Maraton Franja BTC City je del svetovne serije maratonov UWCT Grand Fondo. V 35. letih je privabil preko 100.000 uradno registriranih kolesarjev iz več kot 42 držav sveta. V letošnji 36. izvedbi organizatorji pričakujejo preko 7.000 kolesarjev in več kot 1.800 članov organizacijske ekipe.

Maraton Franja BTC City bo v junijskem vikendu kolesarjem omogočil nastop na že znanih preizkušnjah: veliki maraton Franja BTC City (156 km), Triglav mali maraton Franja (97 km), vožnja na čas (22/44 km), Hofer družinsko-šolski maraton za vsakogar (22 km) in Vzajemna otroški maraton (1,2 km). Novost med trasami je Pony štafeta trojk (2,4 km), na kateri se bodo z legendarnimi kolesi Pony pomerile ekipe s po tremi kolesarji, med katerimi je vsaj ena ženska. Druga novost v programu je odprt start male in velike Franje iz BTC Cityja Ljubljana. S tem bo dogodek še bolj primerljiv z velikimi maratoni, kjer ni zaprte vožnje skozi mesto.  

Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednik uprave družbe BTC, je izpostavil: »Maraton Franja BTC City Ljubljana je eden ključnih gradnikov dolgoletne kolesarske zgodbe BTC. Tako kot maraton smo v sodelovanju s partnerji združili moči tudi pri ustanovitvi ženske ekipe BTC City Ljubljana, ki je trenutno 10. najboljša ekipa na svetu in predstavlja drugi nosilni steber naše kolesarske pripovedi. Smo eden od generatorjev slovenskega kolesarstva, turizma in ne nazadnje kolesarske industrije. Naš trud je prepoznan v strokovni javnosti; nedavno smo za našo kolesarsko zgodbo prejeli komunikacijsko nagrado Zlato pero v kategoriji družbeno odgovornih projektov, ki jo podeljuje Mednarodno združenje poslovnih komunikatorjev.«

Gorazd Penko, direktor Maratona Franja BTC City je povedal: »Vesel sem, da bomo tudi letos uspeli zagotoviti visoke standarde na prireditvi, brez srčnosti celotne organizacijske ekipe, oseb iz Kolesarskega društva Rog, simpatizerjev društva in kolesarstva ter vseh pokroviteljev na čelu z družbo BTC in Mestno občino Ljubljana, si danes ne predstavljam kako bi izpeljali tako prireditev. Slogan ženske profesionalne ekipe BTC City Ljubljana, Srčnost nas dela svetovne še kako velja tudi za vse, ki skrbijo na kakršenkoli način pri organizaciji Maratona Franje in za vse aktivne Kolesarskega društva Rog.«

Ne le tekmovalci, letošnje Franje se bodo dodobra naužili vsi obiskovalci. Poleg novosti v tekmovalnem delu dogodka, bo obogaten tudi spremljevalni program. Pri tem velja izpostaviti predstavitev projekta Okusi Ljubljane in blagovne znamke Okusni Bluz – Food Bluz. BTC City Ljubljana kot mesto nakupov razvija celovito ponudbo gastronomije in kulinarike – iz Slovenije in sveta. Pod blagovno znamko Okusni Bluz – Food Bluz združuje več kot 70 restavracij, barov, tržnico in prehranske trgovine, ponudbo pa zaokrožujejo različni kulinarični ambienti.

V Franjinem kolesarskem duhu že drugo leto zapored poteka projekt My Sport is Franja, ki predstavlja evropsko nadgradnjo Maratona Franja BTC City. V sklopu projekta so ob kulturnih dogodkih, pokušini lokalnih kulinaričnih dobrot maja letos potekali družinski maratoni ob Vrbskem jezeru v Avstriji, v italijanskem Cormonsu ter v slovenskih Goriških Brdih. Sklepno dejanje – Akademija Franja – bo letos oktobra v BTC Cityju Ljubljana.

>>Več o Maratonu Franja BTC City

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi