Italijanski Giro Rosa, največja večetapna preizkušnja v ženskem koledarju Mednarodne kolesarske zveze (UCI), se je 13. julija zaključil z odlični rezultati ekipe BTC City Ljubljana. Članice prve slovenske profesionalne ženske kolesarske ekipe so se z izzivi devetih etap (950 kilometrov) dobro spopadale. Prvo ime je bila Poljakinja Eugenija Bujak, ki se je v skupni razvrstitvi uvrstila povsem blizu najboljših tekmovalk. Tudi ostala dekleta so se vseh 9 dni, kolikor je trajala dirka, zelo dobro odrezala in so presegla vsa pričakovanja, zastavljena pred odhodom v Italijo.

Ekipo BTC City Ljubljana so na dirki Giro Rosa zastopale: Eugenija Bujak, ki je dirko končala najbolje med našimi tekmovalkami, na 25. mestu, Polona Batagelj na 47. mestu, Špela Kern na 53., Urša Pintar na 84., Elena Valentini na 105. in Mia Radotić na 114. mestu od 134 tekmovalk, ki so prispele na cilj. V ekipi je na Giru Rosa nastopila še Anja Rugelj, ki pa je po spletu nesrečnih okoliščin odstopila. Suverena zmagovalka dirke je bila sicer svetovna prvakinja Nizozemka Marianne Vos, ki je vso dirko nosila rožnato majico vodilne.

Trener ekipe BTC City Ljubljana Gorazd Penko je zadovoljen z rezultati ekipe: »Ekipa je na vseh etapah pokazala svojo najboljšo formo, tako da smo lahko s premiero na najtežji kolesarski preizkušnji letošnjega leta več kot zadovoljni. Dekleta so delovala v timskem duhu in so tekmovanje zaključila brez hujših padcev. Dosežki kolesark so toliko več vredni, ker jih je spremljala skromna, a izjemno zavzeta ekipa. Tuje kolesarke imajo neprimerni večje proračun, več spremstva in intenzivnejšo komunikacijsko podporo.«

Na rezultate deklet je ponosna tudi Maja Oven, direktorica ekipe in direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi v družbi BTC: »Izpolnili smo pričakovanja, tako rezultatsko kot tudi v poslovnem smislu. Prepoznavnost naše blagovne znamke BTC City se je dvignila, poleg tega smo se znašli na mednarodnem zemljevidu največjih ekip. V nekaj mesecih je bilo narejenega ogromno, zdaj bo treba razmisliti o tem, kako ekipo razvijati in še okrepiti. V ekipo nameravamo vpeljati tudi mlade slovenske kolesarke. Doslej smo si, tudi za motivacijo, pomagali s tujimi. Večina deklet izhaja iz rekreativnega kolesarstva, z Bujakovo pa so dobile pravi zgled«, je povedala Ovnova.

O Giru Rosa

Dirka Giro Rosa, na kateri je letos nastopalo 20 najboljših ekip na svetu, se je pričela 4. julija s startom na jugu Italije v Caserti. Dirka, ki velja za eno najzahtevnejših v ženskem koledarju Mednarodne kolesarske zveze (UCI), je bila razdeljena na 9 etap, od katerih je z 125 km najdaljša tretja etapa od Caserta do San Donato val di Comino. Zadnje etape dirke so potekale v severni Italiji in so bile za kolesarke zaradi težkih gorskih dirk izjemno zahtevne. Na celotni dirki so dekleta skupaj prevozila kar 950 km.

Članice ekipe BTC City Ljubljana so se letos uvrstile na dirko Giro Rosa prvič v 25-ih letih ter po treh letih prošenj za povabilo, na katero je sicer povabljenih le 20 najboljših ekip. Povabilo je dokaz, da je ekipa naših kolesark z dobrimi rezultati v samem vrhu ženskega profesionalnega kolesarstva na svetovni ravni.

>>Uradni rezultati in vse novice povezane z dirko

 

Dodatne informacije:

Maja Oven, direktorica ekipe BTC City Ljubljana ter direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi