Včeraj, 6. junija 2018, se je zaključil mednarodni dvodnevni dogodek na področju poslovnih nepremičnin – SEE Real Estate Summit 2018. Dogodka, ki je potekal v Kristalni palači v BTC Cityju Ljubljana, se je udeležilo več kot 100 predstavnikov s področja nepremičnin iz Slovenije in držav jugovzhodne Evrope. Osrednje sporočilo dogodka, katerega organizatorji so družba BTC, podjetje Planet GV in združenje SEE Real Estate Council, je pomembnost regionalnega sodelovanja v želji po dvigu strokovnosti in povečanju zanimivosti regije za domače in tuje investitorje.

Dogodek ima v Sloveniji že 12-letno tradicijo in organizatorji si prizadevajo, da bi postal vodilni dogodek na področju poslovnih nepremičnin v regiji jugovzhodne Evrope (SEE). Predstavljene so bile analize trgov v regiji jugovzhodne Evrope, trendi in primeri dobrih praks ter inovativni pogledi v prihodnost na področju poslovnih nepremičnin na tem območju.

»Namen dogodka je povezati strokovno javnost s področja razvoja, financiranja in upravljanja komercialnih nepremičnin ter ustvarjati platformo za nove poslovne priložnosti. Več kot 100 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške in Srbije na prvem SEE Real Estate Summitu nam potrjuje, da smo na pravi poti. S tem tlakujemo pot za nadaljnjo rast in razvoj komercialnih nepremičnin, vključno z vsemi podpornimi storitvami,« je povedal Peter Ribarič, direktor podjetja Planet GV.

Glavna tema prvega konferenčnega dne je bil projekt »Partnerstvo Šmartinska«. Letošnja konferenca namreč sovpada z deseto obletnico projekta, maketa načrtovanega območja pa je obiskovalcem na ogled v pritličju poslovne stolpnice BTC City. »Partnerstvo Šmartinska predstavlja izjemen primer sodelovanja javnih in zasebnih partnerjev. Gre za enega od projektov, ki bodo krojili podobo širšega območja BTC Cityja Ljubljana, ki ga upravljamo v družbi BTC, in vplivali na življenjski in poslovni utrip v tem delu Ljubljane. Takšni projekti so izjemnega pomena, saj obetajo nova delovna mesta, še večjo konkurenčnost Ljubljane in okrepljen gospodarski razvoj,« je poudaril Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC.

Na drugi konferenčni dan je bilo v ospredju dogajanje na slovenskem, hrvaškem in srbskem trgu nepremičnin. Ključni trendi, ki krojijo področje poslovnih nepremičnin, so urbanizacija ter povečanje potreb po logističnih kapacitetah. Med dobrimi mednarodnimi projekti in praksami je izstopala ustanovitev združenja SEE Real Estate Council, ki bo tudi formalno povezal strokovnjake in investitorje, ki v regiji delujejo na področju nepremičnin. V združenje so pristopili družba BTC, Colliers International, Confluence Property Management in Mercator.

Izpostavljene so bile tudi podporne storitve, ki se razvijajo vzporedno s področjem poslovnih nepremičnin. Med njimi so najpomembnejše storitve, ki celovito in trajnostno naslavljajo potrebe velikih institucionalnih investitorjev in v prihodnosti storitve, ki bodo izkoristile prednosti sodobnih tehnologij (kot na primer tehnologija veriženja podatkovnih blokov oz. blockchain).

Več o dogodku in govorcih najdete na povezavi.

 

Dodatne informacije

BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

Planet GV, Simona Klančnik, vodja programov

SEE Real Estate Summit

Foto : Katja Kodba, KokaPress