V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je danes potekala predstavitev knjige »Food Bluz: Okusite različnosti, spoznajte nove prijatelje«, ki je nastala v sodelovanju med družbo BTC in prof. dr. Janezom Bogatajem. Predstavlja vodnik za vse obiskovalce BTC Cityja Ljubljana pri odkrivanju njegove bogate kulinarične ponudbe, ki se predstavlja pod blagovno znamko Food Bluz – Okusni Bluz. Nakupovalno središče pa je tudi prvo, ki je svojo ponudbo predstavilo v projektu European Region of Gastronomy 2021. S tem družba BTC utrjuje vlogo BTC Cityja Ljubljana kot vedno bolj obiskane turistične destinacije.

V BTC Cityju Ljubljana obiskovalci vsak dan znova lahko okušajo tako domače jedi, kot tudi preizkušajo drzne okuse svetovnih kuhinj. Lahko se ustavijo le za hiter prigrizek med dnevnimi obveznostmi, ali pa si privoščijo razvajanje brbončic v a la carte ponudbi izbranih restavracij. Najdejo lahko tudi prostor za sproščeno druženje s prijatelji v trendovskih jedeh, ali pa se z mislimi na naslednje domače kulinarično ustvarjanje sprehodijo med ponudniki na Tržnici BTC City.

Več kot 70 kulinaričnih ponudnikov v BTC Cityju tudi najbolj zahtevnim obiskovalcem pričara popolno kulinarično izkušnjo, vsi ponudniki na območju pa se od leta 2017 javnosti predstavljajo tudi pod novo blagovno znamko Food Bluz – Okusni Bluz. Eden od rezultatov prizadevanj predstavitve BTC Cityja kot privlačne kulinarične destinacije je tudi nastanek knjige, ki je bila danes predstavljena širši javnosti.

Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC, je na dogodku izpostavil: »40 let nazaj, ko sem kot pripravnik prišel v BTC, je bila kulinarična ponudba omejena zgolj na eno menzo, danes pa območje predstavlja dom več kot 70 ponudnikom. Zato smo z namenom združitve celotne kulinarične in gastronomske ponudbe na območju BTC Cityja Ljubljana pod eno blagovno znamko in njegovo pozicioniranje kot izvrstne kulinarične destinacije vzpostavili blagovno znamko Food Bluz – Okusni Bluz. Že na samem začetku smo se povezali z vrhunskim strokovnjakom, prof. dr. Janezom Bogatajem, ki nam je pomagal pri pripravi strategije, skupaj z njim pa smo ustvarili tudi knjigo »Food Bluz: Okusite različnosti, spoznajte nove prijatelje«.«

Prof. dr. Janez Bogataj, avtor besedil v knjigi »Food Bluz: Okusite različnosti, spoznajte nove prijatelje«, je povedal, da knjiga povezuje in izpostavlja pestrosti prehranske ponudbe v našem največjem nakupovalnem središču: »Knjiga ni le vodnik obiskovalcem, ampak je tudi priročnik z zgodbami, ki »skozi« jedi in obroke pripovedujejo o človekovih vsakdanjikih in praznikih. Ker je knjiga prevedena tudi v angleščino, omogoča turistom, ki obiskujejo Ljubljano in Slovenijo, da se spoznajo z našo kulinariko. Ali z drugimi besedami: BTC City Ljubljana postaja velika miza, za katero lahko turisti spoznavajo naše prehranske posebnosti ter naša razumevanja posebnosti drugih evropskih okolij in sveta.«

Zbrane je navdušil tudi vrhunski kuharski mojster in glavni kuhar restavracije diVino ter svetovni podprvak v pripravi testenin Matjaž Cotič. V pravi kulinarični predstavi je v živo pripravil okusne fuže po istrsko po receptu, ki je objavljen tudi v predstavljeni knjigi. Po dogodku je povedal: »BTC City predstavlja središče, v katerem se v kulinaričnem smislu meša veliko kultur in med njimi smo tudi mi. Jaz osebno prihajam iz Vipavske doline, lastniki restavracije diVino pa so iz Brd, zato smo hitro našli skupni jezik. V moji kuhinji je poudarek na mediteranskih okusih in tudi naši gostje lahko okusijo mediteransko hrano iz lokalno pridelanih sestavin.«

V letošnjem letu bo v okviru projekta Food Bluz – Okusni Bluz potekala vrsta aktivnosti v BTC Cityju Ljubljana. V sodelovanju s kulinaričnimi ponudniki na območju se bo odvilo šest tematskih tednov, pripravlja se šest sejmov na Tržnici BTC City, v drugi polovici septembra pa še poseben kulinarični teden, na katerem bodo ponudniki obiskovalce lahko razvajali s svojimi specialitetami. Vrsto kulinaričnih namigov in slastnih receptov bo objavljenih tudi na spletni strani BTC City in drugih kanalih BTC Cityja.

BTC City Ljubljana vsako leto zabeleži 21 milijonov obiskovalcev, med katerimi niso le prebivalci Ljubljane in okolice ampak tudi turisti iz številnih držav po svetu. Tu najdejo namreč zaokroženo turistično ponudbo, hkrati je nakupovalni turizem del strategije Slovenske turistične organizacije, pri snovanje katere so sodelovali tudi v družbi BTC.

Za učinkovito nagovarjanje tako tujih kot domačih obiskovalcev prestolnice se družba BTC povezuje tudi s Turizmom Ljubljana in Slovensko turistično organizacijo v projektih Okusi Slovenije, Okusi Ljubljane in Ljubljana gourmet. BTC City Ljubljana namreč prispeva svoj delež h kulinarični ponudbi turistične Ljubljane in je hkrati pomemben člen v projektu European Region of Gastronomy 2021 (ERG). Gre za projekt 20 partnerjev, v katerem je BTC City Ljubljana prvo nakupovalno središče, ki izpostavlja svojo kulinarično ponudbo.

Prof. dr. Janez Bogataj, ki aktivno sodeluje tudi pri projektu ERG, je dodal: »Blagovna znamka družbe BTC Food Bluz – Okusni bluz pomembno prispeva k projektu ERG, saj je bila prav ta vsebina deležna velikega zanimanja in prvih pohval pri vodstvu ERG s sedežem v španski Barceloni.«

Naziv ERG je izjemnega pomena za slovenski turizem. Za vse, ki so vključeni v izvedbo ponudbe in promocije gastronomije, pomeni prispevek k temu, da Slovenija postane globalno prepoznavna kot edinstvena, vrhunska gastronomska destinacija za butična 5-zvezdična doživetja. Preko projekta ERG 2021 se nadaljujejo tudi prizadevanja za doseganje boljše kakovosti življenja v naši regiji in izboljšanje zdrave ponudbe v gostinstvu. Projekt namreč poudarja edinstvene kulinarične kulture, izobraževanja za bolj zdravo in sonaravno življenje, spodbuja inovativnost v gastronomiji in tesnejša medsektorska povezovanja.

Knjiga je na voljo na povezavi.

 

Dodatne informacije

BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

Predstavitev knjige »Food Bluz: Okusite različnosti, spoznajte nove prijatelje«

Foto : Studio Bomba