Devet perspektivnih startupov je v SiTi Teatru svoje prebojne podjetniške ideje predstavilo potencialnim lokalnim in mednarodnim investitorjem. Z dogodkom se je zaključil že tretji trimesečni program za startupe v ABC pospeševalniku, namenjen razvoju rešitev s področja inovativnih oblik elektronske prodaje oz. poslovanja in tehnologije.

V ljubljanskem BTC Cityju je ABC pospeševalnik, ki spodbuja hitrejši vstop mladih podjetij na tuje trge, z dogodkom Demo Day ponovno združil startupe in vlagatelje v skupnem številu 240 udeležencev. Tretja generacija mladih podjetnikov je tri mesece razvijala rešitve v okviru tretjega programa: Commercial Tech. »Namen dogodka je, da se startupi predstavijo predvsem svetovnim investitorjem. Ti pa se dogodka udeležijo z namenom, da v te startupe vložijo svoja sredstva,« je pojasnila izvršna direktorica ABC pospeševalnika Ljubljana Urška Jež.

Damjan Kralj, član uprave in direktor za trženje in marketing družbe BTC, je ob tem izrazil navdušenje, da je inovativno mesto BTC City Ljubljana že tretjič prizorišče dogajanja, kjer vlagatelji prepoznajo ambicije mladih podjetnikov: »Z dogodki v okviru dveh ključnih inovacijskih središč, ABC pospeševalnika in podjetniškega vozlišča ABC Hub, krepimo inovativno dimenzijo BTC City Ljubljana. Ta postaja pomembno središče naprednih idej in podjetnim posameznikom odpira vrata v mednarodni poslovni prostor.«

Med devetimi podjetji, ki so navdušile investitorje, sta se predstavili tudi dve slovenski. Podjetje 45HC s svojo rešitvijo izboljšuje učinkovitost dobavnih verig podjetij. Kot je v predstavitvi povedal direktor podjetja Štefan Kukman, želijo v naslednjih petih letih postati največja logistična storitvena platforma na svetu. Drugo slovensko podjetje, SmartIS City, pa se je predstavilo z rešitvami za upravljanje pametnih mest. Predstavnica podjetja Maša Kovač je pojasnila, da platforma SmartCity povezuje vse podatkovne baze in vire v mestu ter na ta način ponuja popoln pregled nad mestom. Hkrati pa omogoča tudi, da mesta s prodajo podatkov povečajo svoje prihodke.

V programu sta sodelovali tudi italijanski podjetji FruttaWeb in Paperleap. Prvo se ukvarja s hitro dostavo kakovostnega sadja in zelenjave iz Italije kamorkoli po Evropi. Paperleap pa želi pomagati znanstvenikom pri iskanju najboljših možnosti za objavo njihovih člankov in ugotovitev. Poljski Hotailor.com se ukvarja z rešitvijo za bolj učinkovito in personalizirano načrtovanje poslovnih potovanj. Indijsko-francoski WeShare pa s svojo platformo omogoča enostavno deljenje tako rekoč česarkoli in zaslužek na ta račun. Francoski Bubbles Chat namerava s svojo aplikacijo zagotavljati neposredno komunikacijo z lokalnimi trgovinami in storitvami na enem mestu prek pametnega telefona. Srbsko-avstralski Violanto razvija platformo, ki zbira tržne podatke o vedenju potrošnikov ter avtomatično prilagodi spletno stran glede na potrebe kupcev v realnem času. Srbski Drobio pa se razvija v specializirano družbeno omrežje za modo.

Predstavitvam startupov je sledilo še predavanje estonskega podjetnika, vlagatelja ter ustanovitelja startupa Pipedrive Ragnarja Sassa ter podelitev nagrade za najboljšega mentorja, predavatelja, partnerja programa ABC pospeševalnika. Med dobitniki nagrad so: nagrado za najboljšega predavatelja je tokrat prejel Kristjan Pečanec, nagrado za najboljšega mentorja je domov odnesel Roger Blott, nagrado za najboljšega partnerja pa je osvojila ljubljanska podružnica BMW Vertriebs GMBH.

Intenzivni trimesečni program pod okvirjem ABC pospeševalnika je tako uspešno zaključila še tretja generacija starupov. Medtem ko sta prva dva dogodka Demo Day, na katerih so zabeležili približno dva milijona evrov investicij, so v tretji generaciji prvič štirje startupi investitorje pridobili že pred samim zaključnim dogodkom. V oktobru se bo v ABC pospeševalniku začel že četrti trimesečni program, ki bo potekal na temo interneta oz. interneta stvari. Ta bo ponudil priložnost še večjemu številu udeležencev, saj bo v programu lahko sodelovalo kar 30 startupov.

ABC pospeševalnik je sicer od ustanovitve marca 2015 pridobil izjemno globalno prepoznavnost in ugled v svetu start-up podjetij ter investitorjev. Po mnenju direktorja ABC pospeševalnika Dejana Roljiča so pospeševalniki pomembni tako za investitorje kot tudi startupe. Predstavil je tudi nekaj načrtov ABC pospeševalnika, ki namerava 30. junija odpreti nov pospeševalnik Venture Gates v Nemčiji, avgusta pa pospeševalnik Global Home v Silicijevi dolini.

BTC City Ljubljana je skladno s Strategijo razvoja družbe BTC do leta 2020 v lanskem letu prerasel v inovativno mesto. To dokazuje z mnogimi dogodki s področja podjetnosti, izobraževanja mladih in razvoja inovativnih podjetniških idej. S podporo ABC pospeševalnika družba BTC utrjuje svoj mednarodni ugled ljubljanskega BTC Cityja in hkrati v sodelovanju s partnerji prispeva k mednarodni prepoznavnosti partnerjev ter inovativne in podjetne Slovenije.

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi