Gre za sklepni dogodek že četrte generacije trimesečnega programa ABC pospeševalnika, namenjenega perspektivnim mladim podjetjem. Demo dan je obrodil več dogovorov za finančne vložke investitorjev. ABC pospeševalnik je tudi letos podelil nagrade za najboljšega partnerja, najboljšega mentorja in najboljšega predavatelja, med katerimi je bila prejemnica nagrade za najboljšega partnerja prav družba BTC.

Demo dan je dogodek, ki startupom omogoča kapitalsko okrepitev in razvoj ter preboj na mednarodni trg, investitorjem pa priložnost za vlaganje sredstev v najbolj inovativne in potencialne rešitve mladih podjetij. Dogodek predstavlja sklepno dejanje že četrtega trimesečnega programa z naslovom »Internet of Things and Internet of Everything«, v okviru katerega so zagonska podjetja razvijala rešitve, ki bodo ljudem olajšale življenje z domiselnimi novimi povezavami sveta, ki jih obdaja.

Letošnje leto se je na dogodku zbralo več kot 230 gostov, med katerimi so sedeli tudi investitorji iz Evrope, Azije in Amerike. Na dogodku je bil prisoten tudi Boris Koprivnikar, podpredsednik vlade RS in minister za javno upravo.

Svoje rešitve so predstavila slovenska zagonska podjetja Cafelier, Fastcast, Froc, Identiks, Second coach, hrvaška Canelio in Peep, italijanska Marketcloud in Soplaya, Koola iz Bosne in Hercegovine, Cibo z Danske, Hirehunt iz Ukrajine, Clotify iz Poljske ter podjetje Solopex iz Nemčije.

Poleg perspektivnih mladih podjetij so se dogodka udeležili tudi ugledni poslovneži, kot so Ton van ‘t Noordende (Keadyn), Chris Haley (01 Ventures), Tomi Fyrqvist (AXA Strategic Ventures), okrogli mizi pa sta se pridružila še podjetnika Lorenzo Franchini  (Lventure) in Garan Goodman (Wayra). Investitorji so imeli možnost Demo dan spremljati tudi iz prostorov ABC pospeševalnikov v Münchnu in San Joseju, saj je bil organiziran prenos v živo, ki je dosegel 7.000 ogledov.

Demo dan je obrodil več dogovorov za finančne vložke investitorjev. Nekateri dogovori še potekajo, podjetje Koola, ki je predstavilo platformo za učinkovito komunikacijo med avtomobilskimi asistencami in vozniki v primeru težav na cesti, pa je že podpisalo investicijo v višini 200.000 EUR, slovensko podjetje Froc pa naročilo za 1.000 kosov pametnih otroških stolov za hranjenje.

V okviru Demo dneva so bile podeljene nagrade za najboljšega partnerja, najboljšega mentorja in najboljšega predavatelja. Nagrado za najboljšega partnerja je letos prejela družba BTC, ki ABC pospeševalniku kot soustanoviteljica stoji ob strani že od samega začetka. S posluhom za globalne trende je družbi z ABC pospeševalnikom in ABC Hubom uspelo BTC City Ljubljana postaviti na globalni podjetniški zemljevid in mladim podjetjem ponuditi okolje ter priložnosti za testiranje poslovnih idej. Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC, je ob tej priložnosti povedal: »Na demo dnevu se je pokazala pravilna odločitev o tem, da se je v  trimesečni  program pospeševalnika vključilo kar 30 startupov, namesto dosedanjih 10. Izmed tridesetih je bilo torej kar 14 dobrih predstavitev, nekaj pa izjemnih.  Ker so mladi startupi naravnani na mednarodni uspeh, sem zelo zadovoljen, da jim bomo lahko pri tem pomagali z nadaljevanjem njihovega izpopolnjevanja v ABCjevih programih v Münchnu in San Joseju, kjer bodo prišli v stik s tehnološko in podjetniško najrazvitejšim okoljem na svetu. Vsem mladim, ki pogumno iščejo svojo formulo uspeha, želim čim uspešnejšo poslovno pot, predvsem pa, da jim nikoli ne zmanjka svežih idej, kreativnosti in zagona. Ravno to so elementi, na osnovi katerih nam je bila s strani ABC pospeševalnika podeljena nagrada, na katero sem še posebej ponosen.«

Dodatno potrditev uspešnega sodelovanja družbe BTC in ABC pospeševalnika izkazuje tudinagrada za najboljšega mentorja, ki jo je po izboru startupov prejel Julij Božič, izvršni direktor za inovacije in digitalizacijo poslovanja v družbi BTC. Nagrado za najboljšega predavatelja pa je to leto prejel Filip Dobranić. Nagrade sta podelila Dejan Roljič, ustanovitelj in generalni direktor Acceleration Business Cityja, in Urška Jež, soustanoviteljica in izvršna direktorica ABC pospeševalnika Ljubljana.

Dogodki, kot je Demo dan, utrjujejo vizijo družbe BTC in vlogo BTC Cityja Ljubljana kot inovativnega mesta, ki sledi globalnim trendom in omogoča priložnosti za srečanje globalnega kapitala s prebojnimi podjetniški idejami. Nove priložnosti za razvoj tovrstnih idej so že odprte, saj trenutno potekajo prijave na peti trimesečni program v ABC pospeševalniku, v katerem bo naslednja generacija startupov iskala inovativne rešitve v programu z naslovom »Intelligent things«.

 

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;