Mikromobilnost, skupni imenovalec za različna prevozna in dostavna sredstva na električni pogon, predstavlja rastoč fenomen v mnogih evropskih mestih. Včeraj je bila v ospredju tudi v Kristalni palači v BTC Cityju Ljubljana, kjer je potekal dogodek »Mikromobilnost: naslednji veliki trend?« (angl. “Micro-mobility: the next big thing?”). V okviru dogodka, ki ga je organizirala Evropska komisija, sta potekali konferenca o mikromobilnosti ter razstava različnih prevoznih sredstev in storitev s tega področja.

Na konferenci »Mikromobilnost: naslednji veliki trend?« (angl. “Micro-mobility: the next big thing?”) so gostje iz poslovnega in strokovnega sveta razpravljali o izzivih in priložnostih, ki jih za mobilnost ljudi v urbanih okoljih in za dostavne storitve predstavlja mikromobilnost. Po pozdravnem nagovoru evropske komisarke za mobilnost in promet Violete Bulc so udeleženci iskali odgovore na vprašanja o vlogi vlagateljev in regulatorjev pri mikromobilnosti ter kako lahko ta postane naslednja poslovna priložnost. Na delavnicah so razpravljali o priložnostih in načinih promocije mikromobilnosti, hkrati pa skozi primere dobrih praks in dosedanjih izkušenj spoznavali, kako lahko mikromobilnost postane ustrezna rešitev za mobilnost v urbanih področjih.

Evropska komisarka Violeta Bulc je ob konferenci izpostavila: »Mikromobilnost – električni skiroji, kolesa, enokolesniki in druge naprave – je nova pomembna tema na področju celostnih večmodalnih rešitev za mobilnost. Če se ga lotimo pravilno, bi ta koncept lahko igral ključno vlogo pri uresničevanju „vizije nič“ – nič onesnaževanja in emisij, nič smrtnih žrtev in hudih poškodb, nič prometnih zastojev – na ravni Evropske unije ter na nacionalni in lokalni ravni. Na konferenci v Ljubljani, ki je bila posvečena prav tej temi, smo se zbrali različni deležniki, da bi opredelili pereča vprašanja in predlagali možne nadaljnje korake za njihovo reševanje, za novo Evropsko komisijo.«

V okviru dogodka je na parkirišču pred Kristalno palačo za širšo javnost potekala razstava, ki je prikazovala različne oblike mikromobilnosti. Na ogled so bili električni skiroji, električna kolesa, letalniki ter storitve, kot so varni sistemi parkiranja električnih koles in skirojev. Med razstavljavci je bilo tudi podjetje AV Living Lab, ki je predstavilo svojo storitev »City As A Lab« (mesto kot testno okolje). Podjetje namreč poslovnim partnerjem nudi preizkušanje naprednih poslovnih rešitev, tudi s področja mobilnosti, v realnem okolju BTC Cityja Ljubljana.

Jože Mermal, predsednik upravnega odbora družbe BTC, je izpostavil: »Na področju mobilnosti smo v zadnjem času priča številnim novostim. Za razvoj celovite in glede na posameznikove želje prikrojene rešitev mobilnosti pa je nujno dobro testno okolje. Ponosni smo, da je BTC City Ljubljana z 21 milijoni obiskov letno, 475.000 m2 zunanjih površin in 11 kilometri cest preko podjetja AV Living Lab zibelka razvoja naprednih rešitev na področju mobilnosti. Hkrati pozdravljamo tovrstne dogodke, ki prispevajo k razvoju področja, hkrati pa širši javnosti približajo storitve in rešitve mikromobilnosti.«

V družbi BTC izvajajo številne projekte na področju trajnostne mobilnosti, kamor spadajo tudi prevozna sredstva za mikromobilnost. Tako želijo preko spodbujanja razvoja področja in vpeljevanja inovativnih načinov mobilnosti prispevati k zmanjšanju negativnih vplivov prometa na okolje. Poleg živega testnega okolja za razvoj avtonomnih vozil in drugih rešitev so v BTC Cityju Ljubljana na voljo tudi polnilnice za električna vozila, sistem za souporabo električnih vozil, obiskovalci pa lahko za premikanje po nakupovalnem središču uporabijo električni avtobus.

 

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

 

Dan mikromobilnosti v BTC Cityju Ljubljana

Foto : Evropska komisija, 2019