Leclerc družinsko-šolski maraton
  • 7. junij, ob 16.30: Otroški maraton
  • 8. Junij, ob 9.00: Maraton Franja BTC City
  • 8. junij ob10.30: Mali Maraton Franja BTC City

Občasne zapore v času prireditve

Od petka, 6. junija, do nedelje, 8. junija 2014, bo na območju BTC Citya, kjer bodo potekale vse prireditve in starti v okviru Maratona Franja, prihajalo do občasnih popolnih zapor Ameriške in Francoske ulice, ves čas pa bo popolnoma zaprt dvignjeni del parkirišča P4 ob Dvorani A. V tem času bo za vse obiskovalce BTC Cityja urejen obvoz, dogajanje pa bodo budno spremljali tudi reditelji na lokaciji, ki bodo poskrbeli za razumevanje in upoštevanje navodil s strani obiskovalcev.

Natančnejši opis zapor in obvozov si lahko ogledate na naslednji povezavi.  

Maraton Franja kot uvertura v svetovno prvenstvo

Odlično organizacijo Maratona Franja v preteklih letih so prepoznali tudi v Mednarodni kolesarski zvezi (UCI), ki je Ljubljani zaupala organizacijo še enega pomembnega svetovnega športnega dogodka: svetovnega prvenstva za rekreativne kolesarje ARWC 2014. Le-to bo v naši prestolnici potekalo v avgustu. Tisti posamezniki, ki bodo hoteli izpolniti normo za svetovno prvenstvo, se bodo morali na Maratonu Franja uvrstiti med prvih 25 % v svoji starostni kategoriji.

Več o programu si lahko ogledate tudi na spletni strani Maratona Franja.

 

Dodatne informacije:

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi