Najboljših deset finalistov izmed skupno 92 sodelujočih šol razpisa Varno na kolesu je danes v prostorih BTC prejelo priznanja in zaslužene nagrade. Strokovno žirijo so s svojim delom, idejami in izdelki najbolj prepričali učenci OŠ Šmarno v Tuhinju, na drugo mesto se je uvrstila OŠ Bršljin iz Novega mesta ter na tretje OŠ Vojnik, podružnica Nova cerkev. Družba Butan plin je v sodelovanju s partnerji v šolskem letu 2013/2014 s predstavitvijo vseslovenske klesarske pobude in razpisom Varno na kolesu, ki je namenjen osnovnošolcem, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, odprla širšo razpravo o priložnostih kolesarstva in s tem večji varnosti na naših cestah. 


Vseslovenska kolesarska pobuda je nastala na pobudo družbe Butan plin ter ob strokovni podpori Javne  agencije RS za varnost prometa, Kolesarske zveze Slovenije, Policije, Direkcije RS za ceste, družbe BTC, Kolesarskega društva Rog ter Regionalnega centra za okolje, ki so skupaj združil moči za pot do boljše prihodnosti in varnejše cestnoprometne infrastrukture na naših cestah. Obenem pa so se pobudi pridružili tudi številni podporniki, med drugim Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Nizozemsko veleposlaništvo in Mestna občina Ljubljana.

 
Sodelovanje skoraj 2.500 učenk in učencev ter njihovih mentorjev je potekalo v okviru štirih različnih sklopov nalog, s pomočjo katerih so na ustvarjalen in kreativen način odkrivali nevarne cestne odseke v svojem kraju, se učili prometnih znakov, uživali v kolesarjenju v svojem prostem času, spoznavali kolesarsko opremo ter v okviru dodatnih aktivnosti ustvarjali še kaj na to temo. Poleg treh zmagovalcev so se med finaliste uvrstile še: OŠ Črna na Koroškem, OŠ Tišina, 2 OŠ Slovenska Bistrica, OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, OŠ Žiri, OŠ Janka Kersnika Brdo ter OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika.

Kot je na prireditvi poudaril Matjaž Leskovar, predstavnik Sektorja prometne policije Generalne policijske uprave, se je v letu 2013 zgodilo 1.353 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega so bili v 713 primerih kolesarji tudi povzročitelji nesreč. Izmed vseh nesreč z udeležbo kolesarjev se je v preteklem letu zgodilo 90 nesreč, kjer so bili udeleženi kolesarji v starosti do 14. let. Sedem primerov takih nesreč se je končalo s hujšo telesno poškodbo kolesarja, eden kolesar v starosti do 14. let pa se je smrtno ponesrečil.

Da je vseslovenska kolesarska pobuda odlično izhodišče pri prizadevanjih za zmanjšanje števila prometnih nesreč in eden glavnih temeljev za dvig kolesarske kulture, so bili skupnega mnenja tudi drugi govorci. Igor Velov, v.d. direktorja Javne agencije za varnost prometa, je poudaril pomen preventivnih aktivnosti za večjo varnost kolesarjev na naših cestah. Po mnenju Aleša Kalana, generalnega sekretarja Kolesarske zveze Slovenije, je kolo je prva igrača, ki jo kmalu dobi vsak otrok in predstavlja pomembno sredstvo za aktiven življenjski slog, ki se mladim danes tako zelo priporoča, vendar je nujno, da se o posledicah morebitnih nepravilnosti seznanimo že zelo zgodaj.

Prav vsi finalisti so bili danes nagrajeni s kolesarsko čelado, šole pa z donacijo odsevnikov in drugih materialov za večjo varnost najmlajših, mentorji pa so dodatno prejeli potrdilo AVP za sodelovanje pri vzgoji in izobraževanju otrok. Najboljši trije so prejeli tudi denarno donacijo v višini 300, 400 in zmagovalec 500 evrov.

»Družba Butan plin se zaveda pomena čim večjega osveščanja otrok o pravilnem vedenju na cesti in spodbujanju gibanja. Verjamemo v dolgoročni uspeh prizadevanj za večjo varnost najmlajših v prometu ter se tudi v prihodnje zavezujemo k aktivnostim, ki bodo izboljšale kakovost našega, predvsem pa življenja naših otrok,« se je ob podelitvi sodelujočim šolarjem in njihovim mentorjem zahvalil tudi Tomaž Grm, generalni direktor družbe Butan plin.