Projekt »Pomagajmo čebelici – Ocvetličimo mesto«, ki ga družba BTC izvaja v sodelovanju z MOL in partnerji projekta, je bil uvrščen v Urban Nature Atlas. Gre za zbirko naravnih rešitev v evropskih mestih, ki nastaja kot del partnerstva Naturvation pod vodstvom Univerze Durham iz Velike Britanije pod okriljem EUja. Namen projekta «Pomagajmo čebelici – Ocvetličimo mesto«, ki poteka od leta 2014, je osveščanje o pomembnosti čebel in spodbujanje prebivalcev prestolnice k ocvetličenju oken in balkonov z medovitim rastlinami. Poleg nosilk projekta – družbe BTC in Mestne občine Ljubljana – projekt podpirajo partnerji: A1, Medex, Merkur, Hofer, Minicity Ljubljana in Semenarna Ljubljana.

Urban Nature Atlas kot del partnerstva Naturvation predstavlja zbirko zglednih primerov rešitev za mesta, ki izhajajo iz narave (»nature-based solutions«). Gre za rešitve, ki uporabljajo naravne danosti ekosistema in lahko omejujejo vpliv klimatskih sprememb, spodbujajo biodiverziteto, izboljšujejo kvaliteto okolja ter hkrati prispevajo k gospodarski dejavnosti in kakovosti bivanja. V ta referenčni atlas je iz Slovenije uvrščenih 10 projektov. Med njimi je tudi program družbe BTC »Pomagajmo čebelici – Ocvetličimo mesto« (povezava na Atlas).

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi v družbi BTC, ob tem izpostavlja: »V družbi BTC se pod okriljem našega trajnostnega stebra Misija: Zeleno že od leta 2014 zavzemamo za dobrobit čebel. Spoznali smo, da je Ljubljana izredno zelena in gozdnata in zato primerna za urbano čebelarjenje. Pri Vodnem mestu Atlantis smo postavili urbani čebelnjak, dogajanje pa letos prvič v živo prenašamo prek čebeljega nadzornega centra. Za projekt smo navdušili tudi poslovne partnerje in meščane, ki naklonjenost čebelam izkazujejo s sajenjem in sejanjem medovitih rastlin. Veseli nas, da so lepoto tega projekta prepoznali tudi v evropskem prostoru in uvrstili naš projekt v evropsko zbirko Urban Nature Atlas.«

20. maja 2018 smo prvič obeležili svetovni dan čebel, projekt ‘Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto’ pa v 2018 poteka že petič zapored. Nosilki projekta – Mestna občina Ljubljana in družba BTC – sta v sodelovanju s partnerji letos opravili vrsto aktivnosti.

V začetku aprila so obiskovalcem središča Ljubljane brezplačno delili vrečke semen medovitih rastlin in strokovne nasvete, kako lahko pomagajo čebelam zagotoviti dovolj paše. Aprila je bila na ogled razstava »Urbano čebelarjenje« ter cvetlični sejem na Tržnici BTC.

Maja se je Ameriška ulica v BTC City s pomočjo ljubljanskih osnovnošolcev preobrazila v alejo sončnic, meščani pa so lahko na dnevih odprtih vrat spoznavali urbane čebelnjake v Ljubljani.

V okviru razstave »Kjer so čebele doma« v Slovenskem etnografskem muzeju je od junija letos dalje predstavljen tudi čebelji nadzorni center.

V sodelovanju z Društvom Urbani čebelar in MOL družba BTC v novembru pripravlja že drugi strokovni posvet z naslovom »Izzivi in priložnosti urbanega čebelarjenja«.

Urban Nature Atlas vključuje skoraj 1000 primerov naravnih rešitev iz 100 evropskih mest (https://naturvation.eu/atlas). Urban Nature Atlas je del širših prizadevanj projekta Naturvation (pod vodstvom Univerze Durham), ki vključuje 14 institucij po vsej Evropi, ki delujejo na področju urbanega razvoja, inovacijskih študij, geografije, ekologije, okoljskega ocenjevanja in ekonomije. Partnerstvo Naturvation vključuje mestne uprave, nevladne organizacije in podjetja. Člani partnerstva ocenjujejo možni prispevek naravnih rešitev v mestih ter razvijajo znanja in orodja za uresničitev potenciala, ki ga prinašajo naravne rešitve za doseganje urbanih trajnostnih ciljev.

 

Dodatne informacije

BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

Pomagajmo čebelici - Ocvetličimo mesto

Foto : Arhiv BTC