Pretekli vikend se je v Športnem centru Millenium ponovno kolesarilo za dober namen. V petek, 25. januarja ob 12. uri, se je ultramaratonski kolesar Marko Baloh že štirinajstič zavihtel na kolo za polnih 24 ur, pri kolesarjenju pa se mu je pridružilo preko 120 športnih navdušencev. Tradicionalna maratonska kolesarska preizkušnja je bila letos posvečena podpori humanitarne organizacije Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Sredstva, zbrana s pomočjo SMS donacij, bodo namenili za nakup koles, ki jih bodo otroci lahko koristili na letovanjih v počitniškem domu Vila Šumica v Kranjski Gori. Do danes se je s pomočjo SMS donacij zbralo že 712 evrov. Oddaja prispevka je mogoča vse do 1. februarja, končnemu znesku pa bo družba BTC dodala še sredstva za nakup dodatnih 5 koles.

Ljubitelji kolesarjenja so na sobnih kolesih skupaj z Markom Balohom ob gledanju posnetkov slovenske pokrajine virtualno obkrožili Slovenijo in pedala poganjali tudi po ameriških kolesarskih poteh. Za lažje premagovanje kilometrov so poskrbeli tudi ekskluzivni Jrobic Touring posnetki Jureta Robiča in Marka Baloha iz kolesarskih dirk RAAM in DOS. Dogodek so podprli tudi mnogi slovenski športniki, med drugimi so pedala vrteli Jure Košir, Sašo Bertoncelj, Mitja Petkovšek, Andraž Jereb, Samo Jeranko, Nejc Žnidarčič, Tjaša Kysselef, deklice in mladinke iz kolesarske ekipe BTC City Ljubljana, pridružila pa sta se jim tudi slovenski TV voditelj David Urankar in stand-up komik Andrej Težak Tešky. Zanimivo dogajanje so spremljali tudi gledalci preko neposrednega prenosa dogajanja na spletni strani Vzivo.si.

Da gre za ultramaratonsko preizkušnjo, pričajo tudi ultramaratonske številke. Marko Baloh je v 24 urah popil 24 litrov tekočine. Zaužil je 9.100 kalorij, med tem ko jih je porabil kar 15.600. S povprečno hitrostjo 35,9 kilometrov na uro je prevozil 847,7 kilometrov in se povzpel za 3.405 višinskih metrov.

Ob dogodku je Marko Baloh izpostavil: »Veseli me, da sem ponovno sedel na kolo in v dobrodelnem duhu zavrtel pedala. Iz prve roke vem, kako ti kolo in kolesarjenje lahko spremeni življenje. Letošnji projekt mi je posebej pri srcu, saj bomo do novih koles pomagali otrokom, ki si tega drugače ne bi mogli privoščiti. Prav tako je lepo videti, da so se številni odzvali povabilu in pripomogli, da skupaj polepšamo življenje otrok.« Dogodek Marku služi tudi kot priprava na njegov deseti RAAM 2019, dirko preko Amerike, ki je edinstvena ekstremna vzdržljivostna preizkušnja na svetu. Na dirki namreč športniki neprekinjeno prekolesarijo okoli 4.800 kilometrov.

14. tradicionalna maratonska kolesarska preizkušnja je bila letos posvečena podpori humanitarne organizacije Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Obiskovalci in podporniki so do danes s skupnimi močmi zbrali sredstva v višini 712 evrov, ki bodo v celoti namenjena za nakup koles za počitniški dom Vila Šumica v Kranjski Gori, kjer otroci preko ZPM Ljubljana Moste-Polje lahko letujejo v času počitnic. Poleg koles, ki bodo kupljeni s pomočjo zbranih donacij, bo družba BTC prispevala sredstva za nakup dodatnih 5 koles.

Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje je ob tej priložnosti povedala: »Izjemno hvaležni smo za zaupanje in podporo, ki sta nam jo ponudila tako Športni center Millenium kot tudi Marko Baloh. In hvala vsem, ki ste njuna prizadevanja za boljši jutri otrok v stiski podprli. Z vašo pomočjo bomo tudi mi na taborih v Kranjski Gori spodbujali zdrav duh v zdravem telesu skozi kolesarjenje. Nekaterim otrokom pa z vašo pomočjo omogočili čisto prve kolesarske izlete. Hvala iz srca.«

Dogodka se je udeležil tudi Miha Mermal, izvršni direktor za marketing in trajnostni razvoj v družbi BTC, ki je poudaril pomen kolesarjenja: »V družbi BTC smo veliki podporniki in prijatelji kolesarstva. Veseli nas, da lahko kot sponzor praznika kolesarjev Maratona Franja BTC City, profesionalne ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana, izjemnega Marka Baloha in drugih prispevamo k spodbujanju tega športa in aktivnega načina življenja. Kolesarjenje nam je blizu tudi zaradi vrednot, ki jih pooseblja, kot so spoštovanje narave, vztrajnost in drznost. Še posebej pa smo veseli, ko se tem pridruži dobrodelnost in ustvarjamo lepe zgodbe.«

Dobrodelni akciji se letos lahko pridružijo tudi tisti, ki se dogodka niso mogli udeležiti. Donacije preko SMS sporočil so mogoče že od 18. januarja dalje, linije pa bodo odprte vse do 1. februarja 2019. S pošiljanjem sporočila “PRIJATELJ” ali “PRIJATELJ5” na 1919 lahko vsak donira 1,00 ali 5,00 EUR ter s tem pomaga narisati nasmehe na obraze otrok.

 

Dodatne informacije

BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

Dobrodelno 24-urno kolesarjenje z Markom Balohom

Foto : Studio Bomba